Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında il genelindeki eğitim durumu, projeler ve yatırımlara ilişkin önemli bilgileri paylaşılırken il genelindeki eğitim faaliyetleri ve istatistikler paylaşıldı. Toplantının açılış konuşmasında yapılan çalışmalar özetlendi. Daha sonrasında Aydın, toplantıda gazetecilerin sorularına yanıt verdi.
“Eskişehir’de 1854 norm fazlası öğretmenimiz var”
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okullar ve kentteki eğitim gündemine dair açıklamalarda bulundu. 2025 yatırım programına alınan okulların inşaat süreçlerinden bahseden Aydın, “Bu süreç bir buçuk iki yılı bulur. İhale sürecinden sonra binalar yapılıp teslim edilecek” dedi.
“Hijyen malzemesi sıkıntımız yok”
Hijyen ve personel ihtiyaçlarına ilişkin konuşan Aydın, “Ne destek personeli ne de hijyen malzemesi konusunda sıkıntımız var. Bakanlığımız tarafından gönderilen ödeneklerle ihtiyaç fazlası malzeme stokladık. Şu ana kadar hijyen malzemesi sıkıntısı yaşayan bir okul müdüründen şikayet almadım” dedi.
“Bir buçuk yılda binalar tamamlanacak”
Depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan okullara ilişkin konuşan Aydın, 2025 yatırım programına dahil edilen okullarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yatırım programı açıklandı ancak liste henüz elimize ulaşmadı. Genel müdürlükle görüştüm, şu an açıklama yapmak doğru olmaz. Ancak tahminimizce 8 veya 10 okulumuz bu programa dahil edildi. 2025 yılı içerisinde inşaat sürecine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık bir buçuk iki yıl içinde bu binalar tamamlanmış olacak.”
Deprem sürecinin bütçe üzerinde etkili olduğuna da değinen Aydın, “Geçtiğimiz yıl deprem bölgesindeki ihtiyaçlar nedeniyle Türkiye genelinde yatırım programına çok az okul dahil edilebildi. Bu yıl Eskişehir’de 8 veya 10 okulumuz programa alındı. Süreç yatırım planı, ihale ve inşaat aşamalarını içerdiği için yaklaşık iki yıl sürüyor” ifadelerini kullandı.
“Norm fazlası öğretmenler bizi zorluyor”
Kentte öğretmen eksikliği olduğu yönündeki tartışmalara yanıt veren Aydın, sorunun öğretmen azlığından çok norm fazlası öğretmenlerden kaynaklandığını belirtti: “Bugün itibariyle Eskişehir’de 1854 norm fazlası öğretmenimiz var. Bazı branşlarda ihtiyaçlarımız bulunsa da bu durum büyük bir sorun teşkil etmiyor. Şehir merkezlerinde ücretli öğretmenlik başvurularıyla bu ihtiyaçları karşılıyoruz. Ancak norm fazlası öğretmenlerin görevlendirilmesi konusunda yoğun mesai harcıyoruz.”
Mal Hatun İlkokulu için bağışçı talebi var
Gazetecilerin, Odunpazarı’ndaki Mal Hatun İlkokulu yerine yeni bir okul yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Aydın, “Gündemimizde burada yeni bir okul çalışması yok. Ayrıca orada bir bağışçımızın talebi var ancak arsaya dair çözülemeyen problemler bulunuyor” açıklamasında bulundu.