Tepebaşı Belediyesi’nin mayıs ayı meclis toplantısında bütçe ve kesin hesap görüşmeleri gündeme geldi. Toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı. Bazı üyelerin belediye bütçesi hakkında yaptığı eleştiriler üzerine Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Güven Zaptiye açıklamalarda bulundu.
Güven Zaptiye, kendisine yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, yapılan yorumların raporun içeriğini doğru yansıtmadığını ifade etti. Mecliste AK Parti grubundan Cihan Yıldırım’ın “Fikriye Hanım çok pembe tablo çizdi” şeklindeki sözüne yanıt veren Zaptiye, şunları söyledi:
“Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu okudum. Kendi fikirlerimi ya da herhangi bir görüş beyan etmedim. Komisyon raporu, devletin bize yasalarla öngördüğü şekilde hazırlanır ve bu doğrultuda okunur. Dolayısıyla burada çizilen bir pembe tablo söz konusu değildir. Bunu açıkça belirtmek isterim. Raporda olumlu ya da olumsuz herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır.”
Bütçe detaylarıyla ilgili de açıklama yapan Zaptiye, belediye şirketlerine ait bilanço verilerinin neden kesin hesapta yer almadığına dair eleştirilere yanıt verdi. Konuya açıklık getiren Zaptiye, Bütçe ve Muhasebe Usul Yönetmeliği’nin 41. maddesine göre hazırlanması gereken cetvelleri tek tek sıraladı:
“A. Bütçe giderleri kesin hesap cetveli
B. Bütçe gelirleri kesin hesap cetveli
C. Finansmanın ekonomik sınıflandırılması kesin hesap cetveli
Ç. Genel nizam
D. Bilanço
E. Görev yapan muhasebe yetkililerine ait liste
Biz de buna uygun olarak hazırlanmış bir raporu, kesin hesabı ve komisyon raporunu okuduk.”
Mecliste sıkça gündeme gelen “özel kalem” harcamaları hakkında da konuşan Zaptiye, bu kalemlerin detaylarını şu şekilde paylaştı:
“Özel Kalem Müdürlüğü’ne ayrılan ödenek 35 milyon lira. Bunun 29 milyonu personel giderleridir. Geriye kalan 6 milyon lira ise doğrudan yapılan harcamalardır. Ancak burada hizmet alımları farklı algılanıyor. Belediye şirketimizin çalışanları hizmet alımı kalemi altında bütçeye dahil ediliyor. Bu nedenle 29 milyon liralık ödeme, maaş ödemesidir.”
Toplantıda eğlence vergisi tahsilatına ilişkin de yanlış bir bilgi verildiğini belirten Zaptiye, vergilerin yıllar önce kaldırıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Eğlence vergisi yaklaşık 5-6 yıl önce sıfırlandı ve kaldırıldı. Şu an görülen tutar, geçmiş yıllardan kalan tahakkuk kalemidir.”
Son olarak, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne ayrılan ödenekle ilgili açıklamada bulunan Zaptiye, bu artışın sebebinin, kreş hizmetlerinin bu müdürlüğe aktarılması olduğunu vurguladı:
“Geçtiğimiz dönemde, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ndeki yüksek ödenekle ilgili soru yöneltilmişti. O zaman verdiğimiz yanıt şuydu: Kreşlerimiz bu müdürlüğe dahil edildi. Müdürlük bünyesindeki yönetmelik değiştirildi. Daha önce Kültür İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olan bu hizmet, artık Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün sorumluluğuna geçti. 11 milyon liralık ödeneğin 44 milyona çıkmasının sebebi de budur.”