1977 Ankara doğumlu olan ve 13 yaşından itibaren bağlama ile tanışan Aytaç Karausta, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı’ndan 2003 yılında mezun olduktan sonra Türk Halk Müziği’ne olan tutkusunu eğitmenlik kariyeriyle taçlandırdı. 15 yıldır Tepebaşı Belediyesi’nde Türk Halk Müziği koro şefliği görevini sürdüren Karausta, 1999 yılında kurduğu Aytaç Karausta Müzik Akademi’de 25 yılı aşkın süredir bağlama ağırlıklı eğitimler veriyor.
Binlerce Öğrenci Yetiştirdi
Bugüne kadar eğitim verdiği öğrencilerle gurur duyduğunu ifade eden Karausta, bir arşiv çalışması sonucunda Eskişehir’de bağlama öğrettiği öğrenci sayısının 3 bin 500 ila 4 bin arasında olduğunu belirtti. Öğrencileri arasında konservatuvar hocalarından koro şeflerine, Kültür Bakanlığı’nda görev yapan birçok başarılı ismin bulunduğunu dile getiren Karausta, “Onların başarılarıyla gurur duyuyorum. Bağlamayı öğretmek, Türk Halk Müziği’ni öğretmek benim sevdiğim bir iş ve bu işi büyük bir aşkla yapıyorum öğrencilerinin başarılarını büyük bir mutlulukla takip ediyorum" dedi.
Müzik Kariyerine Albüm ve Besteler Ekledi
2017 yılında çıkardığı “Aşk Olsun” albümünde iyi dedelerin deyiş ve türkülerini besteleyen Aytaç Karausta, bu albümde yer alan “Oy Baba” isimli türküyü kardeşi Aydoğan Karausta’nın söz ve müziğiyle Mustafa Özarslan ile birlikte seslendirdi. Ayrıca Gülten Benli ile düet yaptığı “Erenler Cemi” ve öğrencisi Ozan Taşdemir’in söz ve müziğini yazdığı “Çektim” türküsü albümün dikkat çeken eserleri arasında yer aldı.
Karausta, Emirdağ yöresine olan ilgisini de eserlerine taşıdı. Ressam ve şair Hasan Şimşek’in Emirdağ’a ithafen yazdığı sözlerden bestelenen “Emirdağ’a Giden Turnalar” ve “Kaşıkların Kırılsın” türkülerini seslendiren Karausta, Emirdağlılar tarafından “Fahri Emirdağlı” olarak anıldığını belirtti.
Aytaç Karausta Müzik Akademi 25. Yılını Kutluyor
Konservatuvar öğrencisiyken Eskişehir’de açtığı Aytaç Karausta Müzik Akademi, bu yıl 25. yılını kutluyor. Bağlama eğitimine ağırlık verilen akademide, gitar, keman, piyano, klarnet ve yan flüt gibi çeşitli enstrümanlar için de birebir ya da grup eğitimleri veriliyor. Özel eğitim gereksinimi duyan öğrencilere de farklı yöntemlerle destek sağladıklarını ifade eden Karausta, müziğin insan ruhuna hitap ettiğini ve kişisel gelişim üzerindeki etkisinin büyük olduğunu vurguladı.
Z Kuşağına Türk Halk Müziği Aşılıyor
Bağlamayı Z kuşağına tanıtmayı ve Türk Halk Müziği’ni sevdirmeyi hayatında önemli bir misyon edindiğini ifade eden Aytaç Karausta, “Eskişehir’de Türk Halk Müziği’ni ve bağlamayı sevdirdiğimizi düşünüyorum. Yeni neslin bu kültürü tanıması ve sevmesi çok önemli. Çocuklarımıza bağlama dinletmek, Türk Halk Müziği’ni tanıtmak ve enstrüman çalmalarını sağlamak onların gelişimi için çok değerli. Herkesin bir enstrüman çalmayı öğrenmesini istiyorum” diyerek bu konudaki kararlılığını dile getirdi.