3 Temmuz 2024 Çarşamba
DOLAR 32.57 ₺
EURO 35.29 ₺
G.ALTIN 2,468.06 ₺
Ç.ALTIN 4,051.43 ₺
ATA 16,750.87 ₺
BİLEZİK 2,259.88 ₺

Bilecik’te Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler

Blog
Yayınlama: 20 Temmuz 2023 Perşembe 15:32 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Neslihan Eylence

Bilecik’te Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler

Bilecik, Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan ve  Marmara Bölgesinde yer alan bir şehirdir. Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi'nin doğup büyüdüğü ve daha sonradan Osmanlı İmparatorluğuna dönüşecek olan Osmanlı beyliğini kurduğu şehir olmasıyla tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler

Bilecik sadece tarihi bir şehir değil aynı zamanda gezip görebileceğiniz harika yerleri olan, doğasıyla, tarih kokan sokaklarıyla sizi büyüleyecek bir şehirdir. Peki Bilecik'te nereye gitmeli ve ne yapmalısınız gelin hep beraber inceleyelim.

Bilecik'te Gezilecek Yerler

Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Ertuğrul Gazi Türbesi, Bilecik'in Söğüt adlı ilçesinde bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin mezarının bu türbenin içerisinde bulunmakatadır. Yapının 13. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Zamanla bazı tadilatlar ve eklemeler yapılan türbenin girişine iki adet kitabe ve yanına bir çeşme eklenmiştir. Ertuğrul Gazi tarihi açıdan oldukça önemli bir kişi olması sebebiyle türbesi ziyaretçilerin ve turistlerin oldukça  ilgisini çekmektedir.

Şeyh Edebali Türbesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Rabia Bala Hatun'un Babası, Osman Gazi'nin ve babası Ertuğrul Gazi'nin hocası olan Şeyh Edebali Osmanlı tarihi için oldukça önemli kişilerden biridir. Şehir merkezinde bulunan Şeyh Edebali'nin türbesi Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır. Şeyh Edebali Mescidi ile yan yana olan türbe ziyaretçilerin ilgisini çeken yerlerden biridir.

Dursun Fakih Türbesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler
Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna şahit ve yardımcı olan Dursun Fakıh, Şeyh Edebali'nin öğrencisi ve damadıdır. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki en önemli manevi liderlerden biri olmasıyla oldukça önemli bir kişidir. Dursun Fakih'in Türbesi Söğüt ilçesine bağlı Küre köyünde bulunmaktadır.

Agrilion Antik Kenti

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Bilecik merkezin Beşiktaş mahallesine bağlı Selöz köyü içerisinde bulunan Agrilion Antik Kenti'ne ilk yerleşimin MÖ 3000'lü yıllarda olduğu sanılmaktadır. Agrilion Antik Kenti akropol, yani bir tepe üzerinde bulunan ve etrafı surlarla çevrili olan ve nekropol yani toplu mezarlıkların bulunduğu iki alandan oluşturmaktadır. Agrilion Antik Kenti hakkında, tarihinin çok eski zamanlara dayanması sebebiyle yeterince arkeolojik eser bulunmamaktadır. Akropol alanında bulunan kale ve hisar kalıntıları ile nekropol alanında bulunan mezar şapellerinden kentin tarihinin MÖ 4000- MÖ 3000 yıllarına dayandığını düşünülmektedir. Sit alanı ilan edilmiş antik kent ve çevresi 5000 yıl önce iskan izlerini taşımakta olup birçok medeniyet yerleşimine en sahipliği yaptığı kaçak kazılar tahribatı ile ortaya çıkan Akropol alanı olduğu sanılan yerde tapınak kalıntıları, sütün başlıkları, yivli sütunlar, Nekropol alanına ait olduğu sanılan toplu mezardan çıkan etrafa saçılmış kemikler ve arkeolojik bulgular kent tarihi bilgi vermektedir.
Okuyunuz: Kütahya'da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik'in Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında konumlanan bir tabiat parkıdır. Harmankaya Kanyonu, İnhisar Deresi'nin zamanla toprağı aşındırarak oluşturduğu bir kanyondur ve halk arasında "Bilecik'in Saklı Cenneti" olarak adlandırılır. Kayalık ve çarpıcı doğal formasyonları, yeşil bitki örtüsü ve serin su kaynaklarıyla çevrili olması kanyonu ziyaret edenleri büyülemektedir.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesinin bulunduğu bina, Memiş Ağa tarafından 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Eski Türk evi mimarisiyle restore edilip 2001 yılında hizmete açılan bina müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzede yörüklere ait etnografik eserler ve eşyalar, sancak, giyim ve kuşamlar, el dokuması kilim ve halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, peşkir ve para keseleri, arkeolojik eserler (Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinden kalma sikkeler, Roma döneminden kalma toprak kaplar) sergilenmektedir.

Küçükelmalı Tabiat Parkı

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Küçükelmalı Tabiat Parkı, Pazaryeri Belediyesinin işletmesi altında faaliyet göstermektedir. Park Bilecik'in Pazaryeri ilçesinin Küçükelmalı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Tabiat Parkı çevre il ve ilçelerden Bursa'ya 80 km, Eskişehir'e 74 km, Bilecik'in merkezine 41 km, Bozüyük ilçesine 30 km ve Pazaryeri ilçesine 10 km mesafededir. Çevre illerde yakınlığı ile oldukça sevilen ve tercih edilen Küçükelmalı Tabiat Parkı gelen ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Pelitözü Göleti

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Etrafı çam ağaçları ile çevrili olan Pelitözü Göleti Bilecik'in merkezine oldukça yakındır. Gölet sulama amacıyla yapılmasına rağmen ziyaretçilerin ilgi odağı olan noktalardan biri haline gelmiştir. Şehir merkezine yakın oluşu ve geniş bir alana sahip olması sayesinde özellikle hafta sonları büyük ilgi görmektedir.

Bilecik Müzesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler
1794 yılında askeri amaçlı kullanılmak üzere inşa edilen müzenin binası yıllarca askeri amaçla, hapishane ve adliye olarak kullanılmıştır. 1995 yılında adliye ve hapishanenin başka bir yere taşınmasının ardından bina 1996 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş ve müzeye dönüştürülmüştür. Müzede Roma Dönemi ağırlıklı olmak üzere; Paleolotik, Neolitik, Tunç, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserler sergilenmektedir. Bilecik Müzesi’nde 1102 envanterlik arkeolojik eser, 731 adet sikke ve 317 etnografik eser bulunmaktadır.

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Kervansaray'ın 17.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri olan Rüstem Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kervansaray'ın 1912 yılında çatısı yıkılmış ve terk edilmiştir. 2007 yılında restorasyona giren tarihi Kervansaray'ın restorasyonu 3 yıl sürmüştür.

Metristepe Zafer Anıtı

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler İsmet İnönü öncülüğünde İnönü Savaşları’nın kazanıldığı ve Büyük Önder Atatürk’ün deyimiyle “milletin makûs talihinin yenildiği yer” olan Bozüyük Metristepe’ye inşa edilen anıt şehitlerimizi anmak amacıyla yapılmıştır. 24 metre yükseklikteki anıt üzerinde rölyefler, savaşa katılan birlikler ve komutanlarıyla ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Bilecik Saat Kulesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler II. Abdülhamid’in 1901 yılında valilere, saat kulesi yapımıyla ilgili göndermiş olduğu ferman sonrasında 1907 yılında, Bilecik’te inşa edilen saat kulesini Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey yaptırmıştır. 15 metre yüksekliğindeki kule bugüne kadar iki kere restorasyon görmüştür.
Okuyunuz: Afyon'da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler

Kınık Şelalesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Marmara bölgesinin en güzel şelalelerinden biri olan Kınık Şelalesi, incir ve çınar ağaçları ile çevrili bir alanda bulunmaktadır.  Etrafındaki ağaçların da şelalenin güzelliğine güzellik kamasıyla oldukça güzel bir manzara ortaya çıkmıştır. 10 metre yükseklikten düşen su, mart ve nisan aylarında çok daha coşkulu akmaktadır.  Tarım ve Orman Bakanlığınca tabiat parkı ilan edilen Kınık Şelalesi, 360 m rakımda bulunmaktadır.

Bala Hatun Türbesi

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin ikinci eşi olan Bala Hatun, Şeyh Edebali'nin kızı ve Alâeddin Bey'in annesidir. Türbesi babası Şeyh Edebali'nin türbesinin yakınlarında bulunmaktadır. Şeyh Edebali Türbesini ziyarete gelenler Bala Hatun'un türbesini de ziyaret etmektedirler.

Sevgi Yolu

Bilecik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler     Dönemin Belediye Başkanı Nihat Can'ın yönetiminde Bilecik Belediyesi tarafından Atatürk Bulvarı üzerinde yapılan sevgi yolu yerli halkın ve gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Cadde üzerindeki Sultaneli Osmanlı Sokağı, Milli Egemenlik Parkı ve Pıtırcık Kapalı Oyun Evi gibi projelerin de yer aldığı yol Sevgi Yolu çalışması ile daha da güzelleşmiş ve turistik bir hal almıştır.

Bilecik'te Yapılacak Aktiviteler

Bilecik'te tarihi ve doğal güzellikleri gezip görmek dışında da yapabileceğiniz pek çok aktivite bulunmaktadır.  Şehirde bulunan seyir teraslarına çıkıp manzaranın tadını çıkarabilir, doğa yürüyüşü, trekking ya da Harmankaya Kanyonunda kaya tırmanışı yapabilirsiniz. Yöresel yemekleri deneyebilir, şehirde düzenlenen kültürel etkinlik ve festivallere katılabilirsiniz. Şehirdeki gölpark gibi yerlerde kano ve yelken gibi su sporları yapabilirsiniz.   Bunlara ek olarak el dokuması halı atölyelerini ziyaret edebilir ve hatta el yapımı halı satın alabilirsiniz. Doğal parklarında piknik ve bisiklet turu yapabilir, yerel pazarları ve çarşı alanını gezebilirsiniz. Ayrıca termal turizmi ile de öne çıkan bir şehir olan Bilecik'te termal suların keyfini çıkarabilirsiniz.
İlk Yorumu Sen Yaz
code