Memur-Sen tarafından düzenlenen “Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet” Uluslararası Kongresi, 41 ülkeden 50 konfederasyon, 3 uluslararası örgüt ve 200 sendikacının katılımıyla gerçekleştirildi. Kongreye, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı.
Programda konuşan Bakan Işıkhan, dijital çağın etkisiyle emek, üretim ve sosyal adalet kavramlarının küresel ölçekte dönüşüm geçirdiğini belirterek, Türkiye’nin bu süreçte sosyal devlet anlayışını güçlendirdiğini ifade etti. “Emek, alın teri, üretim ve sosyal adalet gibi tüm insanlığın ortak değeri olan bu kavramlar; insanlık tarihinde uluslararası sınırların da üzerinde müstesna bir yer teşkil etmektedir,” diyen Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 23 yılda sosyal kalkınmanın bu kavramlar çerçevesinde şekillendiğini vurguladı.
Sendikal örgütlenme ve sosyal diyalog alanında yaşanan gelişmelere değinen Bakan Işıkhan, "2002’de 650 bin olan sendikalı kamu personel sayımız, bugün 2,3 milyona yükseldi. Kamuda sendikalaşma oranı da yüzde 50’den yüzde 75,2’ye ulaştı,” bilgisini paylaştı.
Sivil toplum örgütleri ve sendikaların, çalışma hayatındaki sorunların çözümünde en büyük paydaşlar olduğunu dile getiren Işıkhan, geçmişte ihmal edilen sosyal diyalog mekanizmalarının son yıllarda önemli bir ivme kazandığını söyledi. "Ortak bilinci ve katılımcı bir yönetim anlayışını gerçekleştirmenin en önemli araçlarından birisi olarak gördüğümüz sendikacılık; işçi-işveren, memur-işveren ilişkilerini düzenleyen ve adil temsilini sağlayan bir sistemdir,” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, “Pandemi sürecinde olduğu gibi, stopaj oranını yüzde 25’ten yüzde 10’a düşürdüğümüz gibi, memurlarımıza toplu sözleşme hakkını da anayasal güvence altına aldık. Bunun yanında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ciddi iyileştirmeler gerçekleştirdik,” dedi.
Uluslararası sendikal raporlarda Türkiye’ye dair bazı eleştirilerin haksız olduğuna dikkat çeken Bakan Işıkhan, “1 Mayıs’ı resmi tatil ilan eden, sendikal hakların önünü açan bir ülkeyi çalışma hayatı bakımından kötü ülkeler arasında saymak büyük bir haksızlıktır,” diyerek eleştirileri reddetti.
İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırılara da değinen Işıkhan, hak ve adalet kavramlarının yeniden tesisine katkı sunacak her girişimin içinde olacaklarını belirterek, “Filistin’de, Gazze’de kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum,” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
