"Dedemin Lakabı 'Devlet' Ama..."
Ülker, ailelerinin Kırım’da “Devletler Sülalesi” olarak anıldığını belirterek, dedesi Hacı İslam Efendi’nin “Devlet” lakabını taşıdığını ifade etti. Ancak, Türkiye’ye göç ettiklerinde ve Soyadı Kanunu yürürlüğe girdiğinde, “İslam Devlet” gibi bir isim ortaya çıkacağından bu isimden vazgeçtiklerini söyledi. Bunun yerine “Berksan” soyadını aldıklarını belirtti.
"Müşteriler Bizi 'Ülker' Zannetti"
Yıllar sonra, amcası ve babasının birlikte bir bisküvi imalathanesi satın aldığını ve markalarını “Ülker” olarak belirlediklerini anlatan Murat Ülker, zamanla müşterilerin “Asım Ülker” ve “Sabri Ülker” isimleriyle sipariş mektupları göndermeye başladığını söyledi. Bu durum, firmanın isminin aynı zamanda bir soyadı gibi algılanmasına yol açtı.
Bunun üzerine aile büyükleri, “Herkes zaten bizi Ülker olarak biliyor, soyadımızı da Ülker yapalım” diyerek, resmi olarak soyadlarını Ülker olarak değiştirme kararı aldıklarını belirtti.
Böylece, bugün dünya çapında tanınan Ülker markasının ismi, bir ticari marka olmanın ötesine geçerek, aile soyadına da dönüşmüş oldu.