Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Eskişehir İl Sağlık Müdürü: "Böbrek hastalıkları küresel bir sorun"

Eskişehir İl Sağlık Müdürü: "Böbrek hastalıkları küresel bir sorun"

13 Mart Dünya Böbrek Günü’nde Eskişehir İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, böbrek hastalıklarının küresel sağlık sorunları arasında yer aldığını belirterek, korunma ve erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

Haberleri

13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, böbrek hastalıklarının dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ciddi sağlık sorunları olduğunu vurguladı. Bildirici, bu hastalıkların genellikle sinsi bir şekilde ilerlediğini ve küresel ölüm nedenleri arasında yedinci sırada yer aldığını belirtti. Ayrıca, eğer gerekli önlemler alınmazsa, böbrek hastalıklarının ilerleyen yıllarda beşinci sıraya yükselebileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Nefroloji Topluluğu’nun araştırmalarına atıfta bulunan Bildirici, dünya çapında yaklaşık 850 milyon kişinin böbrek hastalıklarından etkilendiğini ve her yıl yaklaşık 11 milyon kişinin bu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti. Yüksek gelirli ülkelerde sağlık bütçelerinin yaklaşık yüzde 3'ünün, diyaliz ve böbrek nakli gibi tedavi masraflarına harcandığını söyledi.

Türkiye özelinde yapılan araştırmalara da değinen Bildirici, Türk Nefroloji Derneği'nin çalışmalarına göre, her 6-7 erişkinden birinin çeşitli evrelerde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılı ölüm istatistiklerine göre ise, Türkiye'de gerçekleşen ölümlerin yüzde 3,1’inin böbrek yetmezliğinden kaynaklandığını belirtti.

Bildirici, Dünya Böbrek Günü’nün her yıl mart ayının ikinci perşembesi kutlandığını hatırlatarak, 2025 yılı için belirlenen temanın “Böbreklerine İyi Bak! Böbrek Sağlığını Korumak, Geleceğini Korumaktır!” olduğunu söyledi. Kronik Böbrek Hastalığı'na yol açan en yaygın nedenler arasında diyabet ve hipertansiyonun bulunduğuna dikkat çeken Bildirici, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan bireylerde böbrek hastalıklarının daha yaygın olduğunu ifade etti. Bu hastalıkları tetikleyen risk faktörleriyle mücadelenin, böbrek hastalıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Erken teşhis ve düzenli takiplerin böbrek sağlığını korumada kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bildirici, Sağlık Bakanlığı’nın Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) ile kronik hastalıkların erken teşhisini ve tedavisini birinci basamak sağlık kuruluşlarında sağladığını söyledi. Aile hekimlerinin, hipertansiyon, diyabet, obezite gibi risk faktörleri üzerine çalıştığını ve vatandaşların bu konuda sağlık takibi yapmalarını önerdi.

Son olarak, böbrek sağlığının korunması ve kronik böbrek hastalığından korunmak için vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

  • Aile hekiminize başvurun!
  • Risk değerlendirmenizi yaptırın!
  • Sağlıklı yaşam danışmanlığı alın!
  • Sağlıklı beslenin!
  • Yeterli miktarda su için!
  • Düzenli egzersiz yapın!
  • Sigara ve alkolden uzak durun!

Bildirici, açıklamasını, "Böbreklerinize iyi bakın! Unutmayın: Böbrek sağlığınızı korumak, geleceğinizi korumaktır!" diyerek tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *