Eskişehir Durum Reklamı
DOLAR 34.53 ₺
EURO 36.14 ₺
G.ALTIN 2,960.06 ₺
Ç.ALTIN 5,056.42 ₺
ATA 20,906.04 ₺
BİLEZİK 2,820.46 ₺

Tepebaşı Belediyesi 2025 Yılı Performans Programı Görüşüldü

Eskişehir Siyaset HaberleriEskişehir
Yayınlama: 8 Ekim 2024 Salı 17:40 Güncelleme: 8 Ekim 2024 Salı 17:41 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Bilgehan Tombul

Tepebaşı Belediyesi Ekim Ayı 3. Birleşim Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak 2025 yılı performans programı görüşüldü. Programda belirlenen 5 amaç, 53 hedef ve bu hedefler için toplamda 319 milyon 248 bin 200 TL kaynak ayrıldığı açıklandı.

Tepebaşı Belediyesi 2025 Yılı Performans Programı Görüşüldü

Tepebaşı Belediyesi Ekim Ayı 3. Birleşim Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak 2025 yılı performans programı görüşüldü. Programda belirlenen 5 amaç, 53 hedef ve bu hedefler için toplamda 319 milyon 248 bin 200 TL kaynak ayrıldığı açıklandı.

Toplantıda konuşan Tepebaşı Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Sivri, performans programı hakkında detaylı açıklamalarda bulunarak eleştirilerini dile getirdi. Sivri, “2025 yılı performans programını incelediğimizde, performans hedefi 1'de bölgemizde imar planına dayalı yeni taşıt yollarının açılması ve var olan taşıt yollarının iyileştirilmesi hedefi doğrultusunda 25 bin ton yama asfaltı, 50 bin m² asfalt yol kaplama yapılması, 50 bin m² sathi yol yapılması, 30 bin m² parke taşlar ile yol kaplaması ve tamiratının yapılması hedefi konulmuştur. Bu hedeflere ulaşmak için 189.240.000 TL kaynak ihtiyacı belirlenmiştir. Hedef 1'in 2. kısmında 30 bin metre bordür döşenmesi, mevcut bordürlerin onarımı, 15 bin m² parke taş, karo ve desen asfalt ile tretuvar kaplama yapılması hedeflenmiş, bu hedefler için 36.660.000 TL kaynak ihtiyacı belirlenmiştir. Hedef 1'in 4. kısmında 10 bin m² park yapımı, 50 bin m² park yenilenmesi hedeflenmiş ve bu hedefler için 45.000.000 TL kaynak öngörülmüştür. Bu hedeflerin dışında imar planları yapmak hedefinin konulduğu görülmektedir. Yukarıdaki hedefler dışında bütün hedeflerin sosyal ve kültürel hedeflerden oluştuğu anlaşılmaktadır” dedi.

Sivri, performans programındaki sosyal ve kültürel hedeflerin ağırlığını şu örneklerle açıkladı: “Hedef 1'in 8. maddesinde bölgede psikolojik desteğe ihtiyaç duyan çocuk, çift ve ailelere terapi seansları yürütülmesi, ruh sağlığı ile ilgili eğitimler verilmesi; hedef 1'in 9. maddesinde vatandaşların şiddet konusunda bilinçlenmesi ve ihtiyaç halinde psiko-sosyal destek alarak güçlenmesinin sağlanması gibi örnekler verebiliriz. Hedef 1'in 12. maddesinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün etkin ve verimli hizmet vermesi için çalışmalar yapılması hedefinde performans göstergelerine bakıldığında yüzde 20'ler hedeflenmektedir. İskan ve ruhsat süreçlerinin hızlandırılması hedefinde iskan başvurularının dijital ortamda alınması ve sonuçlandırılması 2025 yılı hedefi ise yüzde 15'tir. Sayın Başkan, 4 dönem yönettiğiniz belediyede iskan ve ruhsat süreçlerini bu zamana kadar neden hızlandıramadınız? 2025 yılı hedeflerinizin yüzde 15-20 seviyelerinde olmasını, Tepebaşı adına üzücü bir durum olarak değerlendiriyoruz.”

Ahmet Sivri, belediyenin mali kaynaklarıyla ilgili eleştirilerini de dile getirdi: “Hedef 1'in 14. maddesinde belediyeye ait alanlarda kaynak oluşturabilecek projeler geliştirilmesi performansı göstergesi 2025 yılında 1 olarak belirlenmiş. Bir proje ile mi belediyeye kaynak sağlayacaksınız? İklim değişikliği ile ilgili hedefinizde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile etkinlik organizasyonları yapmak gibi performans göstergeleri koymuşsunuz. Yani ciddi bir konuyu sosyal faaliyetlerle geçiştirmişsiniz. Aynı iklim değişikliği gibi önemli bir konu olan katı atık ve geri dönüşüm konusunu proje yapmak, etkinlik düzenlemek ve tasarım faaliyeti gibi konularla geçiştirmiş ama katı atık ve geri dönüşüm için herhangi bir yatırım düşünülmemiştir. Yine havanda su dövülmüştür.” ifadelerini kullandı.

Sivri, programdaki kaynak dağılımını da eleştirdi: “Hedef 2'nin 1. maddesinde performans göstergeleri olarak üniversite öğrencilerine çorba dağıtılması, çamaşır yıkama hizmeti verilmesi ve akşam yemeği verilmesi hedefine 1.756.000 TL kaynak ihtiyacı öngörülmektedir. Üniversite öğrencilerine bu hizmetin yapılmasına karşı değiliz. Ancak belediyenin asli görevi olan imar konularına ayrılan kaynak 104.000 TL'dir. İklim değişikliği ile ilgili hedeflere 385.000 TL'dir. Atık yönetimi ve geri dönüşüm hedeflerine 100.000 TL kaynak öngörülmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. Kültürel hedeflerinizin performans göstergeleri için öngörülen kaynak ihtiyaçlarına bakıldığında, ulusal ve uluslararası sanatçılar ile etkinlik düzenlemek ve ulusal sanatçılar ile sergi düzenlemesine 2.907.000 TL, özel gün ve resmi bayramlarda günün anlam ve önemine uygun etkinlikler düzenlemeye 1.371.000 TL kaynak öngörülmektedir. Kültürel geziler düzenlemek performans göstergelerine 5.330.000 TL kaynak ihtiyacı öngörülmektedir. Diğer yandan, yeni yapılan veya yenilenen parklarda su tasarrufu sağlamak için otomatik sulama sistemi yapmak ile elektrik tasarrufu sağlamak için LED'li güneş vb. aydınlatma kullanmak için kaynak ihtiyacı 3.800.000 TL iken kültürel gezilere ayrılan kaynaktan 1.530.000 TL daha azdır. Belediyenin 20 yıldır kültür gezilerine harcadığı kaynağı düşündüğümüzde, kaç adet modern park yapılırdı siz düşünün! Performans göstergesi olarak, bisiklet kullanımını artırmak için halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılması denilmiştir. Peki, bisiklet kullanımını artırmak için bisiklet yollarını yapmayı neden düşünmüyorsunuz?”

Sivri, performans hedef tablosunda belediyenin yenilikçi gelir artırıcı yöntemler konusundaki hedeflerini de eleştirdi: “Amaç 3'te yer alan belediyenin yenilikçi gelir artırıcı ve tasarrufa yönelik yöntemler uygulamasında performans göstergesi olarak belirlenen ulusal ve uluslararası projelere başvurmak hedefi yüzde yüz olarak belirlenmiştir. Başvuru ile gösterge nasıl yüzde yüz olacak, sadece başvuru yapmanız nasıl bir gelir artıracak anlamak mümkün değildir. Afet ile ilgili hedeflerinizde somut bir proje yok. Hâlâ afet kardeşliği, acil durum eğitimleri, arama-kurtarma ekibi organizasyonu ve hazırlık yapılması gibi faaliyetlerle yetinildiği, altı doldurulmayan sadece ön hazırlık çalışmalarından oluşan faaliyetlerden oluşmaktadır. Allah göstermesin, bir afet olduğunda çuvallayacağınızı göstermektedir. Kırsal mahallelerde gelir getirecek tarım ürünlerini çeşitlendirerek ekonomik refahı artırmak, daha yaşanır kılmak ve göçü önlemek hedefiyle eğitim düzenleyerek, danışmanlık hizmeti vererek, panayır ve hasat günleri düzenleyerek varılacağını öngörmek hayalcilikten öteye geçemez.” dedi. Sivri, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sonuç olarak, 2025 yılı performans programında, 2025-2029 yılları stratejik plan görüşmelerinde de belirttiğimiz gibi; yama asfaltı, kaplama yapımı, sathi yol yapımı, parke taş döşenmesi, yol kaplaması, bordür taş döşenmesi, yeni park yapımı ve eski parkların yenilenmesi performans hedefleri dışındaki tüm hedefler sosyal ve kültürel hedeflerdir. Tepebaşı Belediyesi yönetimi, 2025 yılı içerisinde Tepebaşı bölgesine değer katacak, adından söz ettirecek ve gelecek nesillere taşınacak hiçbir yatırımı yapamayacağı yaptığı programdan bellidir. Asli görevlerinden daha çok kültürel gezilere kaynak ayıran yönetim, 2025 yılında sadece rutin işlerini yapacağı ve bölgeye katkı sağlayacak hiçbir yatırım yapmayacağı aşikârdır. Yine boşa geçecek bir 2025 yılı Tepebaşı halkını beklemektedir. Tepebaşı ilçemize ve kıymetli hemşerilerimize çok yazık oluyor.” ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Ahmet Ataç, eleştirilere yanıt olarak yaptığı konuşmada, Tepebaşı'ndaki yeşil alanların Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu belirtti: “Park yapımı konusunda size bir rakam vereyim. Tepebaşı'nda toplam 2 bin 500 dönüm alan sulanıyor. Bunu yeni duydunuz, değil mi? Türkiye'de kişi başına düşen yeşil alan 5 ile 6 metrekare arasında iken, Tepebaşı'nda bu oran 11 ile 12 metrekare arasında. Arkadaşlar, hiç olmazsa yapılanları takdir edin. İkincisi, deprem konusunda sizin endişeleriniz var. Allah, tabii ki kimseye bu tür felaketler yaşatmasın. Umarım o yaşananlardan dersler almışsınızdır. Bu konuyla ilgili hükümet olarak bir şeyler yapmanızı temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Tepebaşı Belediyesi 2025 yılı bütçesi 3 milyar 800 milyon TL olarak belirlendi. Tahmini gelir 3 milyar 450 milyon 100 bin TL olarak belirlendi. Belediye yetkilileri 2025 yılı içerisinde ilave olarak 349 milyon 900 bin TL borçlanma yetkisine sahipler.
CHP grubu kabul oyu verdi. AK Parti, MHP ve BBP grupları ise red oyu kullandı. Bütçe oy çokluğu ile mecliste kabul edildi.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code