Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Kırka’da Atık Göleti Alarm Veriyor: CHP’den Tarımsal Sulama İçin Ortak Çözüm Çağrısı

Kırka’da Atık Göleti Alarm Veriyor: CHP’den Tarımsal Sulama İçin Ortak Çözüm Çağrısı

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Kırka Bor İşletmesi açık ocak sahasında yüzeye çıkan yeraltı suyunun tarımsal sulamada değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, DSİ ve Eti Maden’e ortak çözüm çağrısı yaptı.

Haberleri

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Kırka Bor İşletmesi açık ocak sahasında yüzeye çıkan yeraltı suyunun tarımsal sulamada değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, DSİ ve Eti Maden’e ortak çözüm çağrısı yaptı.

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka Mahallesi’nde bulunan Eti Maden İşletmeleri’ne ait açık ocak sahasında yaklaşık 20 ay önce kil tabakasının incelmesi sonucu yeraltı suyu yüzeye çıktı. Tek bir noktadan saniyede yaklaşık 30 litre debiyle çıkan suyun engellenememesi çevresel riskleri beraberinde getirirken, söz konusu suyun halen atık göletine yönlendirilmesi göletin taşma riskini artırıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir İl Başkanı Av. Talat Yalaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, suyun tarımsal amaçlı kullanılmasının hem çevresel riski azaltacağını hem de bölgedeki çiftçilerin sulama ihtiyacına çözüm olacağını vurguladı.

“Gölet 25 Ayda Doldu, Tehlike Kapıda”

Yalaz, çıkan suyun şu anda 4 yıl önce yapımı tamamlanan ve 25 yıllık ömür biçilen 7. Atık Göleti’ne yönlendirildiğini, ancak sadece 25 ayda göletin dolma noktasına ulaştığını belirtti. “Bu şekilde devam ederse göletin taşması kaçınılmaz olacak” diyen Yalaz, çevresel ve ekolojik felaket riskine dikkat çekti.

“Suyun Bor Oranı Sıfıra Yakın, Sulamaya Uygun”

MTA tarafından bölgede yapılan sondaj çalışmalarında suyun debisinin yüksek olduğu ve 70 metre derinlikten alınan örneklerde bor oranının sıfıra yakın çıktığı tespit edildi. Bu da suyun tarımsal sulamada kullanılabileceğini gösteriyor.

CHP İl Başkanı Yalaz, “Bu suyun, Seyitgazi sınırları içinde yer alan Çatören Sulama Barajı’na deşarj edilmesi halinde yalnızca Seyitgazi değil, çevredeki birçok ilçedeki çiftçilerimizin sulama ihtiyacı karşılanabilir” diyerek projeye destek çağrısında bulundu.

“DSİ ve Eti Maden Ortak Çalışma Yapmalı”

Açıklamasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Eti Maden Genel Müdürlüğü’ne ortak bir çalışma çağrısı yapan Talat Yalaz, “Seyitgazi Belediyesi bu süreçte her türlü desteği vermeye hazırdır. Atık suyun akıbetiyle ilgili artık vakit kaybedilmemeli, hem çevresel riskler ortadan kaldırılmalı hem de tarımın önü açılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yalaz, ilgili kurumları ivedilikle harekete geçmeye davet ederek, çevre ve tarımın korunması için bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *