Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Tüketiciyi Destekleme Derneği'nden uyarı: "Belediyeler tarafından yapılan denetimlerin sayısı mutlaka artırılmalıdır"

Tüketiciyi Destekleme Derneği'nden uyarı: "Belediyeler tarafından yapılan denetimlerin sayısı mutlaka artırılmalıdır"

Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü, yangınların önlenmesi için sıkı denetim ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberleri

Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü, yaptığı açıklamada, yangınların birçok farklı sebepten kaynaklandığını ve bunların önemli bir kısmının önlenebilir olduğunu belirtti.

Dr. Gültekin Güllü, “Yaşanan yangınların sebepleri arasında; bilgisizlik, tedbirsizlik, dikkatsizlik, sabotaj, sıçrama, kazalar ve gerekli önlemlerin alınmaması vardır. Daha sık ve etkili denetimlerle yangınların sayısı ve çıkan yangınlarda oluşan can ve mal kayıpları en aza indirilebilir” ifadelerini kullandı.

Yangınların en çok iş yerleri ve konutlarda meydana geldiğini vurgulayan Güllü, “Yangınların çıkış nedenlerinin başında; elektrik kaçakları, arızalı ekipmanlar ve sigara izmaritleri gelmektedir. İnsanların en sık yaptığı hatalara bağlı olarak mutfakta yemek pişirirken ocağın açık bırakılması ve baca tutuşmaları sonucu yangınlar çıkmaktadır. Ayrıca, ısınma amaçlı kullanılan yöntemlere bağlı olarak yangınlar çıkmaktadır” dedi.

Güllü, vatandaşların özellikle bacalar, ocaklar, elektrik ve gaz sistemleri gibi riskli alanlara karşı dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Yaşanan yangınların önüne geçmek için daha fazla kontrol ve denetim yanında, sorumluların eğitimi ve halkın bilinçlendirilmesi de gereklidir” dedi.

Dr. Güllü, Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’de çıkan yangının derin üzüntü yarattığını hatırlatarak, benzer faciaların yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
“Kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin; tasarımı, yapımı, işletimi ve bakımı sırasında meydana gelebilecek yangınların en aza indirilmesi hedeflenmelidir. Bu kapsamda belediyeler tarafından yapılan denetimlerin sayısı mutlaka artırılmalıdır.”

Açıklamada, tahliye yollarının daima açık tutulmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Güllü, “Yangın sırasında insanların çıkış yollarına kolay ulaşabilmesi için; binalarda yangın merdivenleri, yönlendirme sistemleri, alarm sistemleri, yangın emniyet merdivenleri gibi tahliye çıkış yollarının her an uygun olacak şekilde açık tutulması gereklidir. Bu denetimler için herhangi bir başvuru beklenmeden belediyeler tarafından sürekli kontrol sağlanmalıdır” dedi.

Yangın anında tahliyeyi engelleyebilecek dolap, ayakkabılık ve diğer eşyaların da kaldırılması gerektiğini ifade eden Güllü, “Bu işlemler için işverenlerin veya kat maliklerinin başvurusu beklenmemelidir. Denetim periyotları artırılmalı, yaptırımlar ise titizlikle ve ivedilikle uygulanmalıdır” uyarısında bulundu.

Güllü, açıklamasını şu cümleyle tamamladı:
“Yangın çıktığı anda, vakit kaybetmeden ALO 112 acil durum hattı hemen aranmalıdır.”
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *