Engellilere yönelik hizmetlerin birçok bakanlık arasında dağıldığını belirten Durmazlar, bu dağınıklığın engelli vatandaşlar açısından ciddi mağduriyetlere yol açtığını ifade etti. Durmazlar, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında savrulan engelli bireylerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 14 Mayıs’ta Yeni Yol Grubu olarak Meclis’e önerge verdik” dedi.
Durmazlar, önerge kapsamında, engellilere yönelik hizmetlerin tek çatı altında toplanması, gerekirse Engelliler Bakanlığı’nın kurulması ve sorunların tespiti amacıyla bir Araştırma Komisyonu oluşturulmasının talep edildiğini belirtti. Söz konusu önergenin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildiğini vurgulayan Durmazlar, “Parlamento tarihinde belki de bir daha yaşanmayacak şekilde, 23 kişilik Yeni Yol Grubu’nun verdiği teklif kabul edildi, 23, 323’ü yendi” ifadelerini kullandı.
2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı yasa ile kamu ve özel toplu taşıma araçlarında erişilebilirliğin artırılması için 7 yıl süre verildiğini hatırlatan Durmazlar, bu sürenin 2012’de 5 yıl, 2017’de ise 3 yıl daha uzatıldığını belirtti. 2020 yılının “Erişilebilirlik Yılı” ilan edilmesine rağmen, kanunun yönetmeliği hazırlanmadığı için uygulanamadığını söyledi.
Yerel düzeyde yaşanan sorunlara da dikkat çeken Durmazlar, GÖRSEM Engelli Derneği’nin daha önce Ömür Mahallesi’nde özel gereksinimli bireylere yönelik eğitim verdiğini, ancak pandemi dönemindeki kapanmalar nedeniyle eğitmen ve destek personeli maaşlarının yük haline geldiğini, bu nedenle binanın satıldığını ve şu an eğitim verilemediğini ifade etti.
Tepebaşı Belediyesi’nin dernek binasına ayda bir temizlik personeli gönderdiğini belirten Durmazlar, bu hizmetin Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri arasında paylaştırılarak en az 10 günde bir yapılabileceğini söyledi. Engelli bireylerin şehirde güvenle hareket edebilmesi için sarı bantlı yönlendirme sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Durmazlar, görme engelli bireylerin tramvaydan indikten sonra yönlerini bulmakta zorlandıklarını, bazı kaldırımlara bisiklet yollarının yapılmasının kazalara neden olduğunu ifade etti.
Yıllar önce dernek tarafından hazırlanan ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan otobüslerde sesli durak sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Durmazlar, görme engelli bireylerin toplu taşıma araçlarına refakatsiz binebildiğini ancak belediyeye ait engelli servis araçlarına refakatsiz binemediklerini belirterek bu durumu “tutarsızlık” olarak nitelendirdi.
Engelli derneklerinin temel gelir kaynaklarından birinin bağışlar ve mavi kapak toplama kampanyaları olduğunu hatırlatan Durmazlar, bu kampanyanın kamuoyunun gündeminden düştüğünü, önceden ayda bir kamyon dolusu kapak toplanabilirken artık bu miktara ancak altı ayda ulaşılabildiğini söyledi. Belediyelerin, muhtarların ve okulların bu konuda öncülük etmesi gerektiğini belirten Durmazlar, toplumsal farkındalığın yeniden artırılması çağrısında bulundu.