Dünyada en çok öldüren virüsler ortaya çıktığı dönemde binlerce kişinin canına mal oldu. Peki en çok öldüren virüsler hangileri?
İspanyol Gribi (1918 ve Sonrası)
Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün bir alt versiyonudur. İspanyol Gribi adından da anlaşılacağı üzere özellikle İspanya’yı etkilemiştir. Virüs diğer ülkelere de sıçrayarak 40-50 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Kuduz
Viral hastalıklardan birisi olan Kuduz, semptomları ortaya çıkıp ilerlediğinde maalesef tedavi edilemiyor. Günümüzde Türkiye’de hala kuduz kaynaklı hayatını kaybedenler bulunuyor. Öldürme oranı yakalanıldığı takdirde %100. COVID-19
En yakın tarihte gerçekleşen ve dünyanın en ölümcül salgınlarından birisi olan COVID-19, tüm dünyayı derinden etkiledi. Sokağa çıkma yasakları, ölümler, mesafeli yaşayış gibi durumlar gözlemlendi. Virüs kaynaklı olarak 7 milyon kişi hayatını kaybetti. Bulaşıcı Süngerimsi Ensefalopati
Prion türü olarak bilinen bu salgının ölüm oranı %100 olarak bilinmektedir. Tedavisi olmayan bir salgın olmasından dolayı yakalanan tüm hastalar hayatını kaybetmiştir. Jüstinyen Vebası (541-549)
İlk veba salgını olarak bilinen ve dünyanın en ölümcül virüslerinden olan Jüstinyen Vebası, o dönem 30-50 milyon insanın ölümüne yol açtı. Doğu Roma başta olmak üzere Akdeniz devletleri ve Sasani İmparatorluğu’nda sık görüldü. Kolera Salgını (19. – 20. Yüzyıl)
1800lü yılların başında ortaya çıkan Kolera, tüm dünyaya kısa sürede yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu da salgından nasibini alanlardan olmuştur. 1960lı yıllardan sonra etkisini yitirse de 7.Kolera salgını olarak devam etmektedir. Sadece Hindistan’da 800 binden fazla insanı öldürdüğü düşünülüyor. Antonine Salgını (165-180)
Galen’in vebası olarak da bilinen dünyanın en ölümcül virüslerinden birisidir. Çiçek ve kızamık kaynaklı olduğu tahmin edilen bu salgında toplam 15 milyon insan hayatını kaybetti. Üstelik Roma İmparatorluğu’ndan ünlü imparatorlar da bu virüs yüzünden öldü. Cocoliztli Salgını (16.Yüzyıl)
Geçmiş yüzyıllarda Meksika’da ortaya çıktığı bilinen bir virüstür. Kanamalı salgın olarak da adlandırılan virüs milyonlarca kişiyi etkiledi. 15 milyon kişinin ölümüne yol açtığı tespit edildi. Ancak virüsün neden ortaya çıktığı anlaşılamadı. HIV / AIDS
Çağımızın en yaygın virüslerinden birisi de AIDS oluyor. İlk olarak 1980li yollarda Güney Afrika’da tespit edildi. HIV virüsü yüzünden günümüze kadar yaklaşık 35 milyon insan hayatını kaybetti. Çiçek Hastalığı
Günümüzde ciddi bir salgın olarak görülmeyen ve aşılarla engellenen çiçek hastalığı, ortaya çıktığı ilk dönemde ciddi bir ölüme neden oldu. Hızla bulaşmasından dolayı zamanında 56 milyon kişinin ölümü ortaya çıktı. Kara Veba (14.Yüzyıl)
En fazla ölüme neden olan virüslerin başında Kara Veba geliyor. 1346-1353 yıllarında dünya çapında 75-200 milyon kişinin ölümüne sebep olduğu düşünülüyor. Avrupa nüfusunda %60 azalmaya neden oldu! Marburg Virüsü (2024)
Ruanda Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında tespit edilen Marburg virüsü tam 11 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yeni bulaşan virüsün öldürme oranı tam %88! Üstelik giderek de yayılıyor…