25 Kasım 2024
weather
2°
Eskişehir Haber Genel Gündem Kendimi Değersiz Hissediyorum Diyen Eskişehirli Çok! Peki Neden Böyle Hissederiz?

Kendimi Değersiz Hissediyorum Diyen Eskişehirli Çok! Peki Neden Böyle Hissederiz?

Kendini değersiz hissetmek nasıl ortaya çıkar? Nedenleri nelerdir?

Kendini işe yaramaz ve değersiz hissetmek günümüzün en büyük problemlerinden biri haline gelmiştir. Peki insanların böyle hissetmesinin altında yatan neden veya nedenler nelerdir? Kendinizi değersiz hissetmenin psikolojinizle doğrudan ilişkisi olduğunu biliyor musunuz? işte değersiz hissetmenin nedenleri

İnsanlar Kendilerini Neden Değersiz Hisseder?

Haber Resmi

Kendini değersiz hissetmenin en önemli nedenlerinden biri öz değerinizin zedelenmiş olması olabilir. Öz-değer genel olarak kendimize verdiğimiz değeri ölçümlemeye yardımcı bir değerdir. Bu hissin yetersiz olması durumunda kişi kendini yetersiz ve eksik hissedebilir. Hangi durumlarda kendimizi değersiz hissederiz?

1 – Zihinsel Sağlık

Değersiz hissetmek genel olarak depresyonun bir alarmıdır. Ancak bu durum bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Özellikle çocuklarda görülen değersiz hissetme sorunu akran çatışmalarına yol açarken yetişkinlerde bu durum daha çok depresyon durumuna neden olur.

Değersizlik hissi beraberinde umutsuzluk, kaygı bozukluğu, ağlama nöbetleri, kalıcı üzüntü hali ve motivasyon düşüklüğü gibi sorunları getirebilir. Özetle zihinsel sorunlar yaşayan, çocukluklarında sorunlarla büyümüş ve istismar edilmiş çocuklar yetişkin olduklarında değersizlik hissini çok fazla yaşayabilirler.

2 – Fiziksel Sağlık Durumu

Fiziksel olarak sağlık sorunlarınız varsa bu zamanla sizi duygusal olarak yıpratmaya başlar. Değersizlik hissi sonrası fiziksel sorunlar yaşayabilirsiniz. Çünkü bu his beraberinde stresi de size yaşatacaktır. Stres ise tüm fiziksel hastalıkların en büyük nedenlerinden biridir.

3 – Karşılaştırmalar

Hayatınızın bir döneminde veya şu an yaşadığınız dönemde çevrenizde sürekli sizi eleştiren ve başka kişilerle karşılaştıran kişiler mi var?  Bu bir stres nedenidir. Her zaman biriyle karşılaştırılmak ve sürekli eleştirilmek ne yazık ki sizi yoran ve değersiz hissettiren nedenlerin başında gelir.

Çocukluktan itibaren kim olduğumuzu, neler yapmak istediğimizi ve hayata dair bakış açılarımızı oluşturmaya başlarız. Çoğu zaman bu duygusal kalıpları çevremizden bize yansıyan duygu ve düşüncelerle ediniriz. Bu aşamada kendinize karşı sert bir duruş oluşturduysanız bu olumsuz bir benlik oluşturmanıza sebep olmaya başlamıştır.

4 – Rol Kaybı Yaşamak

Yaşamın her alanında farklı roller üstleniyoruz. Peki bu rollerden olmak istediğiniz rolü üstlendiğinize emin misiniz? Örneğin bir evliliği sonlandırdığınızda eş rolünden ayrılmış olursunuz. Bu rolü kaybettiğinizde kendinizi değersiz hissedebilirsiniz. Ve bu rol kaybı için kendinizi suçlamaya başlarsanız bu sizi artık değersiz hissetmeye sürükler.

5 – Gereksiz Eleştiriye Maruz Kalmak

Hayatın her alanında sizi yaptıklarınızdan dolayı tebrik edecek kişiler olacağı gibi ne yazık ki sürekli eleştirenlerde olacaktır. Peki bu durum sizi nasıl etkiler? Değersizlik hissi bu eleştirilerden sonra ne yazık ki artabilir. Maruz kaldığınız eleştirilerden sonra kendinizi sürekli sorgular hale gelebilirsiniz. Bu durum sizi yormaya ve hayatı sorgulatmaya başlar.

Değersizlik Hissi Kendini Nasıl Gösterir?

Değersizlik hissi hem duygusal hem fiziksel olarak bazı değişimlerle belli olabilmektedir.

  • Vücuttaki şiddetli ve donuk ağrılar,
  • Sosyal anksiyetenin yaşanması
  • İntihar gibi yaşamdan kopma düşünceleri
  • Çok sık ağlamak ve umutsuzluğa düşmek
  • İkili ilişkilerden uzaklaşmak istemek
  • Duygusal ifadelerde azalma yaşamak
  • Sürekli uyuşuk ve uykulu hissetmek

Bu durumların yaşanması halinde mutlaka bir psikolojik danışmandan destek almalısınız. Unutmayın fiziksel hastalıklar gibi ruhunuz da hastalanabilir ve daha kaliteli bir yaşam için bunu mutlaka tedavi etmek gerekir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *