22 Aralık 2024
weather
6°
Eskişehir Haber Eskişehir Siyaset Haberleri CHP’Lİ SÜLLÜ, YARGI KARARLARINA UYMAYAN MADEN ŞİRKETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’Lİ SÜLLÜ, YARGI KARARLARINA UYMAYAN MADEN ŞİRKETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP'li Süllü, yargı kararlarını ihlal eden maden şirketini Meclis gündemine taşıdı. Eskişehir'de hukuksuzlukla mücadele çağrısı yapan Süllü, şirketin faaliyetlerine devam etmesini eleştirdi. Süllü, bakanlığın denetim eksikliklerini sorgulayarak, halkın yaşam hakkının korunması gerektiğini vurguladı.

CHP’Lİ SÜLLÜ, YARGI KARARLARINA UYMAYAN MADEN ŞİRKETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
“Eskişehir halkı bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacak!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Kaymaz Mahallesi’nde, mahkeme kararlarına rağmen faaliyetlerini sürdüren TMSF bünyesindeki Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin projelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Süllü, yargı kararlarının ihlal edildiğini vurgulayarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

“Hukuk devleti ilkesi yok sayılıyor”
Eskişehir 1. ve 2. İdare Mahkemeleri tarafından verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen altın madenciliği projelerinin devam ettiğine dikkat çeken Süllü, bu durumun hukuk devleti ilkesini hiçe saydığını belirtti. Süllü, yaptığı açıklamada, “Yargı kararlarını yok sayarak faaliyetlerine devam eden şirketlere karşı Bakanlığın etkin denetim mekanizmalarını işletmesi ve halkın yaşam hakkını koruması bir zorunluluktur. Eskişehir halkı, bu hukuksuzluklara karşı sessiz kalmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Bakanlık denetimleri neden yetersiz?”
Süllü, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Kaymaz ve Sarıcakaya’da sürdürülen altın madenciliği projelerinin çevre ve halk sağlığına yönelik tehditlerini gündeme getirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın denetim eksikliklerine dikkat çeken Süllü, şu soruları yöneltti:

  • Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmesini durdurduğu ve iptal ettiği 3. Atık Maden Depolama Tesisi projesinin inşasına kim veya kimler izin vermiştir?
  • Yargı kararlarına rağmen iptal edilen projeye ilişkin inşaat faaliyetleri neden durdurulmamıştır?
  • Bu süreçte sorumlu idari makamlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Sarıcakaya Altın ve Gümüş Madeni projesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına karşın faaliyetlerin devam ettiği iddiaları doğru mudur?

Süllü, mahkemelerin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davalar sonucunda aldığı yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarının bağlayıcı olduğunu belirterek, bu hukuksuzluğun derhal önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Halkın yaşam hakkı tehlikede
Süllü, altın madenciliği projelerinin çevresel etkilerine de dikkat çekerek, “Bu projeler, bölgedeki doğal yaşamı ve halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Yargı kararlarına rağmen faaliyetlerin devam etmesi, Bakanlığın denetim mekanizmalarındaki eksiklikleri ortaya koymaktadır.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *