6 Şubat Depremlerinin 2. Yıldönümünde Mesajlar
TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu adına açıklama yapan Duygu Karaca, 11 ilimizi etkileyen ve büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin 2. yıl dönümünde hayatını kaybeden 53 binden fazla vatandaş için derin üzüntülerini dile getirdi. Karaca, "TMMOB’lu mimar, mühendis ve şehir plancısı kadınlar olarak sevdiklerini kaybeden tüm vatandaşlarımızın dinmeyen acısını paylaşıyor, sabırlar diliyoruz" dedi.
Depremlere Karşı Bilim ve Teknoloji Işığında Hazırlık Yapılmalı
Karaca, deprem gerçeğinin Türkiye'nin bir parçası olduğunu belirterek, bu gerçekle yaşamayı öğrenmenin ancak bilim ve teknolojinin ışığında mümkün olacağını vurguladı. Depremin maddi ve manevi zararlarını en aza indirmenin, güvenli yapılar inşa etmenin ve etkili kentsel dönüşüm projeleri oluşturmanın önemine dikkat çekti. "Bunu da ancak bilim ve teknolojinin ışığında çok disiplinli bir anlayışla yapabiliriz" diyen Karaca, "Gerekli mevzuatları yerine getirmek, kontrolleri aksatmamak ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak" gerektiğini ifade etti.
Afetlere Karşı Sürekli Eğitim ve Toplumsal Bilinç Artırılmalı
Karaca, toplumun deprem gibi doğal afetlere karşı bilinç seviyesinin artırılması gerektiğini vurguladı. Bu bilincin sadece afet dönemlerinde değil, sürekli eğitimlerle sağlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, afet anında yapılması gerekenler konusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla eğitimler ve kamu spotlarının sürdürülebilir şekilde hazırlanmasının önemini belirtti. "Deprem anında bina içinde veya dışında, açık alanlarda, araç kullanıyorken, toplu taşıma araçlarındayken veya enkaz altında kalınması halinde yapılacaklara dair bilgilendirmeler ile, afetlere karşı toplumsal bilinç oluşturulmalıdır" şeklinde konuştu.
Depremlerin Ekonomik ve Çevresel Etkileri
6 Şubat depremlerinin sadece can ve mal kaybına yol açmakla kalmadığını, bölge halkı için önemli ekonomik kayıplara da neden olduğunu belirten Karaca, "Deprem sonrasında enkazların ne yazık ki tarım alanlarında depolanması, toprak ve su kirliliğine neden olmuş ve bu değerli tarım arazilerimiz kaybedilmiştir. Ayrıca zeytinliklerin rezerv alan olarak ilan edilmesi ile asırlık zeytin ağaçları kesilmiştir" dedi.
Kadınlar Deprem Sonrası Güvensiz Ortamlarda Hayatta Kalma Mücadelesi Verdi
Karaca, 6 Şubat depremlerinin kadınlar ve çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etkileri de gündeme getirdi. Depremin ardından kadınların, geçici barınma alanlarında, hijyen koşullarının son derece yetersiz olduğu ortamlarda hayatta kalmaya çalıştığını belirtti. "Kadınlar, güvensiz, mahremiyetten uzak ortamlarda; çocuk, yaşlı, hasta bakımı gibi pek çok sorumluluğu alarak hayatta kalmaya çalıştı" dedi. Ayrıca, depreme maruz kalan kadınların kültürel alışkanlıkları nedeniyle yaşadıkları zorluklara da dikkat çekti.
İhmallerin Bedeli Büyük Olur
Karaca, depremin yarattığı tahribatın ve can kaybının geri getirilemeyeceğini kabul ettiklerini ancak alınması gereken önlemleri sıralayarak, afetlere karşı bilimsel ve teknik hazırlığın önemini yineledi. Zemin etütlerine dayanarak zemin iyileştirmelerinin yapılması, binaların yönetmeliklere uygun inşa edilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Karaca, "Deprem öldürmez, ihmal öldürür" diyerek, afetlere karşı insan odaklı dirençli kentlerin inşa edilmesinin zorunluluğunu vurguladı.