10 Ocak 2025
Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Başkan Ünlüce'den 2024 Yılı Değerlendirmesi

Başkan Ünlüce'den 2024 Yılı Değerlendirmesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2024 yılında hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Ünlüce, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Borç Yönetimi ve Tasarruf Tedbirleri
Seçimden sonra yayımlanan tasarruf genelgesi doğrultusunda bir program hazırladıklarını dile getiren Ünlüce, belediyenin kaynaklarını daha etkin kullanmaya odaklandıklarını belirtti. “Tasarruf önlemlerimizi alarak ilerliyoruz. Borçlarımızın büyük bir kısmı SGK, vergi borçları ve kaynaktan yapılan kesintilerle ilgili. EYT nedeniyle oluşan emeklilik yükünü de düşündüğümüzde, gayrimenkul takası önerisiyle bu borçların önemli bir kısmını yönettik,” ifadelerini kullandı.

Kamu malının korunmasına öncelik verdiklerini vurgulayan Ünlüce, “Bazı mal varlıklarımızı satarak borçlarımızı ödeyebilirdik, ancak kamunun faydasına yönelik kullanımını tercih ettik. Kullanımı kısa vadede mümkün olmayan gayrimenkulleri takas yoluyla değerlendirdik. Bu sayede, geriye yönetilebilir ve ödenmesi kolay bir borç miktarı kaldı,” dedi.

Türkiye genelinde belediyelere ait SGK ve vergi borçlarının yaklaşık %10’luk bir paya sahip olduğunu hatırlatan Ünlüce, “Bu borçlar kamu hizmetlerine harcanan kaynaklardan oluşuyor. Belediyelerin yatırımları halkın günlük yaşamını doğrudan etkileyen ve ertelenemeyecek hizmetlerdir. Bu yüzden geçmişte yapılan yatırımlar nedeniyle bazı ödemeler ertelenmiş olabilir, ancak bu kaynaklar kamuya hizmet için kullanılmıştır,” diye konuştu.

Çifteler Projesi’nin Önemi
Eskişehir’in en önemli su kaynağı olan Porsuk Barajı’nın, arıtma sürecindeki yüksek maliyetleri nedeniyle belediye bütçesine ciddi yük getirdiğini belirten Ünlüce, “Porsuk Barajı’ndan aldığımız suyu temiz ve sağlıklı şekilde evlere ulaştırmak için yüksek elektrik giderleri, ileri teknoloji ve kimyasal masraflarla karşılaşıyoruz. Çifteler Projesi, bu noktada büyük bir önem taşıyor. Proje, tek kaynağa bağımlılığı azaltarak daha kaliteli ve ekonomik bir su kaynağı sağlayacak,” dedi.

Çifteler’deki suyun daha az kimyasal arıtma gerektireceğini ve bunun elektrik giderlerini de ciddi şekilde azaltacağını ifade eden Ünlüce, Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte yürüttükleri protokol kapsamında çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ancak projenin yavaş ilerlediğini belirten Ünlüce, “Bu konunun Eskişehir’de yaşayan herkesin gündeminde olması gerekiyor. Hep birlikte bu süreci hızlandırmalıyız,” diye konuştu.

Kuşak yol çalışmalarına başladık
Eskişehir’in trafik yoğunluğunu azaltması için planlanan kuşak yol projesi için çalışmaların başladığını söyleyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, şu ifadeleri kullandı: “Bizim bir de kuşak yolla ilgili bir projemiz var. Tabii keşke kuzey çevre yolu yapılsa da bizim yapmamıza gerek kalmasa ama bir takım girişimlerde bulunuyorlar. Belki bir Eskişehir’le ilgili müjde paylaşırlar, biz de çok seve seve alkışlarız. Mevcut durumda, ’Eğer yapmıyorlarsa biz de kuşak yolu yapalım’ dedik, onun çalışmalarına başladık. Gerçekten bir belediye, bir yerel yönetim için bu çok ciddi bir maliyet. Bu maliyeti yapmaktan kaçınmayız ama bu maliyeti yaptığımız için şehir başka hizmetlerden mahrum olacak, bizim derdimiz o. Yoksa biz varımız yokumuz neyse, şehir halkımızı en konforlu, mutlu, huzurlu nasıl yaşatacaksak, onların sorunlarını nasıl çözeceksek o bütçeyi öyle kullanmak isteriz. O yüzden bu bizim önceliğimiz değil, öncelik karayollarının olmalı. Çevreyolu yapmıyorlarsa ve trafikte bu şekilde keşmekeş olacaksa biz de bu konuda sorumluluk alıyoruz.”

Yaklaşık 50 bin binanın taraması yapıldı
Kentsel dönüşüm çerçevesinde kent genelinde bina taramalarının devam ettiğini ve 1999 öncesi yapılan yüksek katlı binalara öncelik verildiğini belirten Ünlüce, “İnşaat Mühendisleri Odası ile üç belediye olarak yaptığımız protokol kapsamında, dönüşümle ilgili sorulara cevap aradık. Bu cevapların, şehirdeki uzmanlardan çıkacak bir raporla Bakanlığa sunulması ve Bakanlığın bu doğrultuda bir eylem planı oluşturmasını beklemek amacıyla harekete geçtik. Kentsel dönüşüm eylem planı üzerinde çalışmak için ön hazırlık niteliğinde bir protokol imzaladık ve hızlı tarama yöntemiyle bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında, yaklaşık 50 bin binanın taraması yapıldı. Bu, neredeyse şehrin yarısına denk geliyor. Hedefimiz, tüm şehir genelinde bu çalışmayı yürütmek. Önümüzdeki dönemde üçüncü ve dördüncü etapları da gerçekleştireceğiz. Ancak birinci ve ikinci etap tamamlandı. Çalışmalar, özellikle en sorunlu bölgelerden başlatıldı. Eskişehir’de en riskli bölgeler, 1999 öncesi yapılmış, genellikle 8 katlı, bitişik nizam binaların olduğu ve alt katlarının sonradan ticari alana dönüştürüldüğü yerlerdir. Özellikle Porsuk çevresi bu kapsamda yer alıyor” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *