Pandemi sürecinde hobi olarak başladığı mum yapımını profesyonel bir uğraşa dönüştüren Sibel Avcı, üretim sürecini ve bu süreçte edindiği deneyimleri paylaştı. Aslen muhasebeci olan Avcı, emekli olduktan sonra el emeği ürünlerle ilgilenmeye başladığını belirterek, “Mum yapmak aşırı keyifli ve sakinleştirici bir uğraş. Başlangıçta hobi olarak başladım ama talep artınca dükkân açmaya karar verdim” dedi.
“Doğallığı ön planda tutarak üretiyorum”
Avcı, doğallığı ön planda tutarak soya wax ile üretim yaptığını belirtti. Soya wax’ın soya fasulyesinden elde edildiğini ve parafin gibi petrol türevlerine göre daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Avcı, “İnsan sağlığını düşünerek daha temiz üretim yapmaya gayret ediyoruz. Ancak soya, parafine göre daha maliyetli bir ürün” ifadelerini kullandı.
“Üretim tamamen hayal gücüyle sınırlı”
Mum üretiminde yaratıcılığın önemine dikkat çeken Avcı, üretim sürecinde kalıplar kullanmanın yanı sıra, çay bardağı ya da kavanoz gibi objelere de dökülebileceğini belirtti.
“Üretim sürecinde tamamen hayal gücünüzle sınırlısınız. İster kalıplarla çalışabilirsiniz, ister elinizdeki herhangi bir objeye dökebilirsiniz. Bu tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış bir süreç.”
Renk ve koku seçiminde doğallık ön planda
Renk tutturmada soya wax’ın parafine göre daha canlı renkler verdiğini söyleyen Avcı, kokularda esansiyel ve uçucu yağlar kullandığını belirtti. “Doğal olmasını tercih ettiğim için bu yöntemi seçtim. Ancak uçucu yağlar, piyasadaki yoğun kokulu mumlara kıyasla daha az kalıcıdır” diyerek doğal ürün tercih etmesinin sebeplerini açıkladı.
“Mum yapımı da yemek yapmak gibi kurallar gerektiriyor”
Mum yapımında yaygın yapılan hataları sıralayan Avcı, fitil seçimi ve döküm sıcaklığı gibi faktörlerin önemine dikkat çekti.
✔ “Çok kalın fitil kullanırsanız, mum duman yapar.”
✔ “İnce fitil kullanırsanız, mum hacmini kaldıramaz ve çukurlaşma yapar.”
✔ “Cam kaplarda doğru sıcaklıkta dökülmezse kabarcıklar oluşabilir.”
Avcı, mum yapımının da yemek yapmak gibi belirli kuralları olduğunu ve malzemeleri sabit tutarak deneme-yanılma yöntemiyle hataların giderilebileceğini ifade etti.

Eskişehir’de mum atölyeleri yaygınlaşıyor
Eskişehir’de artan mum atölyeleriyle ilgili görüşlerini paylaşan Avcı, bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Mum üretiminin yaygınlaşmasını destekliyorum. Yapması da, paylaşması da çok keyifli! Umarım atölyeler daha da çoğalır” dedi.
“Hayal gücüyle sınırsız, ticari olarak sınırlı bir sektör”
El yapımı mum üretiminin yaratıcılıkla sınırsız olduğunu ancak ticari anlamda tek başına yeterli olmadığını belirten Avcı, müşterilerin farklı talepleri doğrultusunda ürün çeşitlendirmesi yaptığını söyledi.
"Bu tamamen hayal gücüyle sınırlı bir alan. Seven, gerçekten ilgilenen kişiler için çok güzel bir sektör. Ancak ticari anlamda düşünülürse, tek başına mum üretimi yeterli olmayabilir. Ben de bu yüzden dükkan açtığımda sadece mumla sınırlı kalmadım.
Müşteriler ihtiyaçlarına göre taleplerini belirliyor. Tütsü istiyorlar, tütsülük istiyorlar, atölye talep ediyorlar… Eğer kişi kendini geliştirmeye ve yeni şeyler eklemeye açıksa, bu sektör çok fazla yenilikle büyüyebilir.”

