Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Dede Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, yıllardır çözülmeyen sorunlarla mücadele ediyor. Mahallenin en büyük problemleri arasında okul eksikliği, yetersiz ulaşım ve sosyal alanların olmaması yer alıyor.
İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, yaptığı açıklamada, mahalledeki mağduriyetin 30 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirtti. Yer, “Eskişehir’in en güzel noktalarından biri olan Dede Mahallesi’ndeyiz. Ancak burada insanlar artık ‘kimse bizi dinlemiyor, bizimle ilgilenmiyor’ diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor,” dedi.
Gürol Yer, Dede Mahallesi’nde Paşalar Sokak, Ustaayvaz, Sivrioğlu ve İmamzade Sokaklar arasında yer alan 16 hisseli bir alanın 1994 yılında ilkokul yapılmak üzere plana alındığını ancak bugüne kadar bu alanın değerlendirilmediğini vurguladı. Yer, şunları söyledi:
“Bu alanın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul yapılması için kamulaştırılması gerekiyordu. Ama aradan geçen onca yıla rağmen ne okul yapıldı, ne de hak sahiplerinin mağduriyeti giderildi. Her kurum topu birbirine atıyor. Milli Eğitim, alanın okul yapmaya uygun olmadığını söyleyip belediyeye yönlendiriyor; belediye ise ‘bizimle ilgili değil’ diyor. Vatandaşlar bu süreçte pinpon topu gibi sağa sola gönderiliyor.”
Yer, Dede Mahallesi’nin tarihi bir bölge olmasına rağmen sosyal alanlarının yok denecek kadar az olduğunu da ifade etti. Mahallenin muhtarlık binasının bile konteynerden çevrilmiş bir yapıda hizmet verdiğini belirten Yer, Odunpazarı Belediyesi’nin burada mahalleye uygun bir halk merkezi kurması gerektiğini söyledi.
Ulaşım konusu da mahallenin başka bir büyük problemi. Özellikle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bademlik Yerleşkesi'nde okuyan öğrencilerin ulaşım sıkıntısı yaşadığını belirten Yer, şu ifadeleri kullandı:
“Mahalle dışında kalan bu bölgede sabit saatli bir minibüs hattı var. Özellikle kış aylarında, hava erken karardığında öğrenciler zorlanıyor. Gençlerimiz bizden ring hattı talep ediyor.”
Mahallede ilkokul bulunmaması da vatandaşların dile getirdiği başka bir önemli sorun. Yer, Turan İlkokulu’nun başka bir amaçla kullanıldığını, Malhatun İlkokulu’nun ise yenilenip kültür merkezine çevrilmek istendiğini söyledi. “6 mahallede okul yok ama okul yapılması için ayrılmış alan da değerlendirilmiyor. Bu gerçek anlamda trajikomik bir durum,” dedi.
Bölgeyle ilgili daha önce duyurulan “Odunpazarı Kentsel Alan Düzenleme Projesi”nin de bir an önce başlatılması gerektiğini hatırlatan Yer, “Bölge esnafı yaz ya da kış fark etmez, bir an önce çalışmalara başlanmasını istiyor,” ifadelerini kullandı.
Gürol Yer konuşmasını şöyle tamamladı:
“Biz her zamanki gibi vatandaşlarımızın çağrısıyla geldik, yerinde inceledik ve sizler aracılığıyla bu konuların yeniden gündeme gelmesini istiyoruz. Bu sorunların artık duyulması ve çözülmesi gerekiyor.”