Eskişehir Haber Eskişehir Gündem “Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemi mümkündür”

“Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemi mümkündür”

Dr. Nazan Aksaray, sağlıkta artan şiddete dikkat çekerek gerçek ve etkili yasal önlemler çağrısı yaptı.

Haberleri

Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray, 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında düzenlediği basın açıklamasında, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını gündeme taşıdı.


 

Dr. Ersin Arslan’ın 13 yıl önce bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin ardından bu günün Türk Tabipleri Birliği tarafından anma ve farkındalık günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Aksaray, “Bugün sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı anma ve toplumu bu şiddeti reddetmeye çağırma günüdür,” dedi.


 

Aksaray, Türk Tabipleri Birliği’nin 2023’te yaptığı ankete göre, her 10 hekimden 9’unun en az bir kez şiddete maruz kaldığını, bu şiddetin çoğunun ise yetkililere bildirilmediğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise Ocak 2016 ile Temmuz 2023 arasında 25 bin 315 fiziksel şiddet olayı bildirildi.


 

“Özü iyilik olan bir mesleğin mensupları olarak böylesine yaygın, zaman zaman ölümcül hale gelen şiddete uğramamız kabul edilemez,” diyen Aksaray, şiddetin sadece hastanelerde değil, evlerde, sokaklarda ve en çok da yetkili kişilerin söylemlerinde başladığını belirtti.


 

Aksaray, bir milletvekilinin “Memnuniyetsizliğiniz varsa gidin sağlık personelinin gırtlağına yapışın” sözlerini hatırlatarak, bu tutumun ne kadar tehlikeli olduğunu vurguladı: “Bu anlayış, şiddeti durdurmak bir yana, körüklüyor. Oysa biz ‘şiddete sıfır tolerans’ diyoruz.”


 

Aksaray, sağlık alanında şiddeti doğuran ortamın acil servislerde kontrol dışına çıktığını, sağlık çalışanlarının kendini güvende hissetmediğini ve hizmet verilen yerlerin artık güvenli olmadığını söyledi.


 

“Bu sürdürülebilir değil,” diyen Aksaray, şiddetin hem sağlık çalışanlarının hayatını tehlikeye attığını hem de hizmetin sunulmasını engellediğini ifade etti.


 

Toplumda yaygınlaşan şiddet iklimine karşı kararlı ve samimi bir mücadele yürütülmesi gerektiğini belirten Aksaray, çözüm önerilerini de sıraladı:

Sağlıkta Dönüşüm projesi durdurulmalı

Yöneticiler liyakate göre atanmalı

Performans sistemi kaldırılmalı

Hastaya yeterli süre ayrılmalı

Güvenceli çalışan sayısı artırılmalı

Sağlık kurumlarında güvenli çalışma ortamı sağlanmalı

Merkezi şikâyet hatları kaldırılmalı

Acil servisler sadece acil hastalara hizmet vermeli

TTB’nin caydırıcı yasa önerisi kabul edilmeli


 

Dr. Nazan Aksaray sözlerini şöyle tamamladı: “Genç meslektaşlarımıza şiddetsiz bir gelecek bırakmak bizim sorumluluğumuzdur. Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemini kurmak mümkündür.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *