Eskişehir Dişhekimleri Odası Başkanı Cenk Ataç, 2024 yılı tarifeleri ve diş hekimliği mesleğinin güncel sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ataç, her yıl Aralık ayının sonuna doğru tarifelerin bilimsel bir şekilde açıklandığını belirterek şunları söyledi: “Her sene Aralık ayının sonuna doğru tarifelerimiz bilimsel bir şekilde açıklanır. Bizde çok fazla kalem olduğu için her birinin ayrı bir ortalaması var. Yaklaşık olarak, tavsiye edilen listede yüzde 43 ile yüzde 48 arasında, kalem kalem değişen artışlar olmuştur. Bu artışlar, gerekli masraflara göre değişir ve bir program dahilinde uygulanır.
2024 yılında kullandığımız malzemelerdeki zam oranları ve maliyet artışlarına gelecek olursak; bu tarifeler hazırlanırken, kullanılan elektriğin, doğalgazın, çalıştırılan işçilerin maaşlarının, asgari ücretin artış oranlarının hepsi hesaba katılıyor. Tüm bu veriler işlenerek bir program oluşturuluyor ve tarifeler bu şekilde belirleniyor.”
Yeni tarifelerin Ocak ayı itibarıyla uygulanmaya başlandığını ifade eden Ataç, eskiden mecburi olarak uygulanan tarifelerin artık tavsiye niteliğinde olduğunu söyledi: “Şu an herhangi bir taban veya tavan ücret belirlemek yerine, tamamen tavsiye edilen tarifeler açıklanıyor.”
“İşsizlik ve İstihdam Sorunları Büyüyor”
Türkiye’de hızla artan diş hekimi sayısına dikkat çeken Ataç, bu durumun işsizlik ve istihdam sorunlarına yol açtığını vurguladı: “Şu anda Türkiye’de 50 bin diş hekimi var ve her yıl yaklaşık 10 bin kişi mezun oluyor. Bu artış hızıyla, 4-5 sene içinde diş hekimi sayısı iki katına çıkabilir. Bu durum hem ciddi bir işsizlik sorununa yol açıyor hem de istihdam problemi yaratıyor. Artık diş hekimleri neredeyse asgari ücretle çalışır hale geliyor.”
Kamu istihdamının mevcut diş hekimi sayısına göre yetersiz olduğunu belirten Ataç, bu durumun özel sektörü de olumsuz etkilediğini söyledi: “Kamu, hızla büyüyen bu sayıya tek başına cevap veremez. Aynı şekilde özel sektör de bu büyümeyi karşılayamaz. Kamuda çok büyük bir iş yükü var ve hekimler hızlı hasta bakmak zorunda kalıyor. Ancak bakılan hasta sayısına karşılık alınan ücretler de yeterli değil. Bu da büyük bir iş gücü ve stres yaratıyor.”
İş Bırakma Eylemine Dikkat Çekti
Ataç, Eskişehir Dişhekimleri Odası olarak genelde özelde çalışan hekimlerle ilgilendiklerini, ancak kamuda çalışan diş hekimlerinin sorunlarını da dinlediklerini ifade etti. Kamu çalışanlarının zorunlu üyeliği olmamasına rağmen onların haklarını koruma sorumluluğu taşıdıklarını belirten Ataç, 14 Şubat’ta yapılması planlanan iş bırakma eylemi hakkında da konuştu: “14 Şubat’ta bir iş bırakma eylemi olacağını duyduk. Bununla ilgili ilerleyen günlerde bir açıklama yapacağız.”