CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanlarının yıllardır çözülemeyen Havacılık Tazminatı sorununu Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun verdiği yanıta tepki gösteren Süllü, “Çözüme yönelik gerekli çalışma ve görüşmelerin sürdüğü bilgisini vermekle yetinen Bakan, gerekli mevzuat değişikliklerinin zaman alacağını ortaya koyarak sorunun çözümünü bir kez daha belirsiz bırakmaktadır” dedi.
Havacılık Tazminatında belirsizlik sürüyor!
Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’na (EUROCONTROL) üye ülkelerde, havacılık personelinin hak ettiği havacılık tazminatlarını alması olağan bir uygulama iken, Türkiye’de DHMİ personelinin bu haktan tam anlamıyla yaralanamadığını belirten Süllü, çalışanların yıllardır süren mağduriyetleri mağduriyetinin yıllardır sürdüğü ve iş barışının düzelmediğini vurguladı. Bakan Uraloğlu’nun yanıtına tepki gösteren Süllü, “Havacılık Tazminatı sorununa ilişkin ‘çalışmaların sürdüğü’ belirtilmekle yetinilirken çözüm için net bir tarih ya da yol haritası sunulmamaktadır. Ayrıca, görüşmelerde DHMİ personelinin üyesi olduğu meslek örgütlerinin sürecin dışında tutulması, kabul edilemez. Sorunun hakkaniyetle çözüme kavuşturulması için tüm paydaşlar sürece dahil edilmelidir” ifadelerini kullandı.
“Havacılık personelinin hakkını teslim edin”
DHMİ’nin bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulayan Süllü, “AKP iktidarı, toplumun birçok kesimini görmezden geldiği gibi, DHMİ çalışanlarının sorunlarına da kulak tıkıyor. Hükümet yıllardır çözülemeyen havacılık tazminatı sorunu için gerçekçi adımlar atmalı ve çalışanların haklarını teslim etmelidir” diyerek hükümeti göreve çağırdı.
EUROCONTROL alacakları neden siliniyor?
Önergede ayrıca, Türkiye’nin EUROCONTROL’e üye olduğu yıldan itibaren tahsil edilen ve edilemeyen alacaklar da soruldu. Bakanlığın yanıtında, tahsil edilemeyen bazı borçların “ekonomik olmadığı” gerekçesiyle silindiği, bu kayıpların ülke maliyetlerine yansıtıldığı ve Türkiye’ye ek yük oluşturmadığı iddia edildi. Ancak Süllü, Türkiye’nin EUROCONTROL üyesi 41 ülke arasında milli maliyet tabanı açısından altıncı sırada yer almasına karşın, hizmet bedeli olarak belirlenen birim fiyatının diğer ülkelere göre çok düşük olmasının sorgulanması gerektiğini ifade etti.
ICAO 2024 Raporu Türkiye için SOS veriyor!
DHMİ personelinin taleplerini Bakanlığın yıllardır görmezden geldiğini ifade eden Süllü, Uluslararası Havacılık Örgütü ICAO’nun 2024 yılı denetimlerindeki kaygı verici tespitler konusunda da uyarılarda bulundu. ICAO’nun 2024 yılı denetim bulgularına dikkat çeken Süllü, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hava aracı kazaları ve olay inceleme süreçlerinde organizasyonel yetersizlikleri, hava seyrüsefer hizmetlerinde uzman personel eksikliği, denetim süreçlerindeki aksaklıklar, bütçe yetersizliği, havaalanları ve yüzey yardımcılarına ilişkin denetimlerde güncellenmemiş yönetmeliklerle ilgili önemli eksiklikler olduğu rapor ile tespit edilmiştir. Özellikle ICAO’ya üye ülkelerde Seyrüsefer Hizmetlerine uyum ortalaması yüzde 67 iken Türkiye’de 2019 yılı denetiminde yüzde 86 iken, 2024 yılında yüzde 19’a kadar gerileyen ve kaygı veren uyumsuzluklar yetkililerce bir an önce giderilmelidir” dedi.
![Süllü: DHMİ personelinin sorunlarını daha ne kadar görmeden geleceksiniz?](https://eskisehirdurum.com/cropImages/1280x/uploads/haberler/2025/2/7373-sullu-dhmi-personelinin-sorunlarini-daha-ne-kadar-gormeden-geleceksiniz.jpg)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *