8 Eylül 2024 Pazar
ads
DOLAR 33.98 ₺
EURO 37.73 ₺
G.ALTIN 2,718.55 ₺
Ç.ALTIN 4,564.55 ₺
ATA 18,872.39 ₺
BİLEZİK 2,546.10 ₺

Üniversite Tercihinde Bulunacak Adayların "Dikkatine" ! Küçük Venedik'te Okumak İstemez Misiniz?

Blog
Yayınlama: 18 Temmuz 2024 Perşembe 17:47 Güncelleme: 18 Temmuz 2024 Perşembe 18:23 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Eda Öztürk

Üniversite Tercihinde Bulunacak Adayların "Dikkatine" ! Küçük Venedik'te Okumak İstemez Misiniz?

8-9 Haziran 2024 tarihlerinde uygulanan "Yükseköğretim Kurumları Sınav Sonuçları", 16 Temmuz tarihinde açıklanması üzerine, öğrenciler gözlerini üniversitelere çevirdi. Yeni arayışıların heyecanında olan üniversite adayları, geleceğe giden yolun ilk adımlarını belirleyecekler. Bu süreçte halihazırda olan kafa karışıklıklarını bir nebze yatıştırmak ve fikir oluşturmak için öğrencilerin, "Neden Eskişehir'i tercih etmeliyim?" sorusuna yanıt vererek başlayabiliriz.


Eskişehir'de aktif olarak toplamda "üç"  üniversite bulunmaktadır. Bu üniversiteler:   "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi", "Eskişehir Anadolu Üniversitesi", ve "Eskişehir Teknik Üniversitesi"dir.

Haber Resmi

Her bir üniversite kendi alanlarında oldukça başarıya ulaşmış kurumlardır. Türkiye’deki üniversiteleri, akademik performans değerlerine göre sıralayan University Ranking by Academic Performance Araştırma Laboratuvarı'nın hazırlamış olduğu raporu sonucunda, "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi" toplamda sekiz kuruluşun raporunda yer almayı başarmış,  listelere  adını yazdırmıştır.

 

Haber Resmi


Eskişehir Anadolu Üniversitesi, URAP'ın 2015 yılı dünya sıralamasına göre 1273, Türkiye sıralamasına göre 36. sırada yer almıştır. Temmuz 2016 yılında yapılan bir webometrik sıralamada ise  Türkiye'de 6, dünya üniversiteleri arasında ise 755. sırada yer almıştır. İlk binde bulunan 8 üniversitenin 4'ü Ankara, 3'ü İstanbul, biri ise Eskişehir'dedir.

 
2018 Yılında kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi, henüz daha çok yeni olmasına rağmen her yıl başarı sıralamalarında kendini daha da ileriye taşımıştır. 2022-2023 URAP Türkiye Sıralaması'nda 21. sıraya yükselerek, 183 üniversite arasında 66. sıraya yerleşmiştir. Bu yıl açıklanan 2023-2024 URAP Türkiye Sıralaması'nda da düzenli olarak ileriye taşınan başarısının göstergesi niteliğinde ESTÜ, başarı sıralamasında yükselerek listede 47. sırada yer almıştır.

 

Haber Resmi

Eskişehir, yalnızca eğitim konusunda ön plana çıkan bir şehir değildir. Her insan kendini güvende hissedebileceği, konforlu ve olanağı fazla olan bir yerde yaşamak ister. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda Eskişehir, Türkiye'nin en güvenilir şehri olarak seçilmiştir. Ayrıca dünya listesi sıralamasında ise 12.sırada yer almıştır. Eğlence sektöründe, şehir yapılanması sayesinde ulaşımda, günlük aktiviteler ve etkinlikler alanında oldukça fazla olanaklara sahiptir. Büyükşehirlerde artan binalaşmalar nedeni ile yeşilden uzak kalmış olan şehirlerin aksine Eskişehir, doğasını korumayı amaçlamış ve bu nedenle doğanın huzurunu kaybetmemiştir. 2013 yılında "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olarak seçilen Eskişehir'de oldukça fazla gezilecek yerler de bulunmaktadır. Porsuk Çayı'nda binebileceğiniz gondol turları sizi  Venedik'te, Sazova Parkı'nda bulunan "Masal Şatosu" ve görsel açıdan daha da zenginleştiren diğer yapılar içerisinde ise, kendinizi bir masalın içinde gibi hissedeceksiniz.  Odunpazarı Evleri'nin tarih kokan sokakları ve her sokağında yer alan sanat müzeleri..


Ayrıca 2021-22 eğitim öğretim yılında, yükseköğretimde 3.525.767 sayısıyla en fazla öğrenci nüfusu olan Eskişehir, genç nüfusu sayesinde yeni çağa hızla ayak uydurabilen, bu sayede genç kalan bir şehir haline gelmiştir. Yeniliklere, sosyal ve kültürel etkinliklere önem veren ve zaman ayıran bu şehirde, sağlıklı kalmak, ulaşımda trafik oluşumunu engellemek ve çevreye zarar vermeyi en aza indirgemek için bisiklet olanakları bulunmaktadır ve bisikletler şehir içinde insanların sıkılıkla tercih ettiği bir araç haline gelmiştir.

 
Tüm bunların yanı sıra bana göre Eskişehir, yaşamak için tercih edilebilecek en güzel şehir olabilir. Metropol şehirlerin kalabalığını barındırmayan ama en az onlar kadar olanak sağlayan; küçük şehirlerin standart yaşantısından uzak ama en az onlar kadar sakinliği olan bu şehrin tek eksik yanı, denizden mahrum kalmasıdır. Şehir insanını sıcak yaz günlerinde bunaltısını giderecebilecek, bu sırada kendilerini bir nebze de olsa denizde hissetmelerini sağlayacak "Kentpark Plajı" Eskişehir'in eksik yanlarına bulunan çözümlerden bir tanesidir.

 
Ayrıca çok bahsi geçmeyen fakat fikrimce yaşam tercihinde çok etkileyici olan bir unsur daha bulunmaktadır, bu da elbette maddi refahtır. Büyükşehirlerde, özellikle İstanbul ve benzeri yerlerde, insanların yaşamını idame etmesinde en önemli rollerden biri de ekonomik durumdur . Hayat bu şehirlerde oldukça pahalıdır ve bunun sonucunda insanlar yaşamını devam ettirebilmek için, ya halihazırda iktisadi açıdan güçlü olmak ya da yaşam mücadelesi içerisinde sürekli ve yoğun tempoda çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu doğrultuda kişi, kendine özel vakit ayıramamakta, kişisel gelişim ve toplumsal katılım açısından eksik kalabilmektedir.  Fakat Eskişehir'in onlarca imkanı ve pozitif nitelikleri olmasına rağmen diğer şehirlere göre oldukça ucuz ve her kesime hitap eden bir yapısı bulunmaktadır. Öğrenci kültürünü benimseyen esnaflar, genellikle iş yerlerinde yaptıkları ücretlendirme şekilleri, öğrencilerin bütçesine göre düşünülmüş ve hazırlanmıştır. Geçim sıkıntısının bu denli zor olduğu, bireyselci ve bencil bu dünyada, esnafların empatik yaklaşımları, kazanılması zor bir nimettir. Üniversite tercihini Eskişehir'den yana yapan bir çok kişi, öğrencilik hayatlarının bitmiş olmasına rağmen burada yaşamaya devam etmeleri, sanırım fikirlerimi destekler niteliktedir.

 
Kısacası, şehir dışından gelen turistlerin, yaşadıkları şehre geri dönmek istemeyeceği ve bir kez ziyaret edenin tekrar tekrar geldiği bu güzel şehirde, öğrencilik hayatınızı yaşamak, gençliğinizin bir parçasına bu şehri dahil etmek size, başarı, sosyal bir hayat, monotonluktan uzak ve güvenli bir yaşam kazandırabilir.  Geleceğinizi şekillendiren ve yön veren bu tercihiniz, dilerim ki mutluluğa ve başarıya ulaşır.

İlk Yorumu Sen Yaz
code