Silahların bırakılmasının toplumun ortak arzusu olduğunu vurgulayan Yalaz, sürecin şeffaf ve samimi yürütülmesi gerektiğini söyledi. Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’deki süreci doğrudan etkilediğini ifade eden Yalaz, “Suriye'de terör yapılanmasının farklı isimlerle kamufle edilmesi ihtimali bizi tedirgin ediyor. Türkiye’nin bu bölgede kontrolünü kaybetmesi, süreci daha da karmaşık hale getiriyor” dedi. Yalaz, “Şehit ve gazi ailelerinin fedakârlıklarının gölgelenmemesi gerekir. Süreç devam ediyor ve biz dikkatle takip ediyoruz. Eğer silahlar susar, annelerin gözyaşı diner, bu toplum için büyük bir kazanç olur. Ancak bu süreci sadece bugüne değil, uzun yıllara yayılarak değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu. Stadyum tartışmalarına da değinen Yalaz, 9 yıldır isimsiz olan Eskişehir Stadyumu’na Atatürk isminin verilmemesini halkın iradesine karşı çıkmak olarak değerlendirdi. Yalaz, “Yeni stadyumun ismi Eskişehir Atatürk Stadyumu olmalıdır. Bu konuda Eskişehir halkı ve taraftar net bir duruş sergiliyor. Sponsor ismiyle birlikte kullanılabilir ama Atatürk ismini görmezden gelmek Eskişehirlilerin talebini yok saymaktır. İktidar her zamanki gibi kulak tıkıyor” ifadelerini kullandı. CHP’li Yalaz, son olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarıyla ilgili kamuoyunda yaratılan olumsuz algıya da açıklık getirdi. Belediyenin borçlarının hizmet kaynaklı olduğunu belirten Yalaz, “1.4 milyar liralık borç, kırsal ulaşımda her ay 100 milyon lira sübvanse edilen hizmetlerin bir sonucudur. Bu borç, hizmetin gerektirdiği ve yönetilebilen bir borçtur. Belediyemizin finansal disiplini ve halk odaklı yönetimi ortadadır. Kesintilerin kaynağı iktidarın baskıcı uygulamalarıdır. Halkımız gibi ben de memnunum” dedi. CHP İl Başkanı Yalaz, belediye yönetiminin arkasında durduklarını ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için süreci şeffaf şekilde takip ettiklerini de sözlerine ekledi.
Silahların Bırakılması Süreci Dikkatle Takip Edilmeli
CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, silahların bırakılmasıyla ilgili süreci değerlendirdi. Yalaz, Suriye'deki gelişmelerin bu süreci doğrudan etkilediğini vurgulayarak, barışın samimiyet ve şeffaflıkla yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Başkan Yalaz, “Silahların bırakılması en başından beri Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim de istediğimiz bir konu. Bu, uzun yıllardır devam eden terör belasının bitmiş olma durumu ile ilgili olarak süreci biz de takip ediyoruz. Burada şöyle çekinceler var: Suriye'de bulunan durumun Türkiye'deki bu konuyu da yakından ilgilendirdiğini, doğrudan etkilediğini açıkçası tüm bileşenler görüyordur diye düşünüyorum. Suriye'de bir terör devletinin, bir terör yapılanmasının orada bu isimle, başka bir isimle kamufle edilerek farklı bir yapılanmanın ihtimali, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi bizi de tedirgin etmekte. Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelere etki gücünü kaybetmiş olması bizi ayrıca tedirgin ediyor. Sürecin şeffaflıkla, samimiyetle yürütülmesi gerektiğini defaatle ifade ettik. Şehit ve gazi ailelerinin vicdanında olumsuz bir yankı uyandırmaması gerektiğini temenni ediyoruz. Silahlar durursa, annelerin gözyaşı durursa, herkes gibi biz de memnun oluruz. Ama olayları sadece bugünden ibaret görmemek, süreci uzun vadeli bir perspektifle değerlendirmek gerekir. Bu sürecin ciddiyetini ve samimiyetini zaman gösterecek, biz de dikkatle takip edeceğiz.”
Eskişehirspor Stadyumu'na Atatürk İsmi Verilmemesi Siyasi Bir Tercih
Yalaz, 9 yıldır isimsiz olan Eskişehir Stadyumu’na Atatürk ismi verilmemesini eleştirerek, halkın iradesine kulak verilmesi gerektiğini vurguladı. Mevcut stadın da tıpkı önceki gibi “Eskişehir Atatürk Stadyumu” adını taşıması gerektiğini ifade etti.
Yalaz, “Bir önceki yıkılan stadyumun ismi Eskişehir Atatürk Stadyumu idi. Yeni yapılan stadın da bu isimle devam etmesi gerekir. Bu, Eskişehir halkının ve Eskişehirspor taraftarının net talebidir. Alternatif gerekçeler öne sürerek Atatürk ismini engellemeye çalışmak gerçekçi değildir. Stadyumun ismi Eskişehir Atatürk Stadyumu olup, başına ya da sonuna sponsor firmanın ismi eklenebilir. Diğer birçok örnekte olduğu gibi. 9 yıldır bu stadyuma isim verilmemesinin tek sebebi Atatürk ismini koymamak. Eskişehir kamuoyu bunu çok iyi biliyor. İktidar her zamanki gibi halkın taleplerine, Eskişehirspor taraftarının isteklerine kulak tıkıyor. Ama en azından Atatürk’ün isminin geçtiği böyle hassas bir konuda halkın sesini dinlemeliler. 25 yıldır yapılan hizmetlerin Atatürk ismiyle ilişkilendirilmesini engellemek gibi bir yaklaşımları varsa da bu doğru değildir. Bu mesele, sadece stadyum ismi değil, Atatürk’le ideolojik bir hesaplaşma meselesidir. Biz Eskişehir halkının, Eskişehirspor taraftarının bu talebini dile getiriyoruz. Bizler şahsen de Atatürk ismini isteriz. Ama en önemlisi, halk bu isimde mutabık. Bu da bizim için yeterlidir.”
Belediyenin Borcu Eskişehir’e Hizmetin Sonucudur
Yalaz, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarıyla ilgili iktidar tarafından oluşturulan algıyı reddederek, bu borçların halka hizmetten kaynaklandığını söyledi. Borcun yönetilebilir olduğunu ve hizmetleri aksatacak bir tablo olmadığını belirtti.
“1.4 milyar TL’lik borç, Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi değerlendirildiğinde çok yüksek bir borç değildir. Örnek vermek gerekirse; kırsal otobüs ulaşım hizmetlerinden kaynaklı olarak ayda 100 milyon TL sübvanse ediyoruz. Bu, yılda 1.2 milyar TL’ye tekabül ediyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin borcu, halka hizmetin gerektirdiği ve doğurduğu bir borçtur. Belediyenin hizmetlerini aksatacak bir zafiyet söz konusu değildir. Asıl mesele, bu borçlardan dolayı iktidarın SGK ve vergi kalemlerinde yaptığı keyfi kesintilerdir. Bu durum hizmete engel oluşturmaktadır. Belediye Başkanımız bu konuda detaylı açıklamayı yapacaktır. Ancak şunu vurgulamalıyım: Eskişehir’in her kuruş borcu, halka hizmet olarak geri dönen bir yatırımdır. Ben de İl Başkanı olarak bu borç yönetiminden memnun olduğumu açıkça ifade etmek isterim.”