“Şaibeli Sınav Algısı Oluştu”
Fadime Arslan, 15 Haziran 2025’te yapılan LGS’ye 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğunu, 963 bin 142 öğrencinin sınava katıldığını belirterek, sınav sonuçlarına göre 719 öğrencinin tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldığını aktardı. Ancak sınavın zorluk derecesine rağmen bu kadar yüksek başarı sağlanmasının kamuoyunda tartışmalara yol açtığını ifade etti.
Sınav esnasında PDF formatında kitapçıkların paylaşıldığı yönündeki iddiaların, kamuoyunda şaibeli sınav algısını kuvvetlendirdiğini dile getiren Arslan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın her yıl açıkladığı ders bazlı ortalama doğru, yanlış ve net bilgilerini bu yıl paylaşmamasının da soru işaretlerini artırdığını söyledi.
“Eskişehir’de 10 Öğrenci Tam Puan Aldı, Detaylı Bilgi Yok”
Arslan, Eskişehir’de yaklaşık 9 bin 500 öğrencinin sınava girdiğini, ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sadece sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşımla 10 öğrencinin tam puan aldığını duyurduğunu belirtti. Bu paylaşım dışında kamuoyuyla sınavla ilgili kapsamlı bilgi paylaşılmamasını eleştiren Arslan, şeffaflık çağrısı yaptı.
“Akademik Okullarda Kontenjan Azaldı, Dini ve Mesleki Okullarda Sabit Kaldı”
Açıklamasında lise kontenjanlarıyla ilgili değerlendirmelere de yer veren Arslan, Eskişehir genelinde fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanlarının düşürüldüğünü ifade etti. Fen liselerinde 30, Anadolu liselerinde 60 ve sosyal bilimler liselerinde 60 olmak üzere toplam 150 kişilik kontenjan azalışının ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurguladı. Buna karşın imam hatip, Anadolu teknik ve meslek liselerinde kontenjanların sabit kaldığını aktardı.
2025 yılında mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sınavsız kontenjanlarında artış eğilimi gözlemlenirken, akademik nitelikli liselerin kontenjanlarında belirgin bir azalma yaşandığını söyleyen Arslan, bu durumun öğrencileri akademik eğitim yerine mesleki ve dini eğitime yönlendirme çabası olduğunu savundu.
“Yüksek Puan Alan Öğrenciler Özel Okullara Yöneltiliyor”
Arslan, nitelikli okullara yerleşemeyen yüksek puanlı öğrencilerin, kamusal eğitimin dışına itilerek özel okul sahibi patronların insafına terk edildiğini öne sürdü. Bu uygulamanın eğitimin piyasalaştırılmasının bir sonucu olduğunu belirten Arslan, kamu eğitimine olan güvenin zedelendiğini kaydetti.
“Sürecin Takipçisi Olacağız”
Son olarak Eğitim İş olarak çocukların emeği ve geleceği için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirten Fadime Arslan, LGS sürecine dair tüm gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceklerini söyledi.