TÜBA Başkanı Prof. Dr. Şeker ve beraberindeki heyet, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü ile Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki incelemelerinin ardından Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal’a makamında ziyarette bulunarak katkıları için teşekkürlerini iletti.
Anadolu Üniversitesi’nin de ortağı olduğu ’Yükseköğretim Öğrencilerini, Özel Gereksinimli Bireyler için Dönüştürücü Kültürel Deneyimler Oluşturacak Şekilde Yetiştirmek’ başlıklı projenin 18 ay sürmesi planlanıyor. Projede görsel işitmeyle ilgili, zihinsel ve otizm engeli olan bireylerin kültürel miras eserleriyle ilgili bilgiye erişim ve kaynak problemi yaşamakta olduğundan yola çıkarak, istedikleri zamanda ve ilgili mekânlarda dijital eğitici materyale erişimlerini sağlamak ve buna yönelik farkındalık oluşturmak için üniversite personeline ve öğrencilerine yönelik bu çerçevede bir eğitim modelinin tasarlanması ve ihtiyaç duyulan dijital araçların (multimedia ebook) geliştirilmesi hedefleniyor.
Sözleşmesi, AB Temel Haklar Sözleşmesi ve Avrupa’daki toplam 87 milyon engelli bireye ulaşmayı hedefleyen AB Sosyal Haklar Sütunu uyarınca engelli bireylerin kültürel miras erişimi için piyasa ihtiyaçlarını karşılamak için üniversiteler, müzeler, özel eğitim kurumları, ilgili dernekler ve kuruluşlarla iş birliğine gidilerek kapsamlı bir araştırma gerçekleştirilecek. İlgili araştırma neticesinde ise özel ihtiyaçlı bireylere yönelik ihtiyaca cevaben eğitim müfredatı, eğitim materyalleri ve dijital içerikler hazırlanacak. Elde edilen sonuçlar ise çeşitli konferans, bilgi günleri ve çalıştaylar düzenlenerek üniversitelerde ve toplumda yaygınlaştırılacak ve bu yönde bir farkındalık oluşturulacak.