Eskişehir - AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir'in gündeminde yer alan Sakaryabaşı'ndan su getirilmesi projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Albayrak, projenin Eskişehir için hayati önem taşıdığını ve siyasi bir mesele olmadığını vurguladı.

Yılların İhmaline Dikkat Çekti

2004 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan maddeye göre yıllardır sorumluluğun Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu hatırlatan Albayrak, belediye ekibinin 20 yıl sonra bu önemli konuyu hatırlamalarını olumlu karşıladıklarını belirtti. Albayrak, Eskişehir için böylesine hayati bir konunun hatırlanmasının sevindirici olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Sakaryabaşı’ndan getirilecek suyun Eskişehir’imiz için öneminin farkındayız ve bu bağlamda her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak bazı şeyleri hatırlatmakta fayda var. 23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5216 sayılı 'Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7. Maddesi'ne göre içme ve kullanma suyu temini amacıyla gerekli tesisleri yapmak ve işletmek büyükşehir belediyelerinin sorumluluğundadır."

Proje Onaylandı ve Çalışmalar Başladı

Albayrak, projenin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın olumlu görüşlerinin alınmasının ardından DSİ Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığını belirtti. Projenin ihale sürecinin 2021 yılında tamamlandığını ve planlama raporunun 2024 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Haber Resmi

Teknik Detaylar ve Planlama

Proje kapsamında Sakaryabaşı kaynaklarına 12 km isale hattı ve 65 km daha büyük çaplı isale hattı öngörülmüş olup, toplam maliyetin 2024 yılı fiyatlarıyla 14 milyar TL olduğunu belirtti. Albayrak, sürecin teknik detaylarını şöyle açıkladı:

"Planlama raporu, harita, hidroloji, tarımsal ekonomi, mühendislik jeolojisi ve çevre gibi birçok disiplini içeren çalışmalarla tamamlanmaktadır. Sakaryabaşı kaynaklarına 12 km isale hattı ve 65 km daha büyük çaplı isale hattı öngörülmüştür. Toplam proje maliyeti 2024 yılı fiyatları ile 14 milyar TL’dir."

"Bu Zamana Kadar Aklınız Neredeydi?"

Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 20 yıldır sorumluluğunu yerine getirmediğini ve bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğü'nün süreci yürüttüğünü belirterek, belediyeye yönelik eleştirilerde bulundu. Sözlerine şöyle devam etti:

"Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 20 yıldan bu yana sorumluluğu alanında olmasına rağmen tek bir adım dahi atmadı. DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından bugüne kadar süreç eksiksiz şekilde yürütülmüştür. Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklanan sebepten dolayı geç kalınmış olsa da bu konu siyaset üstü bir meseledir. Eskişehir’imizin geleceği için üzerimize düşen ne varsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz."

Projenin Geleceği

Albayrak, sürecin sorunsuz şekilde devam ettiğini ve Eskişehir'in geleceği için önemli bir adım atıldığını belirterek sözlerini tamamladı:

"Süreç sorunsuz şekilde devam etmektedir. Sözde değil, özde çalışıyoruz."