Eskişehir, şüphesiz Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisidir. Eskişehir’in yöresel yemekleri, tarihi, doğal güzellikleri, eğitimi ve öğrenci şehri olması bunun bazı temel sebeplerindendir. Ancak genel itibarıyla bu şehri ayrıntılı ele almak gerekir.
İşte, Eskişehir’in Türkiye için önemi konusunda sıralayabileceğimiz bazı nedenler…
Zengin Eskişehir mutfağı sunduğu sayısız yöresel yemeği ile öne çıkıyor. Biliyoruz, aklınız ilk olarak Çi Börek geldi ancak bununla sınırlamak hatalı olacaktır.
Eskişehir’in meşhur yemekleri arasında şunlar yer almaktadır:
Türkiye ve dünya genelinde Eskişehir öğrenci yurdu olarak biliniyor. Sebebi ise bünyesinde bulundurduğu üniversiteleri, öğrenciye uygun yaşam standartları olarak gösteriliyor.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Teknik Üniversitesi ile tercih edeceklere farklı fırsatlar sunuyor. Sosyal-kültürel imkânları doğrultusuyla bol bol gezecek yer ve hareketli hayatını da içinde barındırıyor.
Şehir dışından gelenler için Eskişehir’de gezilecek yerler oldukça fazladır. Şehrin kültürünü öğrenmek kadar diğer alanlara dair bilgi edinmek için de bahsedeceğimiz yerleri mutlaka gezmelisiniz.
Hiç sıkılmayacağınız bu mekanlar Eskişehir’in Türkiye için önemini açıklıyor:
Şehirde sanayi başta olmak üzere tarım ve hizmet alanında da sayısız imkân bulunmaktadır. Türkiye’ye kattığı ekonomik faydalar burada öne çıkmaktadır. Uçak ve sanayi alanındaki çalışmalar başta olmak üzere madencilik ve madenlerin işlenmesine yönelik de yerler bulunmaktadır.
Bundan yıllar önce Eskişehir Dorylaion ve Dorylaeum ismiyle bilinen kenttir. Geçmişten günümüze önemli güzergahların kesişim noktasında bulunmasıyla sık sık tercih edilen bir konumdur.
Şehirde ticaret zenginliği o dönem de oldukça fazlaydı. Nüfusu çevre şehirlere göre çok olan Eskişehir, tarihte her zaman önemli bir yere sahipti. Bizans dönemindeki İmparator Justinianos’un yazlık sarayları bu şehirde yer almaktaydı. Ayrıca önemli bilim insanları da şehirdeki çalışmalarıyla insanlık tarihine katkılar sunmuştur.
M.Ö 2000 yılında Hititler’e ev sahipliği yapan Eskişehir o dönemlerde de bir beylik görevini görmekteydi. Sonrasında Frig şehri olarak da anılmıştır.
Büyük Selçuklu döneminde 1071 yılında Anadolu’ya giren Selçuklular 1074 yılında Eskişehir’i aldı. Osmanlı döneminde de kuruluş merkezlerinden olması sebebiyle ilgi oldukça büyüktü.