Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Eskişehir’de sebze üreticileri artan maliyetlerden ve su kıtlığından endişeli

Eskişehir’de sebze üreticileri artan maliyetlerden ve su kıtlığından endişeli

Eskişehir’de sebze üreticileri, artan maliyetler ve su kıtlığı nedeniyle zor günler geçiriyor. Üretim maliyetlerindeki artışın tüketici fiyatlarını doğrudan etkileyeceği belirtilirken, su kaynaklarının azalması da tarımı tehdit ediyor.

Haberleri

Eskişehir’de sebze üreticileri, artan girdi maliyetleri ve su kıtlığı nedeniyle üretimin sürdürülebilirliği konusunda endişeli. Üretim maliyetlerinin yükselmesi, tüketiciye yansıyan fiyatları artırırken, su kaynaklarının hızla tükenmesi de tarımsal üretimi tehdit ediyor.


 

Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, üreticilerin en büyük sorunlarının başında akaryakıt, tohum, ilaç ve fide fiyatlarındaki artışın geldiğini söyledi. Kılıç, “Geçen yıl günlük işçilik ücreti 650 TL civarındaydı. Çavuşlar da dâhil edildiğinde bu rakam 725 TL’ye kadar çıkıyordu. Bu yıl işçilik maliyetinin 900-1000 TL seviyelerine ulaşacağını düşünüyoruz,” dedi. Artan maliyetlerin, üreticileri zorladığını belirten Kılıç, “Bir noktaya kadar bu farkı biz karşılıyoruz ama sonunda mecburen ürün fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz,” diye ekledi.


 

Su kıtlığı ve plansız üretim üreticiyi zorluyor


 

Eskişehir’de en çok yetiştirilen sebzeler arasında salatalık, kabak, fasulye, patlıcan, lahana ve karnabahar bulunurken, meyvede karpuz ve kavun öne çıkıyor. Ancak Kılıç, plansız ve dengesiz ekim nedeniyle fiyatların tüketiciye uygun şekilde yansımadığını söylüyor. “İşçilik yetersiz olduğu için bazı ürünler tarlada kalıyor. Ayrıca tüccarlar fiyat belirlemede etkili olduğu için üreticiler bazen zarar ediyor,” dedi.


 

Eskişehir’deki en büyük sorunlardan biri de su kıtlığı. Kılıç, “Porsuk Havzası’ndaki su seviyesi oldukça düşük. Daha önce sulama kanalları ekimden hasada kadar su sağlardı, ancak artık bu sistem yer altı sularını besleyemiyor,” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.


 

Devlet Su İşleri’nin Muttalip ile Alpu arasında yaklaşık 185 bin dönüm araziyi kapsayan bir kapalı sulama sistemi projesi olduğunu belirten Kılıç, bu projenin gerçekleşmesi durumunda sulama kapasitesinde yüzde 40 tasarruf sağlanabileceğini ancak finansman sorunu nedeniyle sürecin belirsiz olduğunu ifade etti.


 

Mısır üretimi su kaynaklarını tehdit ediyor


 

Kılıç, Eskişehir gibi su fakiri bir şehirde yoğun mısır üretiminin büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Mısır, sebze ve meyve üretimi için en büyük risklerden biri. Çünkü aşırı su tüketiyor. Çiftçiler 12-24 saat boyunca tarlalarını suluyor, bu da yer altı su kaynaklarını tüketiyor,” dedi.


 

Sebze üreticileri, tarımın sürdürülebilir olması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi, üretim planlamasının yapılması ve su kaynaklarının korunması gerektiğini vurguluyor. Kılıç, “Eğer bu konulara gereken önem verilmezse, önümüzdeki yıllarda tarımsal üretim daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir,” diyerek uyarılarda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *