ads
DOLAR 34.10 ₺
EURO 38.12 ₺
G.ALTIN 2,826.26 ₺
Ç.ALTIN 4,695.17 ₺
ATA 19,412.44 ₺
BİLEZİK 2,618.96 ₺

Eskişehir Odunpazarı Nasıl Bir Yer?

Blog
Yayınlama: 21 Haziran 2023 Çarşamba 09:24 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Yudum Özel

Eskişehir Odunpazarı Nasıl Bir Yer?
Eskişehir Odunpazarı Eskişehir Odunpazarı nasıl bir yer diye soranlara Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken noktalardan derim. Bu semt Eskişehir’in güneyinde olan tepelere kurulmuştur. Odunpazarı geleneksel Anadolu Türk Mimarisi örneklerini yansıtır. Günümüze kadar da bu durumu koruyan bu semtte çıkmaz sokaklar, kıvrımlı yollar, ahşaptan yapılma, süslü ve birbirine bitişik yapılmış cumbalı evleri görebilirsiniz. Yani Odunpazarı Türk Mimarisinin örf adet ve geleneklerini korumuştur diyebiliriz. 2006 yılında çıkan Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi’nin de buna olumlu yönde etkisi olmuştur. 2012 yılında ise UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. “Tarihi ve Kentsel Sit” olarak koruma altına alınmıştır. Odunpazarı Eskişehir’de insanların yaşadığı en eski yerlerdendir. Bu yüzden Odunpazarı’ndaki tarihi doku çok fazladır. Eskişehir’de de turistlerin en çok ilgisini çeken bölgelerdendir. İçerisinde kafeler, oteller, müzeler, el sanatları dükkanları ve tarihi Odunpazarı evleri bulunur. Evler yapısal olarak, genellikle pencereli olan kısımları dışarıya çıkıntılı ve konsolludur. Birden fazla katlı evlerde genellikle alt kat mutfak, ahır, çamaşırlık ya da depo olarak kullanılırken, üst kat ise yaşam alanı olarak kullanılır.

Neden ilk yerleşim yeri?

Eskişehir Odunpazarı Buranın neden Eskişehir’deki ilk yerleşim yeri olduğu hakkında büyüklerin nesilden nesile aktardığı bir hikâye var. Aktarılan bu hikâyede şehre gelen insanlar, kendine yerleşmek için bir yer bulmaya çalışmışlar. Porsuk Çayı yani Adalar bölgesine ve Odunpazarı’nın olduğu bölge arasında kararsızlık yaşarlarken akıllarına bir fikir gelmiş. Her iki bölgeye de birer koyun ciğeri asmışlar. Odunpazarı’na asılan ciğer diğer bölgeye asılan ciğerden daha geç bozulmuş. Bu olay üzerine bu insanlar yaşamak için Odunpazarı bölgesini seçmişler.

Odunpazarı’nın isminin hikayesi

Eskişehir Odunpazarı Buraya Odunpazarı denmesinin de bir hikayesi var. Eskişehir’de köyde yaşayan insanlar geçimini sağlayabilmek amacıyla ağaç kesip yakacak odun yaparlarmış. Ve bu odunları köyden şehre getirip Odunpazarı’nda yer alan Yediler Parkı meydanında satarlarmış. Odun pazarı kurulan bu bölgeye zaman içinde herkes Odunpazarı demeye başlamış ve günümüze kadar da Odunpazarı ismi ile kalmış.
Okuyunuz: Eskişehir Tepebaşı Nasıl Bir Yer?

Her yeri tarih kokan Odunpazarı’nda görülebilecek yerler

Eskişehir Odunpazarı Tarih kokan Odunpazarı’nda tarihi yerleri gezmeyi sevenler için görebileceğiniz yerler:
  • Eskişehir Odunpazarı Evleri
  • Külliyeler
  • Müzeler
  • Hanlar
  • Türbeler
  • Parklar
  • Şelale
  • El emeği tarihi objeler
  • Heykeller

Odunpazarı Evleri

Eskişehir Odunpazarı evleri Odunpazarı denilince akla ilk gelen Odunpazarı Evleri olur. Hem renkli evleri hem beyaz duvar üstüne kahverengi çıtalı pencereleri ve kapıları ile insana gerçek bir yere değil de bir yağlı tabloya bakıyormuş hissi verir. Odunpazarı Evleri aynı zamanda Eskişehir’in de simgesi haline gelmiştir zamanla. Orijinaline uygun bir biçimde restore edilmesinin büyük bir etkisi de var böyle güzel görünmesinde. Burada göreceğiniz evler genelde 3 katı geçmez ama alt kısımları da ev değil genelde dükkân olur. Eğer şehir dışından geliyorsanız ve memleketinize dönerken sevdiklerinize hediyeler almak istiyorsanız buradaki hediyelik eşyacıları mutlaka gezmelisiniz. Eğer burayı çok beğendiyseniz ve geldiğinizde kalacak bir yer ararsanız bu bölgedeki butik ya da büyük otellerden birinde de kalabilirsiniz. İşte size Odunpazarı’nda görüp gezebileceğiniz yerlerden birkaç örnek:

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Kurşunlu Camii ve Külliyesi 465 Bundan uzun zaman önce 16. yüzyılda yapılmış olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, bu bölgede görmeniz gereken yerler arasında. En önemli Osmanlı Eserleri arasında yer alan bu camiinin külliyesinde Lületaşı Müzesi, Cam Üfleme Atölyesi, El Sanatları Çarşısı gibi çeşitli yerler var. Lületaşı Müzesi ise lületaşının sadece Eskişehir’de çıkarılmasından ve Eskişehir’in simgesi haline gelmiş bir maden olduğundan en çok ilgi gören yerler arasında.

Arasta Çarşısı

Arasta Çarşısı Burası emekçi kadınları desteklerken, hediyelik ürün konusunda çeşitliliğiyle yan yana dizilmiş dükkanları barındırır. Eskişehir’den hediyelik ne alınır diye düşünenler için mükemmel bir konumdur.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Cumhuriyet Tarihi Müzesi Numune mektebi olarak 1916’da yapılan bu bina günümüze kadar değişmiş ve Cumhuriyet Tarihi Müzesi olarak adlandırılmış. Eğer tarih meraklısıysanız bu müzede Cumhuriyet Dönemi’ne ait fotoğraflar, maketler, belgeler gibi eşyaları bulabilirsiniz.

Eskişehir Balmumu Müzesi

Eskişehir Balmumu Müzesi Dünyanın pek çok yerinde yer alan Madame Tussaud müzelerinden esinlenerek ve neden burada da olmasın denilerek içindeki balmumu heykelleri Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış bir müzedir. Yerli ve yabancı yaklaşık 160 ünlünün balmumu heykelinin bulunduğu bu müze gerçekten ilgi çekiyor.

Şelale Park

Şelale Park Adını içindeki yapay şelaleden alan bu park hem şelalesiyle hem yeşilliğiyle kendine hayran bırakıyor. Ancak bir diğer güzel yanı da içindeki restoranda, çimenlerde ya da banklarda otururken Eskişehir manzarasını doya doya izleyebilmek oluyor.
Okuyunuz: Eskişehir Teknik Üniversitesi

Eskişehir Odunpazarı’nda ne yenir?

[caption id="attachment_45706" align="alignnone" width="600"]Çibörek 487295181[/caption] Eskişehir Odunpazarı’nda tabii ki Eskişehir’in ünlü yemekleri olan çibörek ve balaban köfte yenir. Birbirinden farklı “Kırım Çibörekçisi” isimli yerlerde hem peynirli hem kıymalı çiböreği deneyerek favorinizi bulabilirsiniz. Balaban Kebap ya da balaban köfte de Eskişehir’e gelince mutlaka tadına bakılması gerekenler arasında. Ancak siz yine de farklı şeyler yemek istiyorsanız, Odunpazarı’nın dar sokaklarında butik kafe ve restoranlarda yaprak sarma, mantı, çeşitli tatlılar ve içecekler bulabilirsiniz.

Eskişehir Odunpazarı’ndan ne alınır?

Odunpazarı butik İster Atlıhan El Sanatları Çarşısı’ndan ister Arasta Çarşısı’ndan isterseniz Odunpazarı’nın dar sokaklarındaki küçük dükkanlardan, buradan mutlaka hem kendinize hem sevdiklerinize hediyeler almalısınız. Her dükkânda görebileceğiniz mıknatıslı magnetler, hem lületaşından hem de farklı doğal taşlardan yapılmış çeşit çeşit kolyeler, bilezikler, küpeler, el örgüsü oyuncaklar, cam üflemesiyle yapılmış dekorlar, pipetler, şişeler, oyulmuş ahşaptan ürünler, bakırlar, antika ürünler alabilecekleriniz arasında.  
BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code