ads
DOLAR 34.11 ₺
EURO 38.09 ₺
G.ALTIN 2,827.49 ₺
Ç.ALTIN 4,695.17 ₺
ATA 19,412.44 ₺
BİLEZİK 2,618.96 ₺

Eskişehir’de Gezilebilecek Müzeler

Blog
Yayınlama: 27 Haziran 2023 Salı 13:17 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Yudum Özel

Eskişehir’de Gezilebilecek Müzeler

Eskişehir Müzeleri

Eskişehir bir diğer adıyla kültür sanat şehri olarak anılan ve içinde çeşitli temalarda birçok müze bulunduran bir şehir. Yakın şehirlerden birkaç günlüğüne gelenler için mükemmel bir kültürel gezi sağlayabilir ve harika anılar biriktirebilirsiniz. Bu yazımızda size de rehber olması açısından ilgimizi çeken Eskişehir’de gezilebilecek müzeleri listeledik.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi Anıtkabir’de, Samsun’da, İnebolu’da, İzmir’de, Harp Akademilerinde ve Deniz Harp Okulunda sergilenen balmumu Atatürk heykellerini yapan Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’imize de bir balmumu müzesi kurdu. Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan ‘’Madam Tussaud’’ müzelerinin Türkiye’de bir benzeri için Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk’ün ailesinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykellerini yapmıştır. 200 kişinin heykelinin sergilendiği bu müzede heykeller değişik dekorların önünde sergilenmektedir. Bu müzede aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitler de yer almaktadır. Ziyarete açılmasına rağmen ileri zamanlarda Eskişehir’e gelecek olan ünlü kişilerin ölçüleri alınıp, özel fotoğrafları çekilerek yapılacak olan balmumu heykelleri de müzedeki yerini alacaktır. Ziyaretçilerin isterlerse heykellerle fotoğraf çekilebilmesi için profesyonel fotoğraf ekibinin da bulunduğu bu müzenin geliri kız çocukları ve engelli çocukların eğitimi için kullanılacak.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, cam sanatçılarının eserlerini sergilemek üzere açılan bir müzedir. Eskişehir Odunpazarı Evleri Kent Belleği Kompleksinde bulunan bu müze 1 Aralık 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır. Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi olma gibi önemli bir unvan taşıyan bu müzede 42 cam sanatçısının eserleri ve yurtdışından hediye gelen eserler devamlı olarak sergilenmektedir. 3 adet galerisi bulunan bu müzede 2 tanesi devamlı sergilenen eserler için ayrılmıştır. Bir tanesi ise sanatçılarının eserlerini geçici olarak sergilemesi için yapılmış bir salondur.
Okuyunuz: Eskişehir Barlar Sokağı Nerededir? Barlar Sokağı’na Nasıl Gidilir?

Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müze 2019’da ziyarete açılan Odunpazarı Modern Müze (OMM), dış mimarisiyle dikkat çekerken, içindeki eserlerle de merak uyandırıyor. Belirli zamanlarda değişen sergileri ve daimî eserlerinin olduğu Odunpazarı Modern Müze’de her yıl farklı ve birbirinden başarılı sanatçıların resimleri, fotoğrafları, heykelleri, kısa filmleri sergileniyor. Odunpazarı Modern Müze sadece müze değil farklı hizmetler de veriyor. Tasarımcıların özel koleksiyonları bulunan mağazaları, sürdürülebilirlik üzere kurulu kafesi bulunmakta. Verdikleri seminerleri ve atölye çalışmaları ile katılımcılarını fikir ve projeler üretmeye teşvik ediyor.

Eti Arkeoloji Müzesi

Eti Arkeoloji Müzesi Eskişehir ve çevre illerde yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen buluntuların sergilendiği Arkeoloji Müzesi, tarihe tanıklık etmek isteyen kişiler için kurulmuş bir müzedir. Eti Arkeoloji Müzesi’nde insan öncesi döneme kadar uzanan fosiller ve taşlar, çeşitli uygarlıklara ait heykeller ve yazıtlar sergileniyor. Müzekart ile giriş yapabileceğiniz bu müzede yaklaşık 2000 adet arkeolojik bulgu bulunmakta.

Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı

Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı Eskişehir’de Tepebaşı ilçesinde, Anadolu Üniversitesi’ne yakın konumlandırılmış bir müzedir. İlk olarak 1998 yılında ziyaretçilere açılan bu parkın ismi her zaman Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı değildi. Önceleri Havacılık parkı olarak isimlendirilen bu parkın ismi, 2020 yılında halka sunulan bir anket sonucu Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji parkı olarak değiştirildi. İçerisinde çeşitli sivil ve savaş uçakları bulunan bu açık havadaki parkta müze binasında ise pilot giysileri, rozetler, maket uçaklar gibi havacılığa ait ürünler görebilirsiniz. Aynı zamanda bir de toplantı salonu ve içinde fotoğraf çekilebileceğiniz bir adet uçak mevcut. Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’na giriş ise ücretsiz.

Eskişehir Kurtuluş Müzesi

Eskişehir Kurtuluş Müzesi Kartepe’de, Yıldıztepe’de, Türbetepe’de, Mangaldağı’nda, Sakarya Ovası’nda, Gazitepe’de ve birçok yerde verilen bağımsızlık mücadelesinin ve tarihin yeniden yazılmasının kanıtlarının sergilendiği bu müze, milli mücadeleye ilk el veren halkın yaşadığı şehirde yani Eskişehir’de. Kurtuluşumuza tanıklık etmek isterseniz ziyaret edebileceğiniz bir müze olan Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nde milli mücadele yıllarında yayınlanmış gazeteleri, bu yıllarda yayınlanmış çeşitli dergilerdeki karikatürleri ve yine milli mücadele dönemine ait fotoğrafları bulabilirsiniz.

Eskişehir Lületaşı Müzesi

Eskişehir Lületaşı Müzesi Odunpazarı ilçesinde bulunan bu müze aynı zamanda Kentsel Sit alanı içerisinde yer almaktadır. 1998 yılından bu zamana kadar yapılan Lületaşı festivallerindeki eserler, Lületaşı El Sanatları yarışmalarında ve sergilerindeki eserler, satın alınarak bu müzenin içindeki eserleri oluşmuştur. 60 civarı sanatçıya ait eserlerin bulunduğu Lületaşı Müzesi 2008 yılında hizmete açılmıştır. Kurşunlu Külliyesi’nde bulunan bu müzede sergilenen beyaz lületaşından yapılmış eserler aslında Eskişehir’in simgesi haline gelmiştir. Deniz köpüğü gibi farklı isimlerle de anılan bu taş dünya üzerinden sadece Eskişehir’de çıkarılır.

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Fotoğraf Evi

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Fotoğraf Evi Odunpazarı Belediyesi’nde yer alan Kurşunlu Külliyesi’nde bulunan ve önceden nikah salonu olarak kullanılan yer, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’ne dönüştürüldü. Müzede, Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından çekilen fotoğraflar, Osman Yaşar Tanaçan’ın bağışladığı 370 civarı fotoğraf makinesi, fotoğrafçılıkta kullanılan eşyalar ve kitap-dergiler bulunuyor. Ziyaretçiler büyük ve değerli arşivi ziyaret edip kütüphanesinden yararlanabilir, fotoğraf hakkında birçok bilgiye sahip olabilir. Buna ek olarak kurulan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Evi’nde de daha fazlasını bulabilir, Osman Yaşar Tanaçan’ı ziyaret edip onunla sohbet etme şansı yakalayabilir.

Eskişehir Kent Belleği Müzesi

Eskişehir Kent Belleği Müzesi Eskişehir’de Odunpazarı ilçesinde bulunan Kent Belleği Müzesi 18 Ekim 2012 tarihinde hizmete açılmıştır. İçinde farklı temalar ve 120 civarında röportaj bulunan sözlü tarih arşivine sahiptir. Bu temalar “Tarih, Kültür Mirası, Etnik Kültür, Kültür ve Sanat, Eğitim, Ekonomi, Genetik Miras, Spor ve Benim Eskişehir’im” olmak üzere 9 tanedir. Her geçen gün artan sözlü tarih arşivi, müzenin 2 salonunda sergilenmektedir. Dokunmatik ekranlarıyla ve 1300’e yakın yazılı ve görsel belgesiyle, Eskişehir ile ilgili birçok konuda araştırma yapmak isteyenler için mükemmel bir arşiv konumundadır.
Okuyunuz: Eskişehir'de Alışveriş Yapılabilecek Yerler

Devrim Arabaları Müzesi

Devrim Arabaları Müzesi Türasaş koleksiyonunda bulunan eserleri sergilemek amacıyla kurulan bu müze, açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Türasaş ve Demiryolu tarihini yansıtan objeleri bulabileceğiniz bu müzede Devrim Otomobili, Mehmetçik Buharlı Lokomotifi, 2200 tipi Buharlı Lokomotif, 24000 tipi Lokomotife ait makinist kabini ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz.   Eskişehir’de kültür ve sanat açısından çok gelişmiş bir şehir olup, sayamayacağımız kadar tarihi eser barındırmaktadır. Siz de sanata ve tarihe tanıklık etmek isterseniz listemizdeki müzeleri ve çok daha fazlasını ziyaret edebilirsiniz.
BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code