İletişim Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümüne özel olarak hazırlanan “Asrın Felaketinin 2. Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları” adlı kitabı yayımladı. Kitap, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş depremlerinin ardından geçen iki yıllık süreci detaylı bir şekilde ele alırken, devletin yürüttüğü çalışmalar ve toplumsal dayanışmayı da vurguluyor. Eserin takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kaleme aldı.
Kitabın ilk bölümünde, "Yıkım ve Yeniden Doğuş: Dünyayı Sarsan Afetlerin Haritası" başlığı altında tarihsel afetlerin etkileri incelenerek, Kahramanmaraş depreminin küresel etkileri tartışılıyor. İkinci bölümde ise, “Kahramanmaraş Depremleri: Asrın Felaketinin İzleri” başlığı altında, 6 Şubat 2023’teki depremlerin etkileri, veriler ve görsellerle detaylandırılıyor. Ayrıca, afet yönetiminde Türkiye’nin geliştirdiği stratejik adımların anlatıldığı bölümde, “Afet Yönetiminde Güçlü Bir Gelecek: Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli” ele alınıyor.
Kitapta, devletin ve toplumun afet sonrası gösterdiği dayanışmanın önemine vurgu yapılırken, "Türkiye Tek Yürek: Asrın Felaketine Karşı Ulusal ve Uluslararası Dayanışma" başlığı altında, uluslararası yardımlaşma ve Türkiye’nin inşa sürecine yönelik seferberlik anlatılıyor. Kitabın bir diğer bölümünde, afet sonrası yapılan inşa çalışmalarına odaklanarak, kamu güvenliği, sağlık, eğitim, barınma, sanayi, tarım, ekonomi ve sosyal hizmetler gibi alanlar kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitabın takdim yazısında, 2024 yılının, içeride ve dışarıda önemli gelişmelerle karşılaşılan bir yıl olduğunu belirterek, “Türkiye’de ve dünyada yaşanan son derece kritik olaylara rağmen, uzun bir süre gündemimizin ilk sırasında 6 Şubat 2023’te gerçekleşen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler ve bu büyük afetten etkilenen vatandaşlarımız yer aldı” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, tarihte benzerine az rastlanır büyüklükte olan; 11 ili, 14 milyonun üzerinde vatandaşı etkileyen, 50 binin üzerinde can kaybına ve 850 bin bağımsız birimin kullanılamaz hâle gelmesine yol açan böylesi büyük bir afetin neden olduğu yıkımı tamir etmek ve yaraları sarmanın kolay olmadığına dikkati çekerek, “Verdiğimiz sözlerin gereğini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için ilk günden itibaren yılmadan, yorulmadan çalışmalarımıza devam ettik” dedi.
“Asrın felaketinin ardından asrın inşa seferberliğini başlattık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024’te de, imardan iskâna, sanayiden tarıma, eğitimden ulaşıma, deprem bölgelerinin yeniden ayağa kaldırılması için inşa ve ihya çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi.
2023 ve 2024 yıllarında toplam 2,6 trilyon TL (yaklaşık 75 milyar dolar) harcama yapıldığını belirten Erdoğan, 2025 yılı bütçesinde de afet risklerinin azaltılması ve depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için 584 milyar TL’nin ayrıldığını açıkladı. Erdoğan, “Amacımız, depremden etkilenen 11 ilimizin bütünüyle ayağa kalkması, sorunlarının tamamen giderilmesi, tüm vatandaşlarımızın huzurlu, güvenli, dayanıklı yuvalarına ve iş yerlerine kavuşmasıdır. Bunun için tüm imkanlarımızı seferber ediyor ve çalışmalarımızı yoğun bir gayretle sürdürüyoruz. Deprem bölgesi, en önemli ve öncelikli gündemimiz olmaya 2025’te de devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, deprem sonrası milletin desteğini her daim arkalarında hissettiklerini belirterek, “Asrın felaketine asrın birlikteliğiyle direnen, gösterdikleri örnek dayanışma ve fedakârlıkla millet olmanın ne demek olduğunu tüm dünyaya gösteren, bizleri yalnız bırakmayan tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Milletimizle iftihar ediyor, bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. Ayrıca, kitabın önemine değinerek, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığımız tarafından hazırlanan ‘Asrın Felaketinin 2. Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları’ kitabının asrın felaketinin ardından geçen iki yıllık süreçte devletimizin depremden etkilenen 11 ilimizde gerçekleştirdiği inşa ve ihya faaliyetlerini gözler önüne sermesi ve kamuoyuna anlatması açısından önemli bir eser olduğuna inanıyorum” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yitirilen canlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Erdoğan, yaralanan vatandaşlara tekrar geçmiş olsun dileklerini ileterek, bir daha böyle afetler yaşanmaması temennisinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, afet iletişiminin Türkiye İletişim Modeli'nin önemli bir unsuru olduğuna dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, devletimiz asrın felaketine karşı asrın inşa seferberliğini kararlılıkla sürdürüyor. Türkiye İletişim Modeli’nin en kritik unsurlarından biri olan afet iletişimini stratejik bir alan olarak ele alıyor, kamuoyunun doğru ve etkin bilgilendirilmesi için risk yönetiminden kriz yönetimine, uluslararası iş birliklerinden akademik ve entelektüel çalışmalara kadar çok boyutlu bir yaklaşım benimsiyoruz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak 6 Şubat depremlerinin ardından geçen iki yılda devletimizin afet bölgesinde yürüttüğü kapsamlı çalışmaları tüm boyutlarıyla ele aldığımız ‘Asrın Felaketinin 2. Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları’ kitabını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” dedi.