Kalça çıkıklığı bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Çocuklarda sıklıkla görülen ortopedik sorunlar genelde çocukların gelişim esnasında sorun yaşamasına neden olur.
Genellikle bebeklerde kalça çıkıklığı doğumda gelişebiliyor. Uygun durumlarda daha çok ameliyatsız tedavi edilen kalça çıkıklığı nasıl anlaşılır? İşte detaylar;
Kalça Çıkıklığı Belirtileri
Bebeklerde kalça çıkıklığı doğuşta meydana gelebilir. Bu durumu anlamanın yollarından biri bebeğin diz kapağı ve kalçası arasında cilt katlantısında asimetri olmasıdır. Bebeğin altını değiştirirken dikakt etmeniz gereken nokta ise kalçanın birinin yana doğru tam açılmaması veya bez değiştirirken kalçadan atlama hissi olması ya da ses gelmesi kalça çıkıklığının en çok görülen belirtileri arasındadır.
Ancak kalça çıkıklığı olmadan sadece gelişim geriliğine bağlı olarak görülen displazi varlığınd abu bulgulardan hiçbiri görülmez bunun sadece tanısını koymak için kalça ultrasonu gerekir.
Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalça çıkıklığı tedavisi tanının konulduğu yaşa göre değişiklik gösterir. Yenidoğan bebekten 4-5 aylık olana kadar bebeklerde yapılacak tedaviler kalçanın kapalı bir şekilde yerine yerleştirilmek için Pavlik bandajı gibi kalçayı yerinde tutacak bir cihaz gerekli oluyor.
Kalça Çıkıklığı Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Kalça çıkıklığı olan çocuklarda ameliyat ile müdahale en erken 3-4 yaşında yapılmaktadır. bu yaşlarda sadece bir iki kas gevşetilerek yapılan işlem sonucunda kalça eklemi yerine getirilir. Daha sonra daha büyük yaşlarda kalçayı tamamen açarak gevşetme işlemi yapılır.
Kundaklama Bebekte Kalça Çıkıklığına Sebep Verir mi?
Anne karnında bebek pozisyonu kalça çıkıklığına sebebiyet veren temel nedenlerden biridir. doğum sonrasında bebeklerin kundaklanması ise bebeklerin kalça çıkıklığını tetikleyen nedenlerdendir. Kundaklamanın bu soruna yol açma sebebi ise kalçayı düzleştirmek istemekten kaynaklanır. Bebekleri sımsıkı kundaklamak yerine kalçaları gevşek duracak şekilde sarılabilir.
Bebeği Doğunca Baş Aşağı Sallamayın!
Kundaklamanın yanı sıra bebekleri ilk doğduğunda baş aşağı sallamak da kalça çıkıklığına sebep olabilmektedir. Bu iki durum dışında bebekte kalça çıkıklığı oluşması zor bir ihtimaldir.