YAPAY ZEKA

Merhaba sevgili dostlar,

Bu cümleyi yazarken ne kadar çok "merhaba sevgili dostlar" demek istediğimi anladım. Çünkü ne zaman bir dost meclisine girsem, genellikle ortama daha argo girişler oluyor. Burası şahane.

Biliyorum ki (ya da öyle olmasını istiyorum) hepinizin aklındaki soru; neden köşenin adı "KEKREMSİ"?

Bu köşedeki yazılar, bilgi içeriği bakımından ne kek gibi damaklarınızı şahlandıracak ne de "bu ne böyle yavan, saman gibi" dedirtecek. Ağzınızda kekremsi bir tat bırakacak.

Gelelim "YAPAY ZEKA" konusuna.

Geçen haftalarda katıldığım bir seminerde inşaat sektöründe yapay zekanın önemini dinledim. Yapılan hesaplamalar, mimari çizimler, sıfıra yakın hata payı ile yapılan öngörüler gerçekten küçük dilimi yutmama sebep oluyordu.

ChatGPT 4.0 ile bir adım daha ilerleyen yapay zeka sektörü, beklenen ilerleme noktasına 10 sene daha önce vardığı öne sürülüyor. Tabii bu bilgiler ışığında gelecek 10 sene içerisinde, sektörün geleceği nokta ise benim gibiler için sadece hayal etmekle kalıyor.

Bilirsiniz ki biz bir şeyleri hayal ederken her zaman daha önce belleklerimize kazınan bilgiler ışığında bir gelecek krokisi çiziyoruz. Ya da ben öyle yapıyorum. Aklıma ilk gelen Skynet oldu. Bilmeyenler için (gerçi yoktur ama) Terminatör filmlerinin ana kurgusunu oluşturan, insanlığa karşı robotların savaşının robotlar kısmını yöneten yapay zeka sistemi.

Ya da Matrix filminin yapay zeka ile kurgulanan yeni evreni. Tabii sadece filmlerden etkilendiğimiz daha niceleri var, kimileri iyi, kimileri kötü.

Birkaç örnek vermek gerekirse:

Bu liste uzayıp gidiyor. Bunlar bizlere öğretilen ve gelecekte olabilir diye tasvir edilen yapay zeka örnekleridir.

Günümüzde en çok kullanılan ve kimisi ücretli, kimisi ücretsiz yapay zeka programlarının da bir listesini ben sizin için yaptım. (Hadi yine iyisiniz.)

ÜCRETLİ ÜCRETSİZ
CHATGPT GEMINI
MIDJOURNEY DALL.E3
SYNTHESIA INVIDIO.AI
CANVA MICROSOFT DESIGNER
WRITELY.AI COPY.AI
PHOTOSHOP PHOTOPEA
DURABLE 10WEB

Tabii bunları yazarken, aynı zamanda ayağımın altında gezen robot süpürgeye bakıyorum. Girmemesi gereken bir yerlere girerek çıkamıyor ve aciz bir şekilde acayip sesler çıkarıyor. Sonra onu olması gereken yere çıkarıyorum ve "senden bir şey olmaz" deyip soğuk suyumdan yudumluyorum. Süpürge çocuk vallahi.

Yazımın sonuna gelirken bu yazıyı nasıl sonlandırabilirim diye kendi kullandığım yapay zekaya soruyorum ve onun cevabı ile sizleri kucaklıyorum.

"Yapay zekanın hızla ilerlediği bir çağda, yapay zekadan korkmak yerine bu teknolojinin insana nasıl yardımcı olabileceğini düşünmek önemlidir. Geleceğe doğru ilerlerken, yapay zeka teknolojisinin insani değerlerle uyumlu bir şekilde geliştirmek ve kullanmak, bize daha güvenli ve verimli bir dünya sunabilir. Unutmamak gerekir ki, yapay zekanın potansiyeliyle birlikte gelecek, bizim yapacağımız tercihlere göre şekillenecektir."

Zırvalamış...