ads
DOLAR 34.30 ₺
EURO 37.52 ₺
G.ALTIN 2,903.96 ₺
Ç.ALTIN 4,932.89 ₺
ATA 20,395.30 ₺
BİLEZİK 2,751.55 ₺

Omurilik Yaralanmaları İçin Erken Fizik Tedavi İyileşmenin Anahtarı

Eskişehir Sağlık HaberleriEskişehir
Yayınlama: 2 Ekim 2024 Çarşamba 09:32 Güncelleme: 2 Ekim 2024 Çarşamba 09:51 Kaynak: İhlas Haber Ajansı Editör: Kürşat Altan Bağlarbaşı

Dr. Nurhan Barutçu, omurilik yaralanmalarının erken fizik tedavi ve rehabilitasyonla daha hızlı iyileşebileceğini vurguladı. Yaralanmanın yerine göre belirtiler değişkenlik gösterebilir.

Omurilik Yaralanmaları İçin Erken Fizik Tedavi İyileşmenin Anahtarı

Beklenmedik olaylar sonucunda meydana gelen omurilik yaralanmaları kişide ciddi sorunlara neden olabiliyor. Bazı omurilik hasarlarında beyin ile vücut arasındaki sinir sinyallerinin iletişimi kesintiye uğrayabiliyor. Bunlara bağlı olarak ise kollarda ve bacaklarda; kuvvet, his, refleks kaybı vücutta ise; mesane ve bağırsakta fonksiyon kaybı gibi durumlar görülebiliyor. Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, omurilik yaralanmaları ile ilgili konuştu.

“Hızlıca fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanmalıdır”

Yaralanmaların nasıl meydana geldiği hakkında konuşan Barutçu, “Omurilik yaralanmaları genellikle ani ve beklenmedik olaylar sonucunda ortaya çıkar. Bunlar trafik kazaları, yüksekten düşme, silah ve spor yaralanmaları gibi durumlardır. Omurilik yaralanmalarında fizik tedavi ve rehabilitasyon oldukça önemlidir. Omurilik yaralanmalarının belirtileri yaralanmaların yerine ve şiddetine göre değişkenlik gösterir. Omurilik yaralanması boyun bölgesinde olduysa tüm vücutta ciddi fonksiyon kaybına neden olabilir. Ancak sırt-bel bölgesinde olduysa sadece bacakları etkileyebilir. Omurilik yaralanmalarında genellikle cerrahi gereklidir eğer cerrahi gerekli değilse hastaya hızlıca fizik tedavi ve rehabilitasyon başlanmalıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyona başvuran hastalar öncelikli olarak ayrıntılı muayene edilir. Sonrasında hastanın lezyonuna, şiddetine ve yerine göre mevcut durumu belirlenir. Kişiye özgü fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hazırlanır. Daha çok yüksekten düşme, motosiklet ve trafik kazaları gibi durumlarda görülebilir. Bu yüzden gençler hayatta daha aktif olduğu için onları daha fazla etkiliyor. Genel olarak trafik kazalarında kemer bağlayanlar, oto kontrol koltuğunda oturan çocuklarda daha az hasar gözleniyor. Bu yüzden güvenlik önlemlerine özellikle dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

“Fizik tedavi hastaların iyileşme sürecini hızlandırır”

Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, omurilik yaralanmaları sonrası tedavi süreciyle ilgili ise şöyle konuştu;

“Omurilik yaralanmalarında tedavi süreci hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre belirlenir ve multidisipliner yaklaşımlarla yönetilir. Omurilik yaralanmasında teknolojik rehabilitasyon yöntemleri kullanılır. Eklem hareket açıklığı, güçlendirme, germe egzersizleri, robotik yürüme , robotik el- kol, sanal gerçeklik ile denge eğitimi, hidroterapi gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin amacı hastanın günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmasını sağlamak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Omurilik yaralanmaları hastalarında fizik tedavi olmazsa olmazdır. Erken dönemde yapılan fizik tedavi hastaların iyileşme sürecini hızlandırır. İyileşme sürecinde hastalarımız sabırlı olmalı ve tedavisine düzenli olarak devam etmelidir. İyileşme süreci kişiden kişiye göre değişir, her hastada farklıdır. İyileşmenin başarılı olabilmesi için 4 önemli unsur gereklidir. Bu dört unsur hastanın kendi motivasyonu, aile desteği, teknolojik destek ve profesyonel bir ekiptir. Bu 4 unsur tamamlandığında hasta maksimum iyileşme seviyesine ulaşır.”

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code