Odunpazarı Dede Mahallesi Muhtarı Ömer Saraçlar, mahalle sorunları ve taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İkinci dönem muhtarlık görevini sürdüren Saraçlar, Dede Mahallesi’nin tarihi dokusu ve kültürel değerleriyle ön plana çıktığını ancak gereken ilgiyi görmediğini belirtti.
Saraçlar, 2019 yılından bu yana mahalle sakinlerinin sorunlarına çözüm üretmek için çalıştığını ifade ederek şu sözleri kaydetti: “Mahallemizin ilk ve en büyük sıkıntısı imar problemleridir. Tarihi bir sit alanı olan mahallemizdeki eski evlere müdahale edilemiyor, ancak terk edilmiş metruk yapılar ve boş arsalar kötü bir görüntüye neden oluyor. Bu alanlar, aynı zamanda çöp birikintilerine dönüşerek mahallemizin estetiğini bozuyor.”
“Mahallemiz Üvey Evlat Gibi Kaldı”
Dede Mahallesi’nin Eskişehir’in ilk yerleşim yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken, çarşı merkezine sadece beş dakikalık yürüme mesafesinde olan mahallenin hak ettiği değeri görmediğini dile getiren muhtar, “Mahallemiz, ne yazık ki ‘üvey evlat’ gibi kalmıştır. Bu durum, mahallemizin hak ettiği değeri görmediğini düşündürüyor" dedi.
Toplu Taşıma Eksikliği ve Ulaşım Sorunları
Kemal Zeytinoğlu Caddesi’nin trafiğe kapatılmasının mahalleye olumsuz etkilerinden bahseden Saraçlar, toplu taşıma araçlarının yeterince mahalleye uğramadığını ve taksilerin dolambaçlı yolları nedeniyle mahalleye gelmekte zorlandığını belirtti. Özellikle yaşlı nüfusun bu durumdan şikayetçi olduğunu vurgulayarak, alternatif yolların oluşturulması gerektiğini ifade etti. "Odunpazarı’nda iç içe geçmiş yedi mahalleden biri olan Dede Mahallesi, alan bakımından bu mahalleler arasında en büyüğüdür. Nüfusumuz şu anda bin 475 kişidir. Bunun 738’i kadın, 737’si erkektir. Mahallemizdeki yaş ortalaması genelde 40 ile 65 yaş arasıdır. Genç nüfusumuz ne yazık ki çok azdır" ifadelerini kullandı.
Eğitim ve Altyapı Eksikliği
Mahallede okul eksikliğine de değinen Saraçlar, daha önce yıkılan Malhatun İlköğretim Okulu’nun yerine yenisinin yapılacağının açıklandığını ancak inşaatın durdurulduğunu söyledi. “Dede Mahallesi gibi bir bölgeye mutlaka bir okul kazandırılmalıdır, diyen Saraçlar, imar ve hisseli arsa sorunlarının da çözülmesi gerektiğini belirtti.
Nüfus Kaybı ve Kentsel Dönüşüm Yetersizliği
Saraçlar, mahalledeki nüfus kaybının temel sebeplerinden birinin kamulaştırma ve kentsel dönüşümdeki yetersizlikler olduğunu söyledi. “2007 yılında 2 bin 650 olan nüfusumuz, kamulaştırma ve plansız yapılaşma nedeniyle bin 475’e düşmüştür. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin otopark yaptığı alanın kamulaştırılması sırasında mahalleden birçok hane taşınmak zorunda kalmıştır” diye konuştu.
“Tarihi ve Kültürel Değerlerimize Sahip Çıkılmalı”
Dede Mahallesi’nin Eskişehir’in en güzel mahallelerinden biri olma potansiyeline sahip olduğunu belirten Saraçlar, “Bu potansiyelin gerçekleşmesi için imar ve altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi.
Muhtar Saraçlar, sorunların çözülmesi için Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek mahalle sakinlerinin taleplerine daha fazla önem verilmesini istedi.