Okula dönüş için sayılı günler kala hem öğrencileri hem de velileri tatlı bir heyecan sarmaya başladı. Bu heyecanı daha önce yaşayan öğrenciler olmakla beraber bu yıl ilk defa okula gidecek çocuklar ve onların ebeveynleri hem heyecanlı hem kaygılılar. Anasınıfları ve 1.sınıfa başlayacak öğrencilerin kısa da olsa uyum için zamana ihtiyaç duyacaklarını göz önünde bulundurmak ve onlara biraz zaman tanımak gerekmektedir.

cocuk1 Eskişehir Haberleri

Yeni başlangıçlar, yeni ortamlar hepimizi hem tedirgin eder hem de heyecanlandırır. Bazı öğrenciler bu duruma oldukça kolay uyum sağlarken bazıları zorlanabilir. İlk günler bazı sorunların yaşanması doğaldır. Belli bir olgunluğa ulaşmış olmak, sorumluluk almak, çocuğa sevinç yaşatmakla birlikte; anne-babadan ayrılmak, kendi başına, farklı kuralların olduğu bir ortama adım atmak çocuğa kaygı yaşatabilir.

Peki Anne-Babalar Ne Yapmalı?

cocuk2 Eskişehir Haberleri

Öncelikle anne ve babanın hazır olması gerekir. Vedalaşmayı kısa kesmek yerinde bir davranıştır. Uzun süren vedalaşmalar çocuğunuza her an anne ve babasını ikna edebileceği düşüncesini vererek, okula uyum sürecini zorlaştırır.

Bugün kal yarın gelmezsin.”, “Birazdan geleceğim.” gibi yerine getirilmeyecek vaatlerde bulunma, “Okulda hep oyun oynayacaksın.” gibi okulla ilgili yanlış bilgiler verme, “Ağlarsan seni burada bırakır giderim.”, “Böyle davranırsan bu okulda kimse seni sevmez.” gibi çocuğu olumsuz etkileyecek söylemlerde bulunmamız gerekir.

Unutmayın ki çocuklar yeni şartlara büyüklerden daha kolay ve rahat uyum sağlarlar. Çocuğunuzun yaşayabileceği güçlükler, bir hafta on gün içinde okulla yapacağınız iş birliği ile ortadan kaldırılabilir. Bu süreçte size güvenmesi ve sizi yanında hissetmesi onun en önemli yardımcısı olacaktır.

Ara Sınıflara Devam Eden Öğrenciler İçin

cocuk3 Eskişehir Haberleri

Yeni eğitim yılı, çocuklar bir yaş daha büyüdüğü; edindiği bilgi ve becerileri, sergilediği gelişimsel özellikleri, beklentileri ve ihtiyaçları değiştiği için yeni bir adaptasyon sürecini de beraberinde getirir. Tatilin yarattığı rahatlıktan sonra programlı ve düzenli yaşamayı gerektiren okul günlerine uyum sağlamak öncelikle çocuklarınızın uyku ve yemek düzenlerini ayarlamakla başlamalıdır. Bu süreçte onlara gereken motivasyon desteğini sağlamanız ve yanlarında olduğunuzu hissettirmeniz önemlidir. Bunların yanı sıra çocuğunuzun tüm hayatının “okul” olmasına izin vermeyiniz. Günümüz dünyasında akademik başarı kadar sosyal becerilerinin de önemli olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun mutlaka ilgi duyduğu bir alanda (spor, müzik vb.) uğraşı olmasını sağlayın.