1 Temmuz 2024 Pazartesi
DOLAR 32.71 ₺
EURO 35.14 ₺
G.ALTIN 2,433.27 ₺
Ç.ALTIN 4,009.40 ₺
ATA 16,577.11 ₺
BİLEZİK 2,236.43 ₺

Eskişehir’de Bir Günde Gezilecek Yerler

Blog
Yayınlama: 28 Haziran 2024 Cuma 18:02 Güncelleme: 29 Haziran 2024 Cumartesi 00:20 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Aybüke Yavuz

Eskişehir’de Bir Günde Gezilecek Yerler

Eskişehir’de Bir Günde Gezilecek Yerler

Haber Resmi
Eskişehir, kültür ve sanat şehridir. Sayısız müzesi, açık alanları, şehrin içinden akan Porsuk Çayı, kocaman parkları ve projeleriyle birlikte artık sadece Türkiye’de değil Dünya’da da bilinirliği artmıştır. Şehir dışından günübirlik Eskişehir’e gezmeye geldiyseniz ya da gelecekseniz sizler için birkaç önerimiz var.

Eğer Eskişehir’e gelecekseniz, trenle şehrin merkezine ulaşım çok kolaydır. Tren garı merkezi bir konumda olduğundan gezinize rahatça başlayabilirsiniz. Eğer otobüsle gelecekseniz de otogardan şehir merkezine tramvaylar geliyor. Otogar-SSK yönüne giden 1 numaralı tramvay hattına binerek de şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Otobüsle de trenle de gelseniz ilk durağınızın Odunpazarı Evleri olmasını öneririm. Otogar’dan tramvayla Otogar-SSK yönüne binip Atatürk Lisesi durağında inerek Odunpazarı’na yürüyebilirsiniz. Tren garından ise Atatürk Caddesi yönünden çıkarak o caddeyi boylu boyunca 20-25 dakika yürüdükten sonra tarihi evlere ulaşabilirsiniz.

Yani listemizin başında Odunpazarı Evleri var. 

1- Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in ilk yerleşim yerlerinden Odunpazarı, semt olarak kentin güney tepesinde kurulmuştur. Eski zamanlarda köylülerin, topladıkları odunları şehre getirip Odunpazarı meydanında satmalarından ötürü bu semte ‘Odunpazarı’ ismi verilmiştir. Bu bölge Osmanlı döneminden beri Eskişehirlinin yerleşim yeridir.

Odunpazarı evleri, mimari açıdan Osmanlı Dönemi’nin izlerini taşır. Genellikle tek katlı ya da iki katlı evler, cumbalı olup süslü oymaları vardır. Odunpazarı sokakları dar, arnavut kaldırımlıdır. Evlerin büyük çoğunluğu restorasyon çalışmalarından geçmiştir. Şu anda Odunpazarı Evleri denildiğinde ilk akla gelen evler renkli konak tipi evlerdir.

Odunpazarı’nda birçok müze, hediyelik eşya dükkanları, ve gezilecek mekanlar vardır. Eğer modern sanat tutkunuysanız benim görmenizi tavsiye edeceğim mekanların başında OMM (Odunpazarı Modern Müze) geliyor. Müzede her sene farklı bir sergi oluyor, her yaz sergi değişikliği yapıldığı için o tarihlerde müze kapalı oluyor. Sergileri ve müzenin çalışma saatlerinin detaylarını müzenin sayfasından öğrenebilirsiniz.

OMM Erişim Linki: https://omm.art/tr/

Haber Resmi
Odunpazarı Külliyesi, Arasta El Sanatları Çarşısı, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Balmumu Müzesi, Hamam Müzesi de yine görmeniz gereken yerlerden. Odunpazarı’ndaki çoğu müze özel olduğundan Müzekart geçmiyor ama öğrenciyseniz indirimli fiyat olacağı için yanınıza öğrenci kimliklerinizi almayı unutmayın!

Ayrıca Odunpazarı’na gitmişken Çibörek yemeden dönmeyin. Benim favorim Arasta Kırım Tatar Çibörek Evi’dir. Bu mekan Kırımlı bir aile tarafından işletildiğinden yemekleri oldukça lezzetli. Çibörek haricinde mantı ve yine Kırım mutfağından Göbete’yi deneyebilirsiniz.

Haber Resmi
Haber Resmi
 


2- Sazova Parkı

İkinci durağımız Eskişehir Sazova Parkı, Odunpazarı’ndan otobüs ile rahat bir şekilde buraya ulaşabilirsiniz. Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Sualtı Dünyası, Esminyatürk ve Hayvanat Bahçesi var.

Normal şartlarda Sazova’ya bir gününüzü ayırmanızı önerirdim fakat bu bir günde gezilecek yerler içeriği olduğu için gezi rehberinde kendi ilgi alanlarınıza göre düzenleme yapabilirsiniz.

Haber Resmi

Haber Resmi

3- Adalar

Üçüncü durağımız ise Eskişehir’in olmazsa olmazı ‘Adalar’, Porsuk Çayı çevresine dizilmiş kafelerin olduğu bu bölgeyi de mutlaka görmelisiniz.

Dünya’nın en ünlü şehirlerinden biri Venedik ve Eskişehir’in birbirine zaman zaman benzetilmesinin temel sebebi, Adalar’dan geçen porsuk çayı üzerindeki gondollar ve bu sokağı boydan boya turlarken bize hissettirdikleridir. Porsuk Çay’ı üzerindeki iki kişilik gondollara veya gezi botlarına binebilir, köprülerin üzerinde bu eşsiz manzaraya karşı fotoğraf çektirebilirsiniz.

Adalar, şehir merkezinde olduğu için tren garına kısa bir yürüme mesafesinde olup otogara da buradan tramvayla geçebilirsiniz. 

Haber Resmi

Bu yazımızda Eskişehir’e günübirlik geldiğinizde gezmeniz gereken yerlerden bahsettik ve önerilerimizi ulaşım kolaylığına göre listeledik. Sonraki yazılarımızda Eskişehir’de denemeniz gereken yemekler, mekanlar ve müzelerden bahsedeceğiz. 

Bloglarımızı takip etmeyi unutmayın!

İlk Yorumu Sen Yaz
code