Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği (ETOS) Yönetim Kurulu Başkanı Nihal Bağcı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadın hakları mücadelesinin geçmişten bugüne devam ettiğini belirtti. Bağcı, kadınların tarih boyunca büyük bedeller ödediğini ve mücadeleyle kazanılan hakların korunması gerektiğini söyledi.
Kadınların toplumsal hayatta hala birçok eşitsizlikle karşılaştığını vurgulayan Bağcı, “Dünyadaki en yoksul insanların yüzde 70’i, eğitim almamış bireylerin ise üçte ikisi kadınlardan oluşuyor. Kadınlar, erkeklere oranla yüzde 25 ila 50 daha düşük maaşlarla çalıştırılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan adil bir düzen mümkün değildir,” dedi.
Bağcı, Türkiye’de kadın haklarının kazanılması ve geliştirilmesi için yapılan çalışmaların önemli olduğunu ancak sosyal yaşamda hala istenilen seviyeye ulaşılamadığını ifade etti. “Cumhuriyet ile birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi ancak bu hakların toplumsal alandaki yansıması aynı hızla ilerlemedi. Türkiye, imzaladığı uluslararası sözleşmelere rağmen kadın hakları konusunda taahhütlerini tam olarak yerine getirmiş değil,” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin hala büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Bağcı, “Anne ölümleri gelişmiş ülkelere göre en az 10 kat yüksek. Bu ölümlerin yüzde 80’i önlenebilir. Namus cinayetleri, kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesi gibi kabul edilemez uygulamalar sürüyor,” dedi.
Bağcı, kadınların hak mücadelesinde geri adım atmayacağını belirterek, “Kadın haklarını destekleyen politikalar üretilmesi gerekirken, kadınları iş hayatında zorlayan kararlar alınıyor. Kadın kurultaylarında bile ön sıralarda erkekler oturuyor, kadınlar arkada kalıyor. Bu zihniyet değişmeden kadın hakları tam anlamıyla sağlanamaz,” ifadelerini kullandı.
Kadın hakları mücadelesinin 8 Mart’la sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Bağcı, “Kadınların insan hakkı için, eşit yurttaşlar olarak yer alacağı günler için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınlar sadece güzelliklerin, umudun ve bereketin olduğu yerlerde değil; direnişin, mücadelenin ve gerektiğinde kavganın da olduğu her yerde var. Ve buradayız!” dedi.
Bağcı, konuşmasını “Yaşasın 8 Mart’ı yaratanlar!” sözleriyle tamamladı.