Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Meclis’te Enerji Resti “Zeytin de Bizim, Kömür de!”

Meclis’te Enerji Resti “Zeytin de Bizim, Kömür de!”

AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada enerji arz güvenliğinin milli bağımsızlığın temel unsuru olduğunu vurgularken, yeni yasal düzenlemelerin çevre hassasiyetiyle birlikte yatırımcı dostu bir model sunduğunu belirtti.

Haberleri

AK Parti Eskişehir Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve KEİPA Türk Grubu Başkanı Fatih Dönmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda “Enerji ve Maden Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine AK Parti Grubu adına söz alarak önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez, “Enerji arz güvenliği, milli bağımsızlığın temelidir” diyerek düzenlemenin teknik bir değişiklikten öte, Türkiye’nin enerji geleceğine yönelik güçlü bir irade beyanı olduğunu söyledi.

“Gerçek kalkınma, üretimle mümkündür”
Türkiye’nin büyüyen enerji ihtiyacına dikkat çeken Dönmez, yerli ve sürdürülebilir kaynakların değerlendirilmesinin önemini vurguladı. Enerji ve maden sektöründeki gelişmelerin sanayiciden çiftçiye, esnaftan vatandaşa kadar geniş bir yelpazeyi doğrudan etkilediğini belirtti.

“Çevreci olmak yetmez, kesintisiz de olmalı”
Baz yük üretiminin sistemin kararlılığı için vazgeçilmez olduğunu kaydeden Dönmez, yerli kömürle çalışan termik santrallerin döviz çıkışını azalttığını ve enerji arz güvenliğini artırdığını dile getirdi. Bu santrallerin en az 10 yıl daha tam kapasite çalışabilmesi için yerli kömür üretiminin süreceğini ifade etti.

“Zeytin de bizim, kömür de”
Muğla’daki zeytinlik alanlarla ilgili düzenlemeye de değinen Dönmez, söz konusu değişikliğin sınırlı ve geçici alanları kapsadığını söyledi. 82 bin zeytin ağacının kesilmeyeceğini, bilimsel yöntemlerle uygun zamanda taşınacağını ifade eden Dönmez, taşınamayan ağaçlar yerine yeni zeytinlik sahalarının kurulacağını ve işletmelerden iki kat rehabilitasyon bedeli alınacağını aktardı. Dönmez, bölge halkı ve işçilerin “Zeytin de bizim, kömür de bizim” sloganıyla düzenlemeye destek verdiğini belirtti.

“Yatırımcı dostu, çevreci model”
Yeni düzenleme ile birlikte ÇED, orman izni, imar ve vasıf değişikliği süreçlerinin eş zamanlı yürütülebileceğini belirten Dönmez, özellikle yenilenebilir enerji projeleri (RES-GES) için izin süreçlerinin sadeleştirileceğini söyledi. Ayrıca orman izin bedeli indirimlerinin 2030 yılına kadar uzatılacağını duyurdu.

“Enerji yönetimi artık stratejik ve dijital olmalı”
Enerji yönetiminin sadece üretimle sınırlı olmadığını vurgulayan Dönmez, dijitalleşme, verimlilik ve stratejik planlamanın da bu sürecin önemli parçaları olduğunu ifade etti. Yeni düzenlemeyle kamu denetimi ve çevre hassasiyetinin artırılacağını, yatırım ortamındaki belirsizliklerin ise azaltılacağını kaydetti.

“Türkiye Yüzyılı’na emin adımlarla”
Konuşmasının sonunda Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna ortak akıl ve millet iradesiyle ulaşacağını dile getiren Dönmez, “Güçlü Türkiye yolunda üretmeye, çalışmaya ve kaynaklarımızı akıl ve bilimle yönetmeye devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *