05 Şubat 2025
Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Eskişehir’de Yeraltı Suları Tehlikede: Sebze Üretimi Risk Altında

Eskişehir’de Yeraltı Suları Tehlikede: Sebze Üretimi Risk Altında

Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, küresel ısınmanın Eskişehir ve çevresinde yarattığı etkiler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Haberleri

Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, küresel ısınmanın Eskişehir ve çevresinde yarattığı etkiler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Kılıç, çiftçilerin uzun zamandır beklediği yağmurun halen gerçekleşmediğini belirterek, “Maalesef şu anda çiftçinin umduğu yağmur yok. Bu durum ilerleyen günlerde bizim için büyük bir sıkıntı olacak. Beklentimiz, kış aylarında kar ve yağmur olması yönünde. Karın dağlara düşmesi, yavaş yavaş eriyerek yeraltı sularını beslemesi gerekiyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle kar yağsa bile, sıcaklıkların yüksek olması sebebiyle hızla eriyor ve yeraltı sularına inmeden buharlaşıyor. Bu durum, özellikle son 2-3 yıldır büyük bir sorun haline geldi. Eskişehir için konuşuyorum, yeraltı sularında ciddi bir çekilme yaşanıyor,” dedi.

Kılıç, özellikle Eskişehir’de sebze üretiminin büyük ölçüde yeraltı sularına dayandığını vurgulayarak, “Sebzenin %80-90’ı yeraltı sularıyla sulanıyor. Kanallardan gelen suları da kullanıyoruz ancak küresel ısınma nedeniyle barajlardaki su azaldığı için yazın sadece 15 günde bir rotasyonla su verilebiliyor. Bu durum, sebze üretiminde ciddi sorunlar yaratıyor. Porsuk Nehri’nden bırakılan fazla su daha önce drenajlarla yeraltı sularını besliyordu ancak rotasyon sistemi nedeniyle bu şans da ortadan kalktı,” diye konuştu.

Susuzluğu Giderecek Proje


Kılıç, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan kapalı sistem sulama projesine de değindi. Projenin Muttalip Orta Mahallesi’nden başlayarak 180 bin dönüm araziyi sulayacak şekilde planlandığını belirtti. Kılıç, “Bu proje çok maliyetli, yaklaşık 10-11 milyar lira. Ancak Dünya Bankası’ndan finansman sağlanırsa, Eskişehir’in su sorununu çözebileceğini düşünüyoruz. Bu proje yapılırsa Eskişehir’i susuzluktan kurtaracak,” dedi.

Plansız Üretim ve Yüksek Girdi Maliyetleri
Kılıç, pandemiden sonra artan piyasa fırsatçılığı ve yüksek girdi maliyetlerine de dikkat çekti. “Pandemiden sonra serbest piyasa ekonomisi bizi ve üreticileri mahvetti. Akaryakıt, ilaç, tohum ve gübre gibi girdiler ithal edildiği için maliyetler çok yüksek. Üretim planlaması yapılmıyor. Bu yıl ürünlerin %60’ı tarlada kaldı. Tüm bunlara rağmen vatandaş hâlâ ucuza sebze yiyemiyor,” ifadelerini kullandı.

Kılıç, önlem alınmaması halinde hem üreticinin hem de vatandaşın daha büyük sorunlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *