Eskişehir Haber Eskişehir Sağlık Haberleri Eskişehir'de kanser taramaları hız kazanıyor

Eskişehir'de kanser taramaları hız kazanıyor

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Eskişehir'deki kanser tarama hizmetlerinin hızla arttığını, 2025 hedeflerine ulaşmak için çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Haberleri

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, kanserle mücadelenin önemine dikkat çekerek, düzenli taramaların erken teşhis için en etkili yol olduğunu vurguladı. Bildirici, kanser taramalarının, sağlıklı bireylerde hastalık riski taşıyan ya da şüpheli durumlar bulunan kişilerin belirlenmesini sağladığını ve erken teşhisle tedavi başarı oranının arttığını belirtti.

“Erken dönemde yapılan kanser taramaları sayesinde, tedaviye erken başlanabiliyor, bu da tedavi sürecini daha verimli hale getiriyor,” diyen Bildirici, bu şekilde sakatlıkların azalmasının, bireylerin yaşam kalitesinin artmasının ve toplumun genel sağlık düzeyinin iyileşmesinin sağlandığını ifade etti.

Kanser taramaları, Eskişehir’de Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılıyor. Doç. Dr. Bildirici, ilde şu an aktif olarak 3 Sağlıklı Hayat Merkezinin hizmet verdiğini, 2025 yılında ise kapasitenin artırılarak yeni merkezlerin açılacağını açıkladı.

Meme kanseri taramaları, 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılırken, 2 yılda bir mamografi çekiliyor. Rahim ağzı kanseri taramasında ise 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi uygulanıyor. Kolorektal kanser taramasında ise 50-70 yaş arası bireylere her 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılıyor ve 10 yılda bir kolonoskopi öneriliyor.

Mobil tarama aracı ile uzak ilçelere ve köylere de ulaşarak taramaların sürdürüldüğünü belirten Bildirici, 2024 yılında yapılan taramaları şu şekilde paylaştı: 45 bin 702 meme kanseri, 63 bin 923 serviks kanseri, 49 bin 545 kolorektal kanser taraması yapıldı. Bu rakamlar, hedef nüfusun belirli bir kısmına ulaşılmasını sağladı. Mobil aracın yardımıyla 2024 yılı boyunca 2 bin 115 meme kanseri, 1.421 serviks kanseri ve 1.860 kolorektal kanser taraması yapıldı.

2025 yılına da hızlı bir başlangıç yapıldığını dile getiren Bildirici, ilk iki ayda meme kanseri için yüzde 53.1, serviks kanseri için yüzde 154.3 ve kolorektal kanser için yüzde 58.3 oranında tarama yapıldığını belirtti. Ayrıca, 2025’in ilk iki ayında 287 mamografi, 214 HPV-DNA testi ve 530 GGK kiti dağıtıldığını açıkladı.

Açıklamasının sonunda Eskişehir halkına çağrıda bulunan Bildirici, "Uygun yaş grubundaki tüm vatandaşlarımızı kanser taramaları için merkezlerimize davet ediyoruz. Sağlık taramaları, toplum sağlığını iyileştirmek adına çok önemli," diyerek, vatandaşların taramalara katılmalarının önemine vurgu yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *