Eğitim Sen, “Yardımcı Hizmetler Sınıfı”nın kaldırılmasını ve bu sınıftaki emekçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etti. 1965 yılına dayanan tanımlamalarla günümüzde geçerliliğini yitirdiği belirtilen bu sınıfın, 160 binin üzerinde kamu emekçisini kapsadığı ifade edildi.
Eğitim Sen, Yardımcı Hizmetler Sınıfı’ndaki emekçilerin, ağır fiziksel işler ve angaryaların yanı sıra psikolojik baskılara, zorbalıklara maruz kaldığını belirterek, iş verimliliği ve kamu hizmetleri kalitesinin olumsuz etkilendiğini vurguladı.
“Hiyerarşik Düzen Sorun Yaratıyor”
Eğitim Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin görev tanımlarının belirsizliğine ve hiyerarşik düzende maruz kaldıkları kötü muameleye dikkat çekti. Demirkol, “Görev tanımlarının yapılmaması, görev ve sorumluluklarının belirsizliği, Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin amirleri konumundaki kişilerin inisiyatifine terkedilerek, amiri ne iş verirse, neyi emrederse onu yapar anlayışına ve keyfiyetine bırakılmaktadır. Bu durum, mesleki iş ahlakı açısından onur kırıcı durumların yaşanmasına neden olmaktadır” dedi.
“Seçim Vaatleri Unutuluyor”
Eğitim Sen, siyasi partilerin seçim öncesinde Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nın kaldırılacağına dair vaatlerde bulunduğunu ancak bu vaatlerin seçim sonrası unutulduğunu savundu. Demirkol, “Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçileri kaderlerine terk edilmiştir” şeklinde konuştu.
“Görevde Yükselme Sistemi Sorunlu”
Yardımcı Hizmetler Sınıfı’ndaki emekçilerin görevde yükselme sınavlarıyla ilgili yaşadıkları mağduriyetler de eleştirildi. Demirkol, “Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin tüm bu sorunlarının yanında görevde yükselme sınavına, çalışma yıl şartı getirilerek mağduriyetleri katlanmış, sınav düzenli olarak yapılmamış, kriterlere uyulmamış ve üvey evlat muamelesi uygulanan emekçilerin görevde yükselmeleri engellenmiş, sınavların; iki yılda bir, on yılda bir, yirmi yılda bir, bazen de hiç yapılmamış olması eşitlik ilkesini bozmuş ve olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olmuştur” dedi.
“Genel İdari Hizmetler Sınıfına Geçiş Hakkı Sağlanmalı”
Eğitim Sen, geçmişte 3713 ve 2828 sayılı kanunlarla bazı hizmetli unvanlı emekçilerin Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçiş yaptığını hatırlatarak, tüm Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin de benzer şekilde Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçişlerinin sağlanması gerektiğini belirtti. Demirkol, “Geçmiş dönemlerde 3713 sayılı kanun ve 2828 sayılı Kanun uyarınca istihdam edilen hizmetli unvanındaki emekçilerin memur statüsüyle Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçiş olanağı sağlanmış iken, Anayasanın 10. Maddesiyle de korunma altına alınmış olan ‘eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı’ çerçevesinde ‘Yardımcı Hizmetler Sınıfına’ dahil olan tüm kamu emekçilerinin de gerekli yasal düzenlemeler yapılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçişlerinin önü açılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Eğitim Sen, Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin haklarının savunulması ve yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi konusunda mücadelenin devam edeceğini belirtti.