Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Eskişehir’de genç ziraatçılar tarımda sürdürülebilirlik için sahnede

Eskişehir’de genç ziraatçılar tarımda sürdürülebilirlik için sahnede

Eskişehirli öğrenciler, Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’nde çevre dostu projeleriyle yer alacak. Gençlerin hedefi, tarımda sürdürülebilir çözümler üretmek.

Haberleri

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi, 7-9 Mayıs tarihleri arasında Antalya’da yapılacak. Kongreye Akdeniz Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin dört bir yanından gençlerin buluşacağı bu etkinliğin ana teması “Tarımda Sürdürülebilirlik” olacak. Bu tema, tarımın doğaya zarar vermeden uzun yıllar boyunca nasıl sürdürülebileceğine odaklanıyor.


 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 5 öğrenci, bu önemli buluşmada Eskişehir’i temsil edecek. Gençler, hazırladıkları çevre dostu projelerle tarımın geleceğine katkı sunmayı hedefliyor. Hem kendi bilgilerini geliştirmek hem de başka öğrencilerle fikir alışverişi yapmak için çalışmalarını tamamladılar.


 

Kongre öncesinde konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, “Bugün çok heyecanlıyız. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerimizi Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’ne göndereceğiz. Kongrede öğrencilerimiz ön planda olacak,” dedi.


 

Genç ZMO Eskişehir Başkanı Betül Bilgin, 15 kişilik bir ekip olarak kongreye katılacaklarını söyledi. Bilgin şöyle konuştu:

“Farklı bölümlerden oluşan bir ekiple kongrede yer alacağız. Dört poster sunumu ve bir sözlü sunum yapacağız. Bu kongre, mesleğimize gençlerin gözüyle farklı bir bakış açısı kazandıracak. 2019’dan sonra bu organizasyona tekrar katıldığımız için çok mutluyuz. Benim çalışmamda, farklı dalga boylarındaki LED ışıklarının marul bitkisinin çimlenmesi üzerindeki etkilerini araştırdım. Amacımız, gelecekte farklı bitkiler için ışık kullanımı konusunda daha fazla veri sunmak.”


 

Tarla Bitkileri Bölümü öğrencisi Ahmet Tırpan, “Mısır Bitkisinde Kuraklık Stresine Karşı Sirke Uygulaması” adlı projesinin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini belirtti:

“Küresel kuraklık tehdidine karşı sirkenin etkisini araştırdık. Doğal ve ulaşılabilir bir çözüm olan sirkenin olumlu etkilerini gözlemledik.”


 

Melih Ertaşgin’in çalışması ise mısır bitkisinde limon suyundaki sitrik asidin etkisi üzerine. Ertaşgin, “Sitrik asit, bitkinin terlemesini azaltarak kuraklığa karşı dayanıklılığını artırıyor,” dedi.


 

Genç ZMO Eskişehir Başkan Yardımcısı Sude Ölçersoy, mısır sapından biyopolimer üretimi üzerine çalışıyor. Ölçersoy, “En uygun ekstraksiyon tekniğini seçerek, polimerin kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Bu hem doğa dostu hem de yenilikçi bir çözüm,” diye konuştu.


 

Ebru Yılmaztürk ise soya bitkisinde sirke uygulamasını araştırıyor. “Soya bitkisini kuraklığa karşı dayanıklı hale getirmek için sirke kullanıyoruz. Doğal ve çevre dostu bu çözümle tarıma katkı sunmak istiyoruz,” diyerek projesini özetledi.


 

Eskişehirli gençler, Antalya’daki bu kongrede bilgi ve projelerini paylaşarak, tarımda sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *