TBMM Genel Kurulu’na sunulan yasa teklifiyle birlikte, engelli bireylerin araç alımındaki ÖTV muafiyetinin süresi 10 yıla çıkarılacak ve araçlarda en az yüzde 20 yerli üretim olma şartı getirilmesi planlanıyor. SES, düzenlemenin engellilere yönelik ciddi hak ihlallerine yol açacağını vurguladı.
SES Eskişehir Şubesi, yapılan düzenlemenin engelli bireylerin araç alım sıklığını kısıtladığını belirterek, bu durumun engellilerin güvenli, konforlu ve yeni araç kullanma hakkını ellerinden alacağını ifade etti. SES Şube Sekreteri Engin Yıldız, “Engelliler, herkes gibi güvenli ve konforlu araçlarla seyahat etme hakkına sahiptir. Araç alım süresinin 10 yıla çıkarılması, engellilerin bu temel hakkını kısıtlamak anlamına gelmektedir. Bu düzenleme kabul edilemez” dedi.
"Engellilerin İhtiyaçları Göz Ardı Ediliyor"
Yapılan yeni düzenlemede, engelli bireylerin araç seçiminde en az yüzde 20 yerli üretim olma şartının getirilmesi, SES tarafından eleştirildi. Yıldız, engellilerin bireysel ihtiyaçları ve yaşam koşullarına göre araç seçme hakkının kısıtlanacağını ifade ederek, “Engelliler, yaşam tarzlarına ve özel ihtiyaçlarına göre araç tercihinde bulunmak istemektedir. Ancak yeni düzenleme, engellilerin ihtiyaçlarına göre araç seçmelerini engelleyecek ve onları kısıtlı seçeneklerle sınırlayacaktır” dedi.
‘’BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ne Aykırı’’
SES Eskişehir Şubesi, yapılan düzenlemenin Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi’ne açıkça aykırı olduğunu belirtti. Yıldız, "Bu düzenleme, engellilerin bağımsız, eşit ve erişilebilir yaşam haklarına büyük bir saldırıdır. Türkiye’nin de imzaladığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne açıkça aykırıdır ve engelliler açısından ayrımcılığı derinleştirecektir. Engellilerin haklarının gasp edilmesini asla kabul etmiyoruz” dedi.
SES Eskişehir Şubesi, yeni düzenlemenin engellilerin haklarını ihlal ettiği ve sosyal-ekonomik ayrımcılığı artıracağı gerekçesiyle geri çekilmesini talep etti.