25 Kasım 2024
weather
2°
Eskişehir Haber Genel Gündem 5 Adımda Pasaport Başvuruları Nasıl Yapılır?

5 Adımda Pasaport Başvuruları Nasıl Yapılır?

Pasaport Başvuruları Nasıl Yapılır? Pasaport Çeşitleri Nelerdir? 2024 Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Yurtdışına çıkmak isteyenler için pasaport başvuruları nasıl yapılır? Hangi ülkeler için hangi tür pasaport gereklidir? Kimler, hangi pasaport türlerini alabilir?

Pasaport yurt dışına çıkmak isteyen kişiler için gerekli olan uluslararası geçerliliğe sahip bir kimlik çeşididir. Kullanım alan ve amacına göre birden fazla çeşidi vardır. Pasaport başvurusu online ya da doğrudan yapılabilir. Peki pasaport nasıl alınır? İşte detaylar...

Haber Resmi

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Kimlik bilgileri ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı pasaportlar sağlık, iş, yaşam ve gezi amaçlı seyahatlerde kullanılır. Pasaportların kullanım amaçlarına göre çeşitleri vardır. Bu pasaport çeşitleri;

Umuma Mahsus Pasaport

Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli belgeleri teslim ederek başvuracağı pasaport şeklidir. Ödenecek harç bedeline göre geçerlilik süresi 6 ay ile 10 yıl arasında değişir.

Hususi Pasaport

Hususi pasaportun diğer adı yeşil pasaporttur. Devlet memurları ve belirli şartları kapsayan ailelere verilen pasaport çeşididir. 5 yıl geçerliliğe sahiptir.

Haber Resmi

Diplomatik (Siyah) Pasaport

Yurtdışına kongre ve konferanslar gibi programlara katılma amacıyla devlet görevlileri ve ailelerine verilen pasaporttur. Diplomatik pasaport kişiye Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Hizmet pasaportu devlet için yurtdışında görev yapacak kişilere verilir. Bu pasaportun geçerlilik süresi ise görev süresi ile sınırlıdır. Devlet memurları, milli sporcular gibi kişilere verilir. Ayrıca Gri pasaport diplomatik ya da hususi pasaportu olmayan kişilere verilir.

Umuma mahsus pasaport dışındaki pasaport türlerine sadece belli şartları sağlayan kişiler başvurabilir. Başvuru için ALO 199 ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden randevu oluşturulur.

Pasaport türü seçilir, gerekli tüm belgeler randevu gün ve saatinde hazır bir şekilde kuruma götürülür. Umuma husus pasaport başvurusu il ve ilçe nüfus müdürlüğünde yapılır.

Pasaport Başvurusu 5 Adımda Nasıl Yapılır?

Kişisel kullanacağınız umuma mahsus pasaport başvurusu yapmak için belli başlı belgeleri tamamlamanız ve il, ilçe nüfus müdürlüklerine götürmeniz gerekmektedir. Başvurunuzu 5 adımda tamamlamak için gerekli belgeler ise şunlardır;

  1. Geçici kimlik belgesi, T.C. Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanı
  2. Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  3. Harç bedelinin ve pasaport defter ücretinin ödendiğine dair banka dekontu, harçsız başvurular için öğrenci belgesi gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise öğrenci belgesinin güncel tarihli olmasıdır. Harçsız pasaport başvurularında yine de defter ücreti ödenir.
  4. Yasal temsilcisinin başvuruya gelmemesi durumunda kısıtlı veya reşit olmayanlar için muvafakatname belgesi
  5. Önceden alınan ve iptal işlemi yapılmayan pasaport (pasaport süresi uzatma için gerekli)

2024 Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport ücreti genel olarak harç ve defter bedelinden meydana gelir. pasaport çeşitleri içerisinde hususi ve hizmet damgalı pasaportlar harç bedelinden muaf tutulurlar. 2024 pasaport harç ve defter ücretleri;

Pasaport Süresi

Harç Bedeli

Defter Ücreti

Toplam Miktar

6 ay geçerli

1,639,30 TL

790,00 TL

2,429,30 TL

1 yıl geçerli

2.396,60 TL

790,00 TL

3.186,60 TL

2 yıl geçerli

3.912,60 TL

790,00 TL

4.702,60 TL

3 yıl geçerli

5.558,30 TL

790,00 TL

6.348,30 TL

3+ yıl geçerli

7.833,00 TL

790,00 TL

8.623,00 TL

Pasaport Ücreti Nereye Ödenir?

Pasaport ücret ödenmesi hem ödeme merkezleri aracılığıyla hem de online olarak yapılabilir. Harç ve defter ücreti;

  • Vergi dairesi müdürlüğü
  • PTT şubeleri
  • Anlaşmalı bankalar
  • Gelir İdaresi Başkanlığı online ödeme sistemi https://ivd.gib.gov.tr adresinden yapılabilir.

Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır?

Pasaport sürenizi uzatmak için il ve ilçe nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun için bulunduğunuz il veya ilçenin nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekir. Pasaport uzatma işlemi için pasaport başvuru evraklarının yanı sıra eski pasaportta gereklidir.

Pasaport Başvurusu ile İlgili Merak Edilen Sorular

Yurtdışına çıkacak vatandaşlar ya da daha önce pasaport sahibi olup pasaport süresin, uzatmak isteyen vatandaşların bazı konularda akıllarında soru işaretleri olabiliyor. Bu sorulardan bazıları şunlardır;

1 – Pasaport Ücreti Hangi Bankaya Yatırılıyor?

Pasaport ücreti Türkiye Halk Bankası A.Ş. aracılığı ile yatırılır.

2 – Eski Pasaportu Olan Defter Ücreti Öder mi?

Kayıp veya çalıntı gibi durumlar nedeniyle yeni pasaport çıkarıldığında eski pasaportun kalan süresi yeni pasaporta devredilir. Bu işlem için defter bedeli ödenir. Pasaport yenileme işlemleri için defter ücreti alınır.

3 – Hangi Renk Pasaport Daha Güçlü?

Diplomatik pasaport sahiplerinin ayrıcalıkları diğer pasaport türlerine göre daha fazladır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *