Sağlık Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla 451 yeni sağlık tesisinin inşa edileceğini duyurdu. Bu kapsamda, toplam 13 bin 808 yatak kapasiteli ve 485 ünitli sağlık tesisleri vatandaşların hizmetine sunulacak.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen illerde iki yıl içinde 110 sağlık tesisi tamamlandı. Toplam maliyeti 42,5 milyar lira olan bu yatırımlar kapsamında 26 hastane ve 84 birinci basamak sağlık tesisi hizmete alındı. Bu tesisler toplamda 5 bin 588 yatak kapasitesine ve 110 üniteye sahip bulunuyor.
Deprem bölgesindeki sağlık altyapısının güçlendirilmesi amacıyla inşası süren 92 sağlık tesisi için 58 milyar lira yatırım yapıldı. Bu tesisler arasında 25 hastane de yer alıyor. Yapım aşamasındaki tesislerin toplam yatak kapasitesi 5 bin 750, ünite sayısı ise 55 olarak açıklandı.
Bakanlık ayrıca, ihale ve proje aşamasındaki 249 yeni sağlık tesisini yatırım programına dahil etti. Toplamda 32,9 milyar liralık yatırım değerine sahip olan bu projelerde 2 bin 470 yatak kapasitesi ve 320 ünite bulunacak.
Böylece, tamamlanan, inşası devam eden ve planlanan projelerle birlikte depremden etkilenen illerde toplam 451 sağlık tesisi hizmete sunulmuş olacak. Bu tesislerin toplam yatırım tutarı 133,4 milyar lira olarak hesaplandı.
Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde tamamlanan yatırımlar kapsamında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da çeşitli hastaneler ve ağız-diş sağlığı merkezlerini hizmete açtı. Hatay’da 550 yataklı Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 300 yataklı Defne Devlet Hastanesi, Gaziantep’te 1875 yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi ve Kahramanmaraş’ta 400 yataklı Kahramanmaraş Devlet Hastanesi tamamlanan sağlık tesisleri arasında yer aldı.
Şu anda Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Şanlıurfa gibi illerde toplam 25 ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesisinin yapımı sürüyor. Bunun yanı sıra, Adana, Kilis ve Malatya gibi şehirlerde de birinci basamak sağlık tesislerinin inşası devam ediyor.
Bakanlık ayrıca, 11 ilde toplam 2 bin 470 yatak ve 320 ünit kapasiteli 19 hastane ile 230 birinci basamak sağlık tesisinin proje ve ihale çalışmalarını sürdürüyor. Bu projelerin tamamlanmasının ardından sağlık altyapısının daha da güçlenmesi hedefleniyor.