Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 5199 sayılı yasa kapsamında sokak hayvanlarına ilişkin uygulamaların belediyelere ağır sorumluluklar yüklediğini ve merkezi idarenin bu konuda yetersiz kaldığını dile getirdi.
Kurt konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“5199 sayılı yasa, hükümetin yapmakla yükümlü olduğu tüm görevleri belediyelere yüklemesiyle, merkezi idarenin sorumluluktan kaçınması sonucunu doğurmuştur. Şu anda Odunpazarı Belediyesi’nin hayvan barınağının ruhsatı iptal edilmiş durumdadır. Belediye olarak dava açmak suretiyle bu ruhsatı geri aldık ve barınağın hukuki statüsünü düzenlemeye çalışıyoruz.
Barınağımızın kapasitesi 300’dür. Ancak şu anda barınakta 700 köpek bulunmaktadır. Yasa ve yönetmelik, her köpek için en az 10 metrekarelik alan öngörmektedir. Mevcut barınağımızın bu ihtiyacı karşılaması mümkün değildir. Yönetmelik, nüfusun yüzde 10’u kadar sokak köpeği olacağını varsaymaktadır. Bu durumda Odunpazarı’nda yaklaşık 45 bin sokak hayvanı olduğu anlamına gelir. 45 bin hayvan için 10’ar metrekarelik alan ayırmamız gerektiğini düşündüğümüzde, 450 bin metrekarelik bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.
Odunpazarı Belediyesi olarak, mevcut barınağın bitişiğinde bulunan 20 dönümlük (yani 20 bin metrekarelik) alanı almak için ısrarla başvurmamıza rağmen, bu alanı edinemedik. Gerek Tarım İl Müdürlüğü gerekse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, “Mera vasfı kaybolmadı” gerekçesiyle, fiilen mera olmayan ve mera olarak da kullanılmayan bu alanın tarafımıza tahsisini iki yıldır engellemektedir.
Dolayısıyla, bu aşamada barınağımıza yeni köpek kabul etme şansımız yoktur. Zira yasa çok açıktır. Bu yasa ve yönetmelikleri uygulamakla yükümlü olan veterinerler de ‘Ancak bu kadar kısırlaştırabiliriz’ demektedir. Günlük kısırlaştırma sayısı bellidir; örneğin günde 10-20 kısırlaştırma yapılabiliyor. Bu işlemlerin maliyeti, Odunpazarı Belediyesi’ne en düşük 3 bin liradır. Bakanlığın bize ödediği ücret ise yalnızca 150 liradır.
Bu ekonomik sorunu çözmeden sokak hayvanları sorununu çözmemiz mümkün değildir. Sarıcakaya da bu meseleyi düşünmelidir. Nüfusumuz bu kadar; alıp getirip barınağımıza bırakın denemez. Böyle bir imkânımız yok. Kamuoyunun bu durumu bilmesi gerekir ki bizden beklentiler de bu doğrultuda şekillensin. Bize barınak için yer verilmelidir. Barınaklar için destek sağlanmalı, hayvan sayısına göre kısırlaştırma bedelleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Devlet bu sorumluluğu üstlenmelidir. Ancak bu şekilde bu işler belki bir düzene girebilir.”