Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Eskişehir’de altın madeni projesine çevre ve hukuk cephesinden itiraz

Eskişehir’de altın madeni projesine çevre ve hukuk cephesinden itiraz

Eskişehir Barosu, Alpagut-Atalan’daki siyanürlü maden projesine karşı çıkarak ÇED sürecinin usulsüz ve halktan uzak yürütüldüğünü açıkladı.

Haberleri

Eskişehir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Özlem Özsakci, Eskişehir’in Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerine bağlı Alpagut ve Atalan mahallelerinde planlanan siyanürlü altın ve gümüş madeni projesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Projenin hem doğaya hem de halk sağlığına zarar vereceğini belirten Özsakci, hukuki süreçte kararlılıkla mücadele edeceklerini söyledi.


 

Projenin çevresel etkileri ve yürütülme şekline dair ciddi eksiklikler olduğunu vurgulayan Özsakci, “Baro olarak daha önce de bu projeye karşı olduğumuzu açıklamıştık. Çünkü proje, geri dönüşü olmayan çevresel zararlara yol açabilir,” dedi.


 

9 Nisan 2025’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısına baronun da katıldığını belirten Özsakci, bu toplantıda projeye dair usul eksikliklerini Bakanlığa ilettiklerini ifade etti. Yapılan değerlendirme sonucunda ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin durdurulmasına karar verildi. Şirketin, tespit edilen eksiklikleri giderebilmesi için 12 aylık revizyon süresi verildi; bu süre 6 ay daha uzatılabilecek.


 

Özsakci, projeyle ilgili yapılan halkın katılımı toplantısında da büyük sorunlar yaşandığını söyledi. “Projeyi en çok etkileyecek yerlerden biri olan Bilecik’te yalnızca bir köyde duyuru yapılmış, en yakın ve kalabalık yerleşimler olan İnhisar ve Mihalgazi merkezleri kapsam dışı bırakılmıştır,” dedi. Toplantıya Eskişehir Barosu adına katılan avukatlara söz verilmediğini ve itiraz dilekçelerinin alınmadığını da ekledi.


 

Toplantı tutanaklarının baroya iletilmediğini belirten Özsakci, “Bütün bu ihlaller, halkın katılımı sürecinin usule uygun olmadığını açıkça göstermektedir. Ayrıca proje halka anlatılırken kullanılan bilgilerle ÇED raporunda anlatılanlar arasında büyük farklar bulunmaktadır,” dedi.


 

Baro tarafından yapılan itirazların ve bilimsel görüşlerin dikkate alındığını söyleyen Özsakci, ÇED sürecinin bu nedenle durdurulmuş olmasının önemli olduğunu ancak projenin tamamen iptal edilmesini istediklerini belirtti.


 

Yeni bir maden projesine daha dikkat çeken Özsakci, 16 Nisan 2025’te Bakanlık’ta yapılacak bir başka toplantıya da katılacaklarını söyledi. Bu projede Çanakkale’deki cevherin Eskişehir Kaymaz’a taşınarak işleneceğini belirten Özsakci, “Bu faaliyetler Eskişehir’i bir maden çöplüğüne çevirebilir,” diyerek uyardı.


 

Son olarak, birçok farklı noktada planlanan maden projelerinin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özsakci, “Bu projelerde halk sağlığına dair hiçbir değerlendirme bulunmuyor. Bu, halk sağlığının görmezden gelindiğini açıkça gösteriyor,” dedi.


 

Eskişehir Barosu’nun çevre ve halk sağlığı adına mücadeleye devam edeceğini belirten Özsakci, yetkililere “toplumdan ve doğadan yana tavır alma” çağrısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *