23 Ekim 2024 Çarşamba
ads
DOLAR 34.26 ₺
EURO 36.97 ₺
G.ALTIN 3,026.86 ₺
Ç.ALTIN 5,105.14 ₺
ATA 21,107.48 ₺
BİLEZİK 2,847.63 ₺

Altın Çeşitleri Nelerdir?

Blog
Yayınlama: 23 Ekim 2024 Çarşamba 08:52 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Mertcan Parlar

Altın Çeşitleri Nelerdir?

Haber Resmi
Modası asla geçmeyen yatırım yöntemlerinden biri olan altın, boyutu, ayarı ve ağırlığı gibi özellikleriyle farklı çeşitlerde satışa sunuluyor. Yatırım portföyüne ya da alış sebebine en uygun altını belirlemek için sen de piyasadaki altın çeşitleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsin.

Altın yatırımında gram altın, düğünlerin vazgeçilmezi çeyrek altın ya da altınların en havalısı Cumhuriyet altını… Her bir altın çeşidi, farklı özellikleriyle yatırımcıların ilgisini çekiyor. Yatrırım portföyünü altınla zenginleştirmek istiyor ya da hediye amaçlı altın satın almak için araştırmalar yapıyorsan, piyasadaki altın çeşitleri hakkında aradığın tüm bilgiler bu yazıda!

1. Altın Çeşitleri Hangileri?

Haber Resmi

Altın çeşitleri boyutu, ağırlığı, rengi ve basılma dönemleri üzerinden çeşitlere ayrılıyor. Boyutuna göre altınlar gram, çeyrek, gremse, yarım ve tam olarak sıralanıyor. Basım tarihlerine göre altın çeşitlerini de Cumhuriyet, Reşat ve Hamit olarak saymak mümkün. Rengine göre altınlar ise sarı, beyaz ve yeşil altın olarak sıralanıyor.

İşte en çok bilinen ve tercih edilen altın çeşitleri ve özellikleri:

  • Gram altın: Yatırım amacıyla en çok tercih edilen altın çeşidi olan gram altın çoğunlukla 1 gram olarak satın alınsa da 5 gram, 10 gram, 50 gram ve 100 gram gibi seçenekler de bulunuyor. Gram altın 22 ayar ya da 24 ayar halinde satılıyor. 22 ayar altında saflık oranı 0,916; 24 gram altında ise 0,995 olarak belirtiliyor.
  • Çeyrek altın: Özellikle düğün ve bebek görme gibi geleneksel kutlamalarda hediye olarak tercih edilen çeyrek altın, 18 milimetre çapında, 1,75 gram ağırlığında ve 22 ayar olarak satılıyor.
  • Tam altın: 22 ayar olan tam altın 30 milimetre çapında ve 7,016 gram ağırlığında satışa sunuluyor. Tam altın iyi bir yatırım aracı olarak tercih görürken yine düğün/nişan ve doğumlarda hediye olarak da kullanılıyor. Tam altın, adından da anlaşılacağı üzere dört çeyrek altına denk geliyor.
  • Cumhuriyet altını: 7,216 gram ağırlığıyla tam altından bir miktar daha ağır olan Cumhuriyet altını da 22 ayar olarak üretiliyor. Bir prestij simgesi olarak kabul gören Cumhuriyet altını, Ata lira olarak da biliniyor. Alım-satımı arasındaki fark düşük olduğu için Cumhuriyet altını da iyi bir yatırım aracı olarak kabul görüyor.

2. En Değerli Altın Çeşidi Hangisi?

Haber Resmi

En değerli altın çeşidi sıralamasında gram altın, en uygun fiyatlı altın cinsi olmasına rağmen en değerli altın olarak dikkat çekiyor. Aslında gramaj olarak ağırlığına bakılarak yapılan fiyatlandırmada en pahalı altınlar gram altının altı katı büyüklükte olan Cumhuriyet altını, Cumhuriyet altınının iki buçuk katı büyüklükteki Gremse altın olarak sıralanıyor. Ancak birim başına maddi değeri bir yana bırakıldığında yatırım uzmanları, işçilik maliyetinin az olması nedeniyle gram altını en değerli altın olarak gösteriyor.

3. Hangi Altın Çeşidine Yatırım Yapılmalı?

Haber Resmi

Gram altın, altın çeşitleri arasında yatırım amacıyla en çok tercih edilen altın olarak öne çıkıyor. İşçilik maliyeti düşük olan gram altın hem değerinde satılabiliyor hem de çok hızlı ve kolay bir şekilde elden çıkarılabiliyor. Çeyrek altın da yine gram altına yaklaşan boyutları, düşük işçilik maliyeti ve düşük alış fiyatlarıyla yatırım için sıklıkla tercih edilen bir diğer seçenek. Bu ikisiyle birlikte alış-satış fiyatı arasında çok az fark olan Cumhuriyet altını da iyi bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor.

4. Altın Çeşidi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli? 

Haber Resmi

Kâr oranı yüksek ve riski düşük altın yatırımı yapmanın öncelikli şartı, altın çeşidinde seçimi doğru yapmaktan geçiyor. Altın çeşitleri arasından seçim yaparken dikkat edilecek belli başlı maddeler ise şöyle sıralanabilir:

  • Altın çeşidinden önce altını ne için aldığına karar vermelisin. Yatırım, takı ya da hediye amaçlarından her biri için en uygun altın çeşidini, bütçene ve yatırım beklentilerine göre belirlemelisin.
  • Altın alırken altının saflık derecesine, gramına ve ayarına da dikkat etmen gerekiyor.
  • Güncel altın piyasasını takip etmek, alış-satış fiyatlarını ve pazardaki makası bilmek başarılı bir yatırım için önem taşıyor. Altın çeşidine karar verirken piyasa fiyatlarına hakim olarak alım yapmak, ister yatırım ister hediye amaçlı olsun, her koşulda avantaj sağlıyor.
  • Yatırım amaçlı altın alıyorsan yatırım planlarını ve beklentilerini detaylıca gözden geçirmelisin. Kısa, orta ya da uzun vadeli yatırımların her biri için farklı bir altın çeşidini uygun bulabilirsin. Ayrıca yatırım portföyünü çeşitlendirmek için altın alacaksan da seçimini buna uygun yapmalısın. Kısa zamanda nakit akışı elde etmek istiyorsan gram altın en doğru seçim olurken, uzun vadeli ve yüksek yatırım düşünüyorsan Cumhuriyet altınına yönelebilirsin.

 

Yatırım portföyüne altın alımıyla zengin ve güçlü bir katman eklemek istiyorsan Midas’ın altın piyasasına dair en güncel haberleri ve uzman analizleri yanı başında! Yatırımcıların gözdesi gram altın fiyatları ve altın piyasasına dair merak ettiğin her şey için şimdi Midas’ta gezinmeye başla!

BENZER HABER
Ä°lk Yorumu Sen Yaz
code