Başkan Murat Arnik, şehirde ciddi bir aşçı sıkıntısı yaşandığını ve bu nedenle şehir dışından eleman transfer edildiğini açıkladı. Sektördeki bu açığı kapatmak için başka illerden gelen aşçıların Eskişehir’de çalıştığını belirtti.
Pandemi döneminde uzun süre kapalı kalan işletmelerin personel kaybı yaşadığını dile getiren Arnik, birçok meslek erbabı ve sanatkarın başka sektörlere yöneldiğini söyledi. “Bu durum, aşçılık mesleğindeki nitelikli personel sayısında ciddi bir azalmaya yol açtı” diye belirtti.
Eskişehir’de yaklaşık beş bin yiyecek içecek işletmesinin bulunduğunu aktararak, “Kaliteli eleman eksikliği sektörü giderek zora soktu. Ayrıca meslek liselerinin de yetersiz kalması nedeniyle alttan yeni eleman yetişmiyor ve şehir dışından eleman transferi yapılıyor,” dedi.
Yüksek maaşlara rağmen sektörde kalifiye eleman bulmanın zorlaştığını belirterek, “Yiyecek içecek sektöründe asgari ücretle çalışan personel yok; yüksek maaşlarla çalışılmasına rağmen kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz,” diye konuştu.
Murat Arnik, sektörde yaşanan bu sıkıntının çözümü için şehrin meslek liselerindeki öğrenci kontenjanlarının artırılmasının önemine vurgu yaptı. Öğrenci sayısının yükseltilmesinin bu soruna çözüm olabileceğini kaydetti.
Ayrıca, usta aşçı yetiştirmek amacıyla verilen kısa süreli kursların bir nebze fayda sağladığını ancak yeterli olmadığını ifade eden Arnik, “Aşçılık mesleği birkaç ayda öğrenilecek bir meslek değil, yıllarını vermek gerekiyor. Bu nedenle nitelikli bir eğitim şart,” dedi.
Eskişehir’de artan gıda fiyatları, kira maliyetleri ve yüksek vergi oranlarının da sektörü zorladığını belirterek tüm bu sorunların kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.